Uppfinn ett nytt ord – vinn Värsta språket!

Saknar du Värsta språket? Det gör jag. Programmet, som SVT visade 2002-2003, var ett glädjeskutt för det svenska språket – långt bortom språkpolisära fasoner och trista satsdelslektioner. Fredrik Lindström utmanade oss att leka med och utveckla vårt modersmål. Och det gjorde vi. Nu släpps hela programserien om åtta avsnitt på dvd. Det är bra. Och ännu bättre är att du kan lägga vantarna på den.

Så tävlar du
Uppfinn ett nytt ord. Det kan vara en helt ny bokstavskombination eller en sammanslagning av två välbekanta ord. Ange helt kort vad ditt nyord betyder. Tänk ”fjing” eller ”slipskram”.

Är du modig? Skriv ditt ord (och riktiga namn) bland kommentarerna.
Är du inte fullt så modig? Skicka ditt ord (och riktiga namn) till mattias[a]akerberg.com. Skriv Värsta språket i ämnesraden.

Priset
Värsta språket på dvd (värde cirka 169 kronor).

Mer
Tävlingen pågår fram till och med 15 september. Juryns beslut kan inte överklagas. Och juryn – det är jag. Och du får bara tävla med ett ord. Tävlingen genomförs i samarbete med Pan Vision. Lycka till!

Orkar du inte tävla?
Köp Värsta språket hos Discshop.se21 svar till “Uppfinn ett nytt ord – vinn Värsta språket!”

 1. Anonym skriver:

  Nässkrivning är ett ord som fler än jag använder (googlade) och som väl inte behöver förklaras närmare.

 2. I all enkelhet vill jag föreslå ett ord som behövs som en sorts motvikt till allt tvåpunktnollande. Det känns redan tjugohundrakallt att tala om reklam 2.0 och så vidare. Det samma gäller till exempel kommunkation (2.0), som jag i stället brukar kalla nykommunikation. Jag sa ju att det var enkelt. Och det är mitt bidrag.

 3. Johan skriver:

  Gond. (adj.) Beskrivning på en lagom stark grogg, som brukas när både yrsel och njutning eftersöks. Sammanslagning av ”god” och ”ond”. Den vane groggdrickaren kan intyga att ”ond” i dryckeslag likställs med stark. Gond kan även, efter några groggar, användas som uttryck för att beskriva människans dualism.

 4. Lena skriver:

  minglo (subst.) Person som minglar (kanske något för mycket och för yvigt)

 5. Henrik skriver:

  Koschti-hodi. Det är egentligen min tjej som myntat det, så jag är väl att beteckna som en slags framspelare här…

  Används i regel i tillspetsade situationer om den/det/de som ligger till grund för irritationen. (Hon har naturligtvis aldrig sagt koschti-hodi om mig…) Sjukt ord, men det har spridit sig i hela vår bekantskapskrets och är etablerat sedan flera år.

 6. Kristoffer skriver:

  Förmodligtvis. Ett ord som fyller det språkliga glappet mellan förmodligen och troligtvis. Kan även ersätta det gamla "säkert" eller "eller hur" som svar på något som är uppenbart osant. Det ska då uttalas lätt släpande och med en något nedlåtande ton.

 7. Christel skriver:

  Jag och min sambo har länge använt den utmärkta termen sopjuice – vätskan som lämnar fuktiga kökssopor och lagras antingen i botten av soppåsen (om påsen är hel) eller i botten av påshållaren (om man haft oturen att punktera påsen i bottennivå), alternativt i skåpet under diskbänken (om man till exempel använder en trådkorg som påshållare). Mycket användbart. "Aj aj, nu har det läckt sopjuice!" eller "Oj, påsen hade gått sönder, men det var ingen sopjuice, så det var lugnt."

 8. Mattias skriver:

  Haha. Än en gång inser jag vilka fantastiska läsare ni är. Idel påhittiga förslag – det här juryarbetet kommer att bli extremt svårt. Fortsätt så!

 9. Fredric skriver:

  Jag är egoistisk och väljer mitt eget "skrönika" som naturligtvis är en mix av skröna och krönika som jag gödslar min blogg med.

  Annars gillar jag sopjos mycket.

 10. L80 skriver:

  Ibland har nöden ingen lag. Ibland måste man stryka folk medhårs för att få sin vilja igenom – då är man nödvänlig.

 11. Lotta skriver:

  Det finns en lucka i vokabulären för en utbredd företeelse i arbetslivet. Det handlar om dagar då du absolut inte gör nånting mer än du verkligen behöver på arbetet. Du slöjobbar, helt enkelt. Mitt förslag på verb för denna fredags- eller måndagskoma som drabbar oss alla då och då är därför "slobba".

 12. Macke K skriver:

  Ibland fungerar saker trots att allt tyder på att de inte borde göra det. En gammal bil som ser skruttig ut går igenom besiktningen, en text som är dåligt skriven får fram sitt budskap. För detta behöver vi ett adjektiv, och vi hämtar det från bilvärldens mest förundrande bil – trabanten.

  Shit vilken trabant text. Dålig, men den gör sitt jobb.

 13. Jörgen skriver:

  Vräker på med två förslag som båda är vedertagna men bara i närmsta kretsen.

  Tragig: Att vara både tråkig och tragisk samtidigt.

  Bittra (att bittra): Att sitta och vara bitter.

 14. Malin G skriver:

  Mitt bidrag är snoozoman. Det är helt enkelt en sån som missbrukar snoozen på väckarklockan.

 15. Anita Sjöman skriver:

  Mitt bidrag är ELEFANTISERA, som är ett megaord för fantisera, dvs man blåser upp något i oerhörda proportioner. Det är ett ord som höjer taket i alla sammanhang.

 16. Carita skriver:

  Vet inte vad jag fått det ifrån och blev först irriterad på mig själv för att jag använder det. Men ordet vill inte släppa taget och det sitter bra i munnen. När systemen trasslar och jag försöker lösa ett knivigt problem så säger jag att jag STRUGGLAR med ett problem. Vilket betyder att jag kämpar med att lösa problemet.

 17. Lars Carlén skriver:

  Lösenordsnostalgiker. Om några år när smartare sätt att identifiera sig än att använda alla jobbiga lösenord har slagit igenom, kommer några av oss att bli lösenordsnostalgiker. Absolut allt gammalt ger upphov till nostalgi hos minst några människor.

 18. tevel skriver:

  återlök (subst.)

  sammanträffande på nytt, återseende.

  ex. vi tar en återlök på det!

  (kan även användas som verb, i form av "att återlöka")

  härkomst från engelskans reunion (som av min mindre språkbegåvade chef lästes/uttalades som reonion på ett kundmöte)

  vinner ordet så går priset (inkl. den eventuella vinstskatten) till chefen min.

 19. Henrik skriver:

  Jag snubblade över två varianter till i helgen:

  Torrtitta – glo på en torrent, att helt enkelt följa en nerladdnings framskridan.

  Smygbred – kroppshydda strax under lönnfet.

 20. Anjo skriver:

  Dussinlatte – den där varianten du köper i farten på en bensinmack/närbutik och som aldrig varit i närheten av en barista.

  Synskskadad – nästan alla som tippar är, i efterhand, att betrakta som detta.

  Kridiotkort – de där plastkorten du får för dig att använda på en oplanerad krogkväll veckan innan lön.