Ett par år på nacken: Fristads petiga säkerhetsvakter

Det flesta reklamfilmer är skit och pengarna i sjön. Men det finns guldkorn. Här är ett som kröp fram ur hjärnminnet på dagens lunch. ANR BBDO har gjort den. Håkan Larsson och Hans-Erik Andreasson har tänkt ut den. Felix Herngren har regisserat. Och Fristads har haft den goda smaken att köpa den. Året var 2003, och kampanjen "Petiga proffs" belönades med 75W i 100-wattaren.

Fristads – Petiga proffs – Säkerhetsvakterna

Copyn

Tobbe?
– Ja, vad är det?
– Kan du öppna?
– Använd säkerhetskortet!
– Jag har kaffe till oss. Du ser ju att jag inte kan.
– Tror du att den där kortgrejen är någon leksak?
– Nej.
– Det är säkerhetszon 1 härinne. Du måste använda kortet.
– Det bränns.
– Har du socker i?
– Ja, jag har socker. Du ville ju ha det.
– Osch…

(tystnad)

– Ha, vad heter du då?
– Håkan. Du känner ju mig.
– Nä…
– Tobbe, det är jag. Jag arbetar ju här.

Payoff: Petiga proffs använder också vara kläder.

– Tobbe…
– Håll käften.

(Åh, vad jag är kaffesugen alltså)

Korta reflektioner
Jag orkar inte överanalysera den här filmen. Jag nöjer mig med att konstatera att den är genomtänkt, kul och har en svårt träffsäker dialog. Det räcker för att jag ska sitta klistrad – och vilja se den igen och igen.

Vad tycker du?