Skriv och vinn tydliga texter!

Är det svårt att skriva enkelt? Inte alls. Fråga språkkonsulten – och min nya hjälte – Jenny Forsberg. Hon har skrivit årets bästa bok om att skriva. Den heter vad den lär ut: Tydliga texter. På ett tydligt (såklart) och enkelt (såklart) sätt förklarar Jenny hur ett par tankar innan du börjar skriva, sunt förnuft när du skriver och lite fiff och piff när du skrivit klart gör att varenda kotte kan läsa och förstå dina texter. Här är hela boken – kärnfullt sammanfattad:

Så här skriver du tydliga texter
1. Välj vanliga, konkreta ord. Skriv till exempel har hand om istället för handhaver.
2. Använd verb. Nästa vecka värvar vi medlemmar är tydligare och lättare att förstå än Nästa vecka bedriver vi medlemsvärvning.
3. Använd aktiva verb. Skriv jag bygger huset, inte huset byggs. Om du talar om för läsarna vem som gör vad får de lättare att följa med i texten.
4. Tilltala dina läsare med du. Var tydlig med vad du förväntar dig av dina läsare och hur informationen rör dem.
5. Använd läsarens egna ord. Förstår läsarna de ord som du använder, eller har du använt fackuttryck inom ett område som inte är deras eget?
6. Använd många sambandsord. Ord som därför, nämligen och för att talar om för läsaren hur din text hänger ihop. De gör texten lättare att läsa.
7. Skriv korrekt. Läs igenom din text eller låt en kollega läsa den. Använd ordböcker och stavningskontroll.

***

Så här vinner du Tydliga texter!
Pricka in fem rätt och var med i utlottningen av Tydliga texter. Tre lyckliga vinner varsin bok.

Här är uppgiften
Det finns ord som är svåra att förstå. De är stela och ålderdomliga. Andra, mer moderna ord funkar bättre. Regeringskansliets språkexperter svartlistar varje år stela ord och föreslår nya sätt att säga samma sak. Din uppgift är att hitta varsin synonym till de fem orden nedan. Skicka dina svar till mattias@akerberg.com . Skriv ”Tydliga texter” i ämnesraden. Om du har fem rätt är du med i utlottningen av böckerna. Skicka dina svar senast 7/12. Dagen därpå berättar jag vilka tre som har vunnit.

Här är orden

  • stadfästa
  • avbida
  • tillställa
  • begära biträde
  • lända till förfång

Tävlingen är ett samarbete mellan Please copy me och Norstedts Akademiska Förlag. Lycka till!

***

Väljer du att läsa framför att tävla? Köp boken hos Adlibris (den kostar 135 kronor).

***

Författaren Jenny Forsberg driver företaget Klartext, och hjälper företag och myndigheter att ta fram tydliga texter. Du kan prenumerera på hennes nyhetsbrev Skriv klart, och få konkreta skrivråd direkt till din digitala hallmatta.