Ett hjul är ett däck med en fälg


En bil med fyra hjul; fyra däck och fyra fälgar.

Hyundai gör tv-reklam för sin nya i30, och sockrar erbjudandet med ”just nu: vinterhjul på köpet”. Jag hajar till. Vinterhjul? Det heter väl ändå vinterdäck?

(I parentes ska sägas att jag helt saknar anlag för bilintresse. Det har du kanske redan anat. Och du får ursäkta om släktskapet mellan hjulet och däcket – som jag snart kommer till – ter sig löjligt självklart i din värld. I min värld är är det annorlunda.)

Till för ett par sekunder sedan trodde jag att hjul och däck var ungefär lika samma. Men det var innan jag fick veta att ett hjul är ett däck med en fälg. Det är med andra ord fälgen som gör skillnaden. Och det heter visst vinterhjul. Eller vinterdäck. Beroende på vad man faktiskt menar. Och om det här inte redan var löjligt självklart för dig, så vet du det nu.

Visste du redan det här?16 svar till “Ett hjul är ett däck med en fälg”

 1. Kontaktmannen skriver:

  Ja. Men så har jag jobbat en del med däck och fälg också. Vinter och sommar. Hur jävla festligt som helst…

  Jag visste det nog innan dess förresten.

 2. Mattias skriver:

  Du ser: folk kan säkert sådant här, men inte jag. Men nu vet jag lika mycket som du (och det gick så fantastiskt fort…)

 3. Mjaukobsson skriver:

  Jag visste detta. Äntligen!. In your face, farsan. Det blev visst något av mig! En däck/hjul-kunnig man i sina sämsta år. Alltid något.

 4. Erik skriver:

  Men det är ju precis som med cyklar… Har du undvikit punktering i alla dessa år?

 5. Mattias skriver:

  Erik: Jojo, jag vet, men först nu har min hjärna kopplat på riktigt. Kanske kan min självutlämnande kunskapsbrist upplysa någon lika bil- och cykelointresserad som mig. Fast egentligen är jag inte ointresserad av cyklar. Jag har bara lyckats undvika att få – och framför allt att behöva laga – sådana där punkteringar som du pratar om.

 6. Kontaktmannen skriver:

  Att kunna skilja däcket från hjulet är bara att skrapa på ytan till en underbar värld av dimensioner, materialblandningar och mönster. En värld som mest befolkas grappar med keps.

  Är rädd att jag vet ganska mycket om däck och fälg. Mer än jag någonsin ville veta. Men jag fick i alla fall betalt under tiden.

  Kan förresten haitiern komma hit och lägga sin raderande hand på min panna?

 7. Kontaktmannen skriver:

  "av grappar" skulle det naturligtvis vara. Jag kan inte ens skriva fel ordentligt.

 8. tioli skriver:

  Det är i alla fall helt ny kunskap för mig. Men så är jag också ung tjej utan körkort. Stereotypt värre…

 9. Helena skriver:

  Däck! Det heter vinterdäck! Fasen också, nu måste jag lära mig en helt ny grej. "Vinterhjulet"…låter som ett lotteri på Liseberg.

 10. L80 skriver:

  Det är ju på däcket man förstrött sparkar när man ska bedöma om en bil är köpbar eller ej. Så jag förstår inte hur du har kunnat missa denna vitala kunskap. Har du på allvar stått och kickat förstrött på själva hjulet? Ja jösses.

 11. Fredrik H skriver:

  Jag är uppvuxen i en biltokig familj, där devisen varje höst har varit att "nu är det dags att lägga på vinterdäcken". Även om jag vet att den korrekta benämningen är vinterhjul, så säger jag vinterdäck ändå.

  Det här får mig att tänka på ett tidigare inlägg om copy-copywriter. Yrkesrollen heter egentligen copywriter, och jag försöker att använda ordet, men ändå slinker copy igenom då och då och det spelar förmodligen ingen som helst roll.

 12. Fredrik R skriver:

  Det finns massor av ord som folk använder, men som egentligen inte är helt korrekta. Hur många säger inte grävskopa istället för grävmaskin, eller dagis istället för förskola? Och vem bestämmer att det är fel?

 13. Åsa skriver:

  Skulle då egentligen inte bildtexten vara "En bil med fyra hjul; fyra däck och fyra fälgar"?

 14. Mattias skriver:

  Åsa: Jo, när du säger så. Du har nog rätt. Jag ändrar.

 15. Åsa skriver:

  Tack, Mattias. Jag har en brinnande kärlek för just semikolon.

 16. dox skriver:

  … och vad är då navkapseln?