Höstens gladaste sockar – eller sockor?


Hösten blir lite lättare med glada sockar. Här är mina tre. Totalt: 180 kronor. Men detta är fortfarande ingen modeblogg.

Happy Socks är ett nytt svenskt varumärke som förser världen med sprallglada färgsockor. Eller heter det färgsockar? Nä, det heter en socka – flera sockor, säger Språkrådet. Men på Google får du ungefär lika många träffar (127 000) på vartdera alternativet. Vad säger du?17 svar till “Höstens gladaste sockar – eller sockor?”

 1. Fredric skriver:

  Jag säger att Google och Wikipedia har blivit synonymt med rättstavningsprogram för många. Och det är lite oroande. Bra då att Språkrådet finns som en flytväst i ordfloden.

 2. Ulrika Good skriver:

  Jag tycker "sockor" låter ungefär lika up to date som "en byxa".

 3. Anjo skriver:

  Att döma av de färgval jag gjorde när jag handlade är jag knäppare än herr Åkerberg.

 4. Mattias skriver:

  Fredric: Jag håller med dig om att man inte ska satsa alla sina slantar på Google. Men…

  Ulrika Good: …visst – sockor låter mossigare än sockar. Oavsett vad den första deklinationen säger.

  Anjo: Haha. Det är du säkert. Visa sockarna!

 5. Helena skriver:

  Javisst. Girlsen från Florida älskar glada sockar. Nina har precis införskaffat sig några par från Happy Socks. Snart är det min tur. I can´t wait.

 6. Tess skriver:

  Hävdar bestämt att det är strumpor vi pratar om. Sockor är raggsockor, eller sockar. Tror det finns dialektala skillnader.

 7. L80 skriver:

  Strösockor är i alla fall sådana man slänger på golvet i vardagsrummet.

 8. Macke K skriver:

  Jag håller med Tess. Det där ser ut som strumpor.

 9. Thomas skriver:

  Strumpor säger jag. Kort e gott.

 10. Mattias skriver:

  Tess och Macke K: Jag tror att ni har rätt. Någon expert som kan förklara skillnaden mellan socka och strumpa?

  Har strumpor möjligen längre skaft än sockor/sockar? Men det finns ju strumpor med kort skaft också (kortstrumpa). Är de plötsligt sockor/sockar då?

  Eller är sockor/sockar möjligen tjockare?

 11. Niklas skriver:

  Det där med att söka på google är lite roligt. Som vi "språkvårdare" vet så heter det t.ex. Nätt och jämnt (alltså med m och n). Men jämför nätt och jämnt med antalet träffar på nätt och jämt.

 12. Fredrik R skriver:

  Enligt min version av SAOL (inte den senaste, pinsamt nog) finns det en alternativ form av ordet "socka", nämligen "sock". Den är nog väldigt ovanlig – jag har själv aldrig sett den – men den förklarar hur pluralformen "sockar" dykt upp. Med andra ord kan ingen påstå att den är felaktig.

  Förresten använder jag nästan alltid Google när jag är osäker på hur något ska skrivas, oftast då när det gäller konstruktioner och inte enskilda ord. Kan Fredric, eller någon annan, ge exempel på när Google ger ett svar som är helt uppåt väggarna?

 13. Fredrik R skriver:

  Niklas: Haha, där fick jag svaret innan jag ställt frågan. Men som sagt, just när det gäller stavning ska man kanske inte alltid lita på Google, särskilt inte när ställningen blir så jämn som i ditt exempel.

 14. Typen skriver:

  Strumpor säger jag.

  Själv har har jag ca 100 st "uddastrumpor", alltså ensamstående strumpstackare utan partner. Om någon undrar alltså…

 15. Fredric skriver:

  Fredrik R: Jag tror inte att jag behöver ge ett exempel för att vara trovärdig. Men jag kan förtydliga mig. Jag menar att det inte är 100-procentigt att göra stavningskontroll via Google eller Wikipedia. I de allra flesta fall stämmer det. Men det är ju som sagt inte 100-procentigt. Men jag är inte knusslig, om det nu fick mig att låta så : 😉

 16. Nina skriver:

  För övrigt har vi nu likadana tygbitar på fötterna. Sen får det heta sockor, strumpor eller vad som helst.

 17. L80 skriver:

  Udda strumpor har jag slutat med. Para ihop dom efter humör vettja. Kombinera mera.