Ord som dyker upp: popcornfrisyr, paltkoma, piglördag, dugig och Folkpartiet

Popcornfrisyr
Mikrofonfrillan har fått en kompis. Och det är tv-programledaren Mojje som är pappa till popcornfrisyren (som han både har och sjunger om). Om du har sett honom behöver ordet ingen förklaring. Magnus Uggla har som bekant ett liknande burr, bara aningen vidbränt. Och om 80-talet var "ho-ho-ho-hockeyfrilla", lär 00-talet bli "pop-pop-pop-popcornfrisyr".

Paltkoma
Om du någonsin kommer till Öjebyn strax utanför Piteå: åk inte hem förrän du besökt världens enda paltzeria. När jag var där för ett par år sedan hade de 65 olika sorters palt på menyn. Jag valde pitepalten med lingon, smör och rivna morötter. Och jag var mätt i många timmar efter de tre paltarna. Jag tror dock att det krävs fler för att paltkoman ska slå till. Paltkoma är ett dialektalt ord som främst hörs i stora delar av Norrland. Det betyder något i stil med "det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal pitepaltar". Uttrycket har med åren fått syskon som pizzakoma, köttbullekoma och rödvinskoma, men ingen rår på den krallige storebrorsan.

Piglördag
Idag är det onsdag, konstaterade Kajsa. Ja, lillördag, fyllde Maria i. En mitt-i-veckan-dag när ingen tackar nej till ett glas vitt efter jobbet eller en blöt kväll på studentkåren. I det gamla bondesamhället (ja, före internet) kallade man onsdagen för piglördag. Namnet kommer av att pigan var ledig på onsdagen, men i gengäld jobbade hela långa lördagen. Nu vet du det.

Sugig, ägig, dugig
Om något är dåligt suger det. Om något är gôrbra äger det. Och är det någonstans mitt-i-mellan duger det. Det dåliga är sugigt, det gôrbra är ägigt. Och det mitt-i-mellan är dugigt. Enkelt.


Så här skriver vi inte längre. Från Moderaternas webbplats.

Folkpartiet
Du har säkert hört det förut; Folkpartiet är knappast att betrakta som ett nyord. Men vad som är nytt är den fina versala begynnelsebokstaven. För nu har Språkrådet bestämt sig för att ändra rekommendationen för hur vi skriver politiska partier och förbund. Det är stor bokstav som gäller, oavsett om det handlar om Socialdemokraterna, Centerpartiet eller Moderaterna. Ändring, alltså. Och rättning i leden. Bums.13 svar till “Ord som dyker upp: popcornfrisyr, paltkoma, piglördag, dugig och Folkpartiet”

 1. Paltpolisen skriver:

  Paltar.

 2. Mattias skriver:

  Tack, polisen. Nu har jag ändrat. Det är inte lätt för en göteborgare som sällan skriver eller äter palt.

 3. Fredric skriver:

  Just nu har jag faktiskt paltkoma, eller paltschwiimen som det heter i Piteå, efter att ha ätit äkta pitepalt gjord av en äkta pitebo här hemma. Det hör till de absoluta ovanligheterna vill jag understryka.

 4. Nina skriver:

  En gång vaknade jag mitt i natten av tacokoma. I ärlighetens namn trodde jag att jag ätit ihjäl mig. Fatta en sån pinsam död.

  Jag mår bra nu. Tack och lov.

 5. Helena skriver:

  Vad trevligt att du tog upp paltkoma. Hade precis ett samtal i telefonen om det.

  Jag tror inte att det är antalet paltar Mattias. Utan antalet paltar kontra kroppshydda. För mig räcker det ibland med två. Sen slocknar jag.

 6. John skriver:

  Inte min blogg men sjukt sköna texter. Kolla in allihopa! http://monkeybiz.blogg.se

 7. År, månader eller dagar? skriver:

  När jag var där (läs Piteå) för ett par sedan…

 8. Mattias skriver:

  År är rätt svar. Det är alltså år som ska in i tredje meningen under Paltkoma.

 9. Eller skriver:

  …kanske redan i andra 😉

 10. Mattias skriver:

  Eller: Jag antar att du kör Explorer. I Firefox blir det tredje. Men okej.

 11. Fredrik R skriver:

  Mattias: Eller syftar nog på att en mening börjar med stor bokstav och slutar med punkt (inte kolon). Då blir det den andra meningen. Oavsett webbläsare. 😉

 12. Mattias skriver:

  Eller och Fredrik: Haha… fel av mig. Självklart är det den andra meningen (oavsett webbläsare…). Min ursäkt: Jag tänkte "tredje raden" (som ju är mer Melodikryssigt – lodrätt), men skrev "tredje meningen". Ibland blir det fel. Men nu är det rätt igen.

 13. Helena skriver:

  "det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal pitepaltar".

  Jag läste upp den här förklaringen för min syster. Hon bor i norrbotten.

  Hennes respons: "Mäh, det är ju en underdrift."