Semikolonet hugger tag i läsaren

Läs det här och blir lite kär.

Många moderna människor har inte den blekaste om hur semikolonet ska användas, och struntar därför i att försöka. Det är att betrakta som en allvarlig synd. Och en onödig sådan. Vi som har kärat ner sig i detta skiljetecken vet bättre. Förutom att semikolonet är språkligt supereffektivt är det typografiskt elegant och spännande.

När det känns rätt
Bland de nerkärade finns Sören Blanking. I memoarboken Guldägg & beska droppar viker han ett helt – och mycket kort – kapitel till att sjunga semikolonets lov. Han sörjer alla försök att förtränga och förtiga dess existens. Och skriver en komprimerad användarmanual: ”Jag tycker man ska använda det som det känns rätt. Eller som Bra Böcker så härligt har formulerat det; när punkt är för stort och komma för litet.”

När är det rätt?
Men inte alla moderna tvivlare vågar lita på sin känsla. Därför finns Språkrådet, och Språkrådet säger att "semikolonet ska användas mellan (fullständiga, min inflikning) satser som har ett nära samband med varandra när man tycker att punkt är för starkt avskiljande och komma för svagt". Ändå knivigt? Här kommer exemplet som (förhoppningsvis) får allt att falla på plats:

Exemplet
Skillnaden mellan arbets- och vilodagar blev mindre skarp; hon kunde tillåta sig vilodagar mitt i veckan.

Ser du? Semikolonet är det enda raka här. En punkt hade blivit knäppt, och ett komma hade blivit konstigt. Då regerar semikolonet.

Inte fast ännu?
Lugn. Sören Blanking har inte sjungit klart: "Jag älskar semikolon, för dess elegans, dess musikaliska rytm och detta att det leder läsaren vidare; du har henne med dig". För mig är semikolon kroken som hugger tag i läsaren, och mjukt för henne vidare genom meningen. Och om vi nu har fått ett tecken i lådan som skapar flyt i texten, varför inte använda det?

Se semikolon
SVT:s litteraturprogram Babel har gjort en kortfilm om mellanbarnet semikolon. Kul och på rim förvisso, men tyvärr inte överpedagogisk för den som vill lära sig att använda tecknet rätt. Se klippet här:

Är du också kär i semikolon? Eller är det för svårt?

Inlägget är tillägnat Helena Melander, praktikant-ad på Dedicate och ena halvan av The girls of Florida. Hon är också lite kär i semikolon.