Semikolonet hugger tag i läsaren

Läs det här och blir lite kär.

Många moderna människor har inte den blekaste om hur semikolonet ska användas, och struntar därför i att försöka. Det är att betrakta som en allvarlig synd. Och en onödig sådan. Vi som har kärat ner sig i detta skiljetecken vet bättre. Förutom att semikolonet är språkligt supereffektivt är det typografiskt elegant och spännande.

När det känns rätt
Bland de nerkärade finns Sören Blanking. I memoarboken Guldägg & beska droppar viker han ett helt – och mycket kort – kapitel till att sjunga semikolonets lov. Han sörjer alla försök att förtränga och förtiga dess existens. Och skriver en komprimerad användarmanual: ”Jag tycker man ska använda det som det känns rätt. Eller som Bra Böcker så härligt har formulerat det; när punkt är för stort och komma för litet.”

När är det rätt?
Men inte alla moderna tvivlare vågar lita på sin känsla. Därför finns Språkrådet, och Språkrådet säger att "semikolonet ska användas mellan (fullständiga, min inflikning) satser som har ett nära samband med varandra när man tycker att punkt är för starkt avskiljande och komma för svagt". Ändå knivigt? Här kommer exemplet som (förhoppningsvis) får allt att falla på plats:

Exemplet
Skillnaden mellan arbets- och vilodagar blev mindre skarp; hon kunde tillåta sig vilodagar mitt i veckan.

Ser du? Semikolonet är det enda raka här. En punkt hade blivit knäppt, och ett komma hade blivit konstigt. Då regerar semikolonet.

Inte fast ännu?
Lugn. Sören Blanking har inte sjungit klart: "Jag älskar semikolon, för dess elegans, dess musikaliska rytm och detta att det leder läsaren vidare; du har henne med dig". För mig är semikolon kroken som hugger tag i läsaren, och mjukt för henne vidare genom meningen. Och om vi nu har fått ett tecken i lådan som skapar flyt i texten, varför inte använda det?

Se semikolon
SVT:s litteraturprogram Babel har gjort en kortfilm om mellanbarnet semikolon. Kul och på rim förvisso, men tyvärr inte överpedagogisk för den som vill lära sig att använda tecknet rätt. Se klippet här:

Är du också kär i semikolon? Eller är det för svårt?

Inlägget är tillägnat Helena Melander, praktikant-ad på Dedicate och ena halvan av The girls of Florida. Hon är också lite kär i semikolon.30 svar till “Semikolonet hugger tag i läsaren”

 1. Mathias skriver:

  De gånger jag har sett semikolon rätt använt är lätträknade. Det används nästan uteslutande av folk som tror att de är så himla bra på att skriva, men egentligen har de inte alls koll. Därför har jag blivit allergisk mot det.

 2. Mattias skriver:

  Mathias: Intressant synpunkt. Jag är av motsatt uppfattning; semikolon används först och främst av folk som är duktiga på att skriva; de osäkra drar sig för att använda det.

  Har jag förresten använt tecknet korrekt här ovan, eller tillhör jag dem som tror att de kan utan att kunna?

 3. mymlan skriver:

  Men det finns dom som kan. Påmindes om det här inlägget där semikolon nämns. http://opac.wordpress.com/2006/12/07/51/

  Själv så undrar jag hur man egentligen kan använda semikolon fel?

 4. Mattias skriver:

  mymlan: Ja, lätt att bli bitter när andra kan. Kul inlägg.

  Och ja, har man språkkänsla är det är rätt svårt att misslyckas med semikolon. Det svåra för många verkar vara att våga försöka.

 5. Job skriver:

  Ett ofta bortglömt användningssätt för semikolon är i listor:

  Torsten Andersson, död 1987; Gustav Fredriksson, död 1990; Kerstin Persson, död 1991; Birgitta Stenfeldt, död 1993.

 6. Helena skriver:

  Tack Mattias. Vad fint. Känner mig smickrad.

  Detta mystiska tecken fashinerar mig en hel del. Kanske är det därför jag blir lite kär. För när är punkt för starkt och kommateckan för svagt? Vilken tur att du gav ett exampel.

  Användandet av semikolon missbrukas ofta. Jag tror att svenskar generellt har svårt att sätta punkt. Då blir komma eller semikolon ett bra alternativ.

  Nej, jag röstar för att våga sätta punkt. Men kärleken består så klart ändå.

 7. Mattias skriver:

  Job: Helt riktigt. Jag valde att inte ta upp alla när och när-inte, eftersom jag inte ville röra till det.

  Helena: Är det verkligen så att semikolonet ofta missbrukas? Jag tycker att problemet är att det alltför sällan brukas.

  Och du vad – "röstar för att våga sätta punkt"? Du skulle alltså valt: "Skillnaden mellan arbets- och vilodagar blev mindre skarp. Hon kunde tillåta sig vilodagar mitt i veckan." framför "Skillnaden mellan arbets- och vilodagar blev mindre skarp; hon kunde tillåta sig vilodagar mitt i veckan." Eller har jag missuppfattat dig?

 8. Fredric skriver:

  Nä, men jag är kär i den här bloggen som ger så mycket nyttiga råd. Jag har inte använt semikolon så mycket som jag borde men känner nu att tiden är mogen. Tack för inspirationen; den värmer.

 9. Jimmy skriver:

  Jag tycker att semikolon ibland kan kännas skrytigt och akademiskt. Jag skriver helt bara med punkt och komman. Men när jag väl använder mig av det så går jag på känsla, men jag har för mig att man bla ska använda semikolonet i en uppräknande bisats. Ex: "Efter Karl-Johan vann på lotto har han köpt en massa bilar; en volvo, en mercedes, en bmw och en skoda."

 10. Helena skriver:

  Ja, få använder semikolon. Men dom som gör det missbrukar det ofta. För det kan inte ersätta kolon, inte komma och inte punkt. Då blir det trixit. Jag tror inte att enbart språkkänsla räcker. Jag fick en hel del pisk på lingvistiklektionerna om just detta =) Men visst, så länge folk förstår så kan man göra lite som man vill.

  Ja. Jag hade nog skrivit den meningen med punkt eller komma. Men inte semikolon. Sådeså.

 11. Mattias skriver:

  Fredric: Kör i vind. Och tack för dina uppmuntrande ord.

  Jimmy: Ditt exempel är rätt. Men skrytigt och akademiskt? Jag tycker det är poetiskt och visar på en kärlek till språket. Men det är okej om vi tycker olika.

  Helena: Kan du inte visa mig ett exempel där någon av dessa få missbrukare har använt tecknet uppåt väggarna fel?

  "Jag hade nog skrivit den meningen med punkt eller komma." – Är du allvarlig?

 12. Desiré skriver:

  Jag är nog en av dessa språkfanatiker som glömt Semikolonet och satt det i farstun, tyvärr. Mattias, du har nog rätt i det beror på att jag inte riktigt vetat hur det ska användas. Ibland har det, utan eftertanke, hoppat in i en text och nästan alltid blivit fantastiskt bra. Men oftast glömmer jag att det finns och när det ska användas.

  Klart man blir kär efter detta inlägg. Jag ska ta mig i kragen och försöka använda det oftare.

 13. Nina skriver:

  Skillnaden mellan arbets- och vilodagar blev mindre skarp; hon kunde tillåta sig vilodagar mitt i veckan.

  Vad är det för tråkmening från en annars så fin människa som du?

  Varför ett semikolon där? Ser flängt ut.

 14. Helena skriver:

  Ja alltså, jag skulle nog inte ha skrivit den meningen på det sättet. Även om semikolon används korrekt. En omformulering är kanske på sin plats. Men jag brukar normalt sätta punkt mellan två huvudsatser.

  Ett annat exempel:

  Vi längtade inte ut; det var svinkallt och regnigt.

  Jag skulle ha skrivit:

  1. Vi längtade inte ut för det var svinkallt och regnigt.

  2. Vi längtade inte ut, det var svinkallt och regnigt.

  3. Vi längtade inte ut. Det var svinkallt och regnigt.

  4. Det var svinkallt och regnigt så vi längtade inte ut.

  Hittar inget bra exempel just nu. Bara sidor där bloggare beskriver sina problem med tecknet.

  http://bloggar.se/om/semikolon

 15. Helena skriver:

  Men jag är fortfarande kär. Lite hatkärlek kanske.

 16. Fredrik R skriver:

  Helena: Nummer 2 är strängt taget en satsradning, som kanske hade resulterat i en bock i kanten från din svensklärare. Därmed inte sagt att det måste vara fel.

  Om semikolon tycker jag så här: Visst kan det användas, men då ska det vara på rätt sätt. Mellan fullständiga satser, precis som Mattias skriver. Ett vanligt fel är att välja semikolon istället för kolon, på det här viset:

  "Tröjan finns i följande storlekar; S, M, L och XL."

  Själv använder jag faktiskt aldrig semikolon i reklamtexter. Jag håller nämligen med Jimmy om att det kan kännas en aning skrytigt och akademiskt. Alltså precis den känsla man INTE vill ha i reklam.

  Istället brukar jag välja ett alternativ som ni inte tagit upp här: tankstrecket. Jag tycker att det fungerar precis lika bra:

  "Skillnaden mellan arbets- och vilodagar blev mindre skarp – hon kunde tillåta sig vilodagar mitt i veckan."

  (Här blev det ett bindestreck, eftersom tankstreck inte brukar fungera här.)

 17. Hm, hm, hm. Doktorn lägger sig i. Visst har Helena rätt, när hon hävdar att semikolon missbrukas. Inte minst av copywriters, faktiskt. I annonser förekommer det ofta i stället för kolon, vilket naturligtvis är en styggelse. Det är lite komiskt att Sören Blanking har ganska dålig koll på hur tecknet funkar. Han är överhuvudtaget intressant som skribent. Han varvar verkligen fullträffar med fullständiga bottennapp. I den bok som Mattias nämner finns till exempel en liten novell som heter Massai Lady. Det är kanske det sämsta som har publicerats på svenska. Någonsin. Men så vägs det upp av fantastiska höjdpunkter som annonserna för glasbruket i Blomstermåla och kanske också de för Alfa-Laval. Men, som sagt, han saknar koll på mycket av det han tror han har koll på. Till exempel semikolon. Och adjektiv. Etc. Det gäller i och för sig en lång rad erkända och fantastiska copywriters. Det är egentligen förståeligt; själva utbildningarna dräller ju inte direkt av undervisning i det språkliga hantverket. Det ska man helst kunna av sig själv. Men: hur många kan det? Det är ju jättebra att komma viftande med ett diplom från Berghs. Men det enda det skvallrar om är att man har lärt sig mycket om hur man arbetar med idéer. Och det är det inget fel på. Men faktum är att vi copywriters är riktigt illa utbildade i jämförelse med våra kollegor ad:arna. De borde egentligen ha mycket bättre lön än vi.

 18. Debbie skriver:

  Kär. Överlag förälskad i tecken som hjälper läsaren att rytmisera texten.

 19. Hasse Bessic skriver:

  Tankestrecket är väl värt lika mycket?

 20. Mattias skriver:

  Nina: Ja, kanske är exemplet tråkigt. Det är inte mitt, utan taget från Språkrådet. Här kommer ett bättre:

  Tord var nöjd med sitt fynd; de gröna velourshortsen smet tätt om hans lår.

  (Genom att inte avskilja med punkt gör det enklare att förstå att det är shortsen som är fyndet. Och att använda komma eller tankstreck är ju uteslutet här.)

  Fredrik R: Vaddå skrytigt? Är det töntigt att sätta punkt och snobbigt att använda komma? Semikolonet finns ju till för att skapa flyt och hjälpa läsaren genom texten. När blev det skrytigt? Visst, tankstrecket är kanon, men menar du att det helt och alltid kan ersätta semikolon?

  Einar: Om jag fattar dig rätt är din poäng den här: Många copywriters använder semikolon på fel sätt. Finns det belägg för ett sådant uttalande? Och om det är som du säger, vad är då bäst: att 1) lära dem hur man använder det rätt, eller 2) avråda dem från att använda det?

  Hasse Bessic: Klart att tankstrecket är värt lika mycket. Men det är semikolonet också. Det är svårt att värdera skiljetecken. Jag skulle säga att alla behövs och fyller en funktion.

 21. Nina skriver:

  Mycket bättre exempel Mattias. Bra jobbat.

 22. Helena skriver:

  Fredrik R: Hoppsan och ajabaja. Du har rätt. Det är nog tur att jag blev AD ändå =)

 23. Mattias skriver:

  Helena: Av dina fem alternativ tycker att "Vi längtade inte ut; det var svinkallt och regnigt." flyter helt överlägsen bäst (om man inte till uppnå tankepausen som uppstår i nummer 3.)

 24. Helena skriver:

  Jag är beredd att på sätt och vis hålla med dig herr Åkerberg.

  Beroende på vad jag vill säga med min text, och hur jag vill att den ska flyta för läsaren avgör vilka skiljetecken jag använder.

  Ibland är semikolon det enda rätta. Använd det då, men missbruka det inte. Jag hävdar fortfarande att punkt i de flesta fall fungerar.

  Att semikolon är sällsynt är ju det som gör det så fint.

 25. Jimmy skriver:

  Kollade precis på Babel-klippet. Tyckte att det som sas om att tankestreck är de okunnigas semikolon stämde väldigt bra.

 26. Mattias skriver:

  Jimmy: Ja, många verkar förespråka tankstrecket. Det är bra, men olyckligt om det skulle på bekostnad av semikolonet. Vi som arbetar med att skriva reklam är ju inte okunniga. Tvärtom borde vi med lätthet behärska semikolon. Dessutom är semikolon ett smidigare tecken än tankstrecket, som (överdoserat) gör en text rörig. Så tycker jag. Vad tycker du?

 27. Mattias!

  Visst finns det belägg för att copywriters missbrukar semikolon. Dessbättre har missbruket avtagit, och det beror mest på att det har slutat användas i reklamen.

  Men vad är bäst? Eftersom ganska få copywriters är mottagliga för att lära sig saker om språket, så tror jag inte på den taktiken. Skeden får tas i vacker hand. Avrådan.

  Men den trevliga grupp copywriters som ÄR mottagliga ska självfallet lära sig. Fast en majoritet av dessa trevliga människor kan det nog redan.

  Men väldigt generellt är det väl ändå inte särskilt troligt att semikolonet kommer tillbaka på någon bredare front. Riktigt så användbart är det inte. Och till skillnad från dig tycker jag nog inte att det skapar flyt i en text. Snarare studsar man till. Antingen för att man är ovan vid det. Eller för att man känner att man måste kolla om det har använts på rätt sätt.

  Faktum är att det ÄR ett ganska akademiskt och därmed kanske en smula snobbigt skiljetecken. Det ställer inte bara höga krav på den som skriver, utan även på den som läser. Det brukar vara kul att använda när man just har lärt sig hur det ska användas. Med åren bleknar den fascinationen för de flesta. Tankstrecket är ingen dum ersättare.

 28. Fredrik R skriver:

  Tack för ditt stöd, doktorn! 🙂

 29. Fredrik!

  Det var ett stöd du jobbade ihop till.

 30. mormor Hannele skriver:

  Jag är inte så modern människa, tycker livet skulle vara fattigare utan semikolon.