Bollywood föder förundran och fantasi

Inspirationsavdelningen – ta emot! Nu blir det Bollywood.

När såg jag en Bollywood-film senast? Igår faktiskt. Om den var något att ha? Nä, var den?

Taare Zameen Par
(hindi för Stjärnor på jorden) är berättelsen om Ishaan (Darsheel Safary). Han är åtta år och har en fantastisk fantasi. Han har dessutom stora problem att hänga med i skolan; bokstäverna bara dansar runt. Det oroar hans föräldrar, som förtvivlade bestämmer sig för att skicka sin lika förtvivlade son till en avlägsen internatskola. Det hjälper föga. Tills plötsligt en dag…

Det var längesen jag såg en film så färgglad, så känslofylld och så viktig som Taare Zameen Par. Den bär ett angeläget budskap om att se världen med förundrade ögon och att leva nära sina talanger. My world once revealed will astound everyone, sjunger Ishaan på sin skolkpromenad genom stan. Det är en sällsamt vacker tanke.

Aamir Khan (till höger), mannen som personifierar hela Bollywood-industrin, har debutregisserat och spelat dessutom huvudrollen. Mr. Bollywood är sinnesrubbat populär i hemlandet Indien, och filmen valdes nyligen ut som bidrag till Bästa utländska film vid Oscarsgalan i februari 2009. Aamir Khan är aktuell med nya filmen Ghajini.

Vill du också se Taare Zameen Par? Köp dvd:n på engelska Amazon (kostar cirka 230 kronor)

Andra Bollywood-filmer att se
Roadside Romeo – den första datoranimerade filmen från Bollywood – ett samarbete mellan Yash Raj Films och Walt Disney Pictures. Filmen får svensk biopremiär under 2009.
Rab Ne Bana Di Jodi – en romantisk komedi som just nu toppar biobesökarlistorna i Indien
– Rang De Basanti – ett klassiskt Bollywood-drama från 2006 som vunnit flera internationella priser. Filmen finns att köpa hos Indiska filmer (219 riksdaler). I februari öppnar Världskulturmuseet i Göteborg en utställning om Bollywood och visar Rang Da Basanti den 18 februari (60 riksdaler – köp din biljett här).

Kolla också
Real Bollywood.com: The Best Bollywood Movies of 2008 (högst på pallen: A Wednesday)

Tack, Fredrik Härén, för att du öppnade mina ögon för den här filmen (och mycket mer).