Bildord och ordbilder på Bokmässan

Det borde vara en hejdundrande fest för alla oss som älskar ord. Istället har Bokmässan blivit lite som att ha återträff med sin gamla högstadieklass – varje år. Det mest är precis som man förväntar sig. De flesta är där, men allt och alla ungefär lika samma varje år. Ändå vill man inte missa det. Det är ändå Bokmässan – och jag hatar att jag älskar den. Och tvärtom.

I år köpte jag bara en bok. Det brukar bli några fler. Men i år blev det en. En svensk-engelsk bildordbok. Jag är nämligen illa svag för informationsgrafik. Och halvt besatt av facktermer. Därför är bokens tretusensexhundra illustrationer och tjugotusen ord som honung för en kunskapstörstande själ. Nu vet jag vad balaklava är, var asfaltskärskaftet sitter och vad som är skillnaden mellan ett linne och en teddy. Bland massa annat. Här pratar vi kunskapsintensitet från början till slut; inte en död sekund!

Andra jag-är-nyfiken-i-en-strut-böcker

Allt du behöver veta (Calle Marthin)
Vad du borde lärt dig i skolan (Thomas Björklund)5 svar till “Bildord och ordbilder på Bokmässan”

 1. Fredric skriver:

  Konceptet är lysande och borde breddas mer. Bildordbok för finanshajar, för förstagångsföräldrar, för reklamare, för bilhandlare (så här ser en kund ut).

 2. Thomas skriver:

  Gillar verkligen idén om "boken om det jag borde lärt mig i skolan". Att man inte kom å¨det själv. Står det något om i boken kanske..

 3. Mattias skriver:

  Thomas: Har du möjlighet att förtydliga vad du menar?

 4. Thomas skriver:

  Jag tänkte mig mest att idén känns bra, den att summera ihop en massa års bortglömda skolkunskaper i en bok. Så nostalgiskt och klokt. Jag funderar rent av på att köpa den.

 5. Daniel skriver:

  Din blogg har gett mig nytt hopp inför min egen framtid samt den nyktra vetskapen om att jag ingenting vet. det känns betryggande. Utan tvivel är man ibland riktigt korkad.