Självklarheter och kloka råd i The Elements of Style


Illustration: Malin Augustsson

The Elements of Style är den lilla röda för alla som jobbar med språk. ”Du måste bara läsa den” sa man till mig. Jag gjorde så. William Strunk Jr. (1869-1946) var professor i engelska språket på ett universitet strax utanför New York. Han skrev boken redan 1918 och började använda den i sin undervisning. Sedan dess har The Elements of Style sålts i över tio miljoner exemplar.

Nja
William Strunk Jr. verkar ha varit en ordentlig man med fasta språkliga principer. Som tur är verkar han också haft en kraftig dos språkkänsla och sunt förnuft. Han hade pekpinnar, men tvekade inte att knäcka dem. I boken ger han råd på råd om disposition och grammatik, och tillrättavisar den som använder orden på ett högst felaktigt sätt. Mycket av det som William Strunk Jr. predikar är självklarheter; jag är plötsligt tillbaka på sjätte klassens lektioner i språklära med fröken Kerstin.

Ja
Men efter självklarheterna levererar magister Strunk de där kloka råden som faktiskt tål att upprepas. Som att tilltala läsaren med ett direkt och levande språk, att använda orden för att framkalla bilder, och att skriva enkelt (utan onödiga ord och genom att ”säga som det är”). Allt detta fångar han i sitt mantra: Make every word tell. Det gör boken värd att läsa – och plocka fram närhelst man börjar krångla till det.

Köp boken
Du hittar The Elements of Style för 45 kronor hos AdLibris. Boken är på 52 sidor.