Världskulturmuseet efterlyser din uppmärksamhet – lyckas de?

På torsdag är det säsongspremiär för höstens två nya utställningar på Världskulturmuseet i Göteborg. Museet vill vara en plats för diskussion och reflektion där många röster kommer till tals. I höstkampanjen – som går på abribuser, i dagspressannonser och på efterlysningslappar här och var – pratar Ernesto och Yana med folk på gatan.

Den ena utställningen heter En stulen värld, och visar de världsberömda paracastextilierna. Ringer det ingen klocka? Låt mig kort berätta. Paracas var en framstående civilisation i Peru för över 2000 år sedan. De skapade vackra textilier och lindade om sina döda. Det var ett fantastiskt hantverk; en sådan kunde ta ett helt liv att få klart. Motiven på textilierna formar en spännande bildvärld. Och historien skulle kunnat sluta där. Men icke. Under början av 1900-talet plundrades gravarna och stöldgodset spreds över världen. De vackraste textilierna skänktes till Göteborgs Stad, som sedan dess har tagit hand om dem – och valt att behålla dem. Rätt eller fel? Kulturstöld eller kulturbevarande? Omtanke eller girighet?

Den andra utställningen heter Pushing the Limits, och handlar om unga kvinnor som lever i krigsdrabbade länder. De bär alla en gripande berättelse, men har ett gemensamt: de vägrar vara offer under mansförtryck och militärt våld. Istället står de upp för sin sak och sina rättigheter. Alltid.

Copyn

Rubrik: Har nån sett min kultur?
Jag heter Ernesto och bor i Peru. Min kultur har hamnat i andras händer. För 2000 år sen fanns Paracaskulturen här. Då lindade man vackra textiler om sina döda. I början av 1990-talet plundrades gravarna och textilierna hamnade på museum i Göteborg. I Peru fortsätter plundringen.

En stulen värld
Om de världsberömda paracastextilerna
Säsongspremiär 18/9

Rubrik: Har nån sett min frihet?
Jag heter Yana och är fredsaktivist. Jag strider för rättigheter som är självklara för dig. Som att alla ska få bestämma över sig själva och kunna påverka samhället. Konflikten mellan Israel och Palestina påverkar allt i mitt liv. Därför kämpar jag för fred och kvinnors rättigheter. Och om vi är många kan vi förändra allt!! Vad kan du göra?

Pushing the Limits
Om förtryck och frihetskamp.
Säsongspremiär 18/9

Vi som gjorde det
Reklambyrå: Valentin & Byhr
Art director: Pernilla Åberg
Copywriter: Mattias Åkerberg
Operativ projektledare: Renée Lundbäck
Strategisk projektledare: Ulrica Ramstedt

Har vi lyckats fånga din uppmärksamhet?

***

Läs. lyssna och se mer
SVT Västnytt: Unikt stöldgods från Peru visas
SR P1 Kulturnytt: En stulen värld på Världskulturmuséet
Göteborgs-Posten: Från magasin till museum
TV4 Göteborg: En hel kultur stals – nu visas den upp på Världskulturmuseet
SMP: Det förskingrade världsarvet