Rune Andersson om varför du ska välja a och b (men aldrig c)


Idag är Rune Andersson vd för industrikoncernen Mellby Gård, som bland annat äger Smart Eyes, Duni och Svanströms.

Hela Skåne är ett knallgult rapsfält den här dagen. Majsolen skiner från en klarblå himmel. En Saab 9-3 far fram över E20-sträckan. Fotograf-Anders kör, jag sitter bredvid. Det är förmiddag och vi är på väg till Malmö för att träffa Rune Andersson. ”Ah, han som tecknat Bamse?” har mina jämnåriga kamrater gissat. Nä*. ”Ah, han som varit företagsledare för Trelleborg och Getinge”, har de något äldre sagt. Rätt. Rune Andersson, 64, är en av de stora inom svenskt näringsliv. Han föddes i Blekinge, men fick sin utbildning på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Därför är Anders och mig på väg till Malmö. Chalmers Vänner är skolans stipendiefond och vår uppdragsgivare. Häromåret valde Rune Andersson att donera ett par miljoner av sin förmögenhet till studerande på sitt forna lärosäte.

Tackade nej till kungen
Han tar emot i sitt arbetsrum på Ribersborgsvägen. Det är varken spartanskt eller överdådigt. Ungefär som Rune själv. Han bjuder på kaffe och fralla. Och mellan tuggarna och talet om vad Chalmers har betytt för hans framgångsrika karriär lär han mig ett och annat om att prioritera.
– I början på 90-talet blev jag genom IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, puh, min anmärkning) inbjuden att följa med på studieresa till Kina. Det var en namnkunnig industridelegation som skulle åka tillsammans med den svenska kungen. Samtidigt hade mina gamla kårstyrelse på Chalmers sin återträff. Efter ett par dagar bestämde jag mig för att avstå resan till Kina. Jag tänkte: det kommer alltid fler industridelegationer, men en sådan här återträff har vi bara vart femte år, säger Rune Andersson.

A, B, C
– Egentligen är det inte så märkvärdigt; det handlar om att prioritera. Under studietiden läste jag en bok om det där. Den delade upp allt här i livet i A-, B- och C-aktiviteter. A är sådana som bara inte får missa, som ditt barns bröllop eller en viktig affärsförhandling. De är lätträknade. Sedan finns B-aktiviteterna. De kan du välja att gå på eller låta bli. Annat är det med C-aktiviteterna; dem kan du alltid avstå ifrån. Jag har aldrig sprungit på några C-aktiviteter, det har liksom aldrig intresserat mig.
– Många stressar mellan sådant som är rätt meningslöst, som bara stjäl tid. Genom att prioritera kan du undvika mycket av den stressen. Du behöver helt enkelt inte vara med på mycket som du tror.

Intervjun med Rune Andersson hittar du i årsberättelsen för Chalmers Vänner (sidan 14-15, bläddringsbar pdf).

* Han heter ju Rune Andréasson.