Konsten att skriva för en äventyrare


Magnus Flock, äventyrare, och Mattias Åkerberg, copywriter.

Ibland är det svårt att känna skillnad på tisdag och torsdag. Men vissa dagar i mitt jobb är annorlunda än de andra. Som idag till exempel (en söndag till på köpet!). Tillsammans med ad-Kajsa och folket på Bobby har vi spelat in en inspirationsfilm för Business Region Göteborg. I huvudrollen: äventyraren Magnus Flock, som i maj 2005 blev den första svensken att bestiga Mount Everest längs den tuffa nordsidan.

Det senaste veckorna har jag skrivit manuset till filmen – och formulerat hur Magnus ska uttrycka sig. Det är svårt att skriva vad någon annan ska säga. Det ska låta trovärdigt, ligga rätt i munnen – och dessutom tilltala uppdragsgivaren, ”skådespelaren” och oss på reklambyrån.


En kort paus i inspelningen.

Efter att ha skrivit läser jag texten högt för mig själv. Sedan låter jag den som ska leverera texten att läsa den högt. Då blir det supertydligt vad som är svårt att uttala eller låter krångligt att säga. Det blir ofta till att ändra och skriva om här och var. Jag har lärt mig massor om inställning och motivation genom att diskutera talmanuset med Magnus Flock. Jag ändrar när det är befogat och funkar, men behåller det som är på tok för bra för att tas bort. När väl kamera-Andy säger ”Tystnad – och varsågod” är det för sent att radikalt ändra bland orden. Då ska de sitta som ett slag i magen.

ResultatetHur tänker du när du skriver filmmanus?


Foto, ljud, ljus, text, smink och rekvista – många bitar ska falla på plats.


Objektivbyte och peppsnack inför nästa tagning.