Ett par år på nacken: Fristads petiga säkerhetsvakter

Det flesta reklamfilmer är skit och pengarna i sjön. Men det finns guldkorn. Här är ett som kröp fram ur hjärnminnet på dagens lunch. ANR BBDO har gjort den. Håkan Larsson och Hans-Erik Andreasson har tänkt ut den. Felix Herngren har regisserat. Och Fristads har haft den goda smaken att köpa den. Året var 2003, och kampanjen "Petiga proffs" belönades med 75W i 100-wattaren.

Fristads – Petiga proffs – Säkerhetsvakterna

Copyn

Tobbe?
– Ja, vad är det?
– Kan du öppna?
– Använd säkerhetskortet!
– Jag har kaffe till oss. Du ser ju att jag inte kan.
– Tror du att den där kortgrejen är någon leksak?
– Nej.
– Det är säkerhetszon 1 härinne. Du måste använda kortet.
– Det bränns.
– Har du socker i?
– Ja, jag har socker. Du ville ju ha det.
– Osch…

(tystnad)

– Ha, vad heter du då?
– Håkan. Du känner ju mig.
– Nä…
– Tobbe, det är jag. Jag arbetar ju här.

Payoff: Petiga proffs använder också vara kläder.

– Tobbe…
– Håll käften.

(Åh, vad jag är kaffesugen alltså)

Korta reflektioner
Jag orkar inte överanalysera den här filmen. Jag nöjer mig med att konstatera att den är genomtänkt, kul och har en svårt träffsäker dialog. Det räcker för att jag ska sitta klistrad – och vilja se den igen och igen.

Vad tycker du?6 svar till “Ett par år på nacken: Fristads petiga säkerhetsvakter”

 1. Rob skriver:

  Herre jesus vad dåligt skådespeleri. Man får inte slarva så i casting och regi. Man får bara inte det.

 2. Magnus Jakobsson skriver:

  Kristus. Detta var inte det du hade tänkt dig när du skapade reklam. När var det förresten? Den 25:e varje månad?

 3. Mattias skriver:

  Rob: Berätta, vad är inte bra och hur skulle det kunnat göras bättre? Jag menar inte att filmen är fulländad, men det vore intressant om du vore mer konkret.

  Magnus Jakobsson: Jag anar att du inte gillar det här. I övrigt förstår jag inte vad du menar med det du skriver. Bättre kan du.

 4. Magnus Jakobsson skriver:

  Asch. Jag gillar det inte bara. Ibland är det så. Lite som när någon bara inte gillar tomat. Det går inte att förklara varför. Men å andra sidan har jag ju inget emot personer som tycker att det är bra. Precis som jag inte har något emot personer som inte gillar tomat. Haha. Kristallklart, eller hur? Från klarhet till klarhet på 0.1 sekund.

 5. Mattias skriver:

  Magnus Jakobsson: Nu föll allt på plats. Tack för ditt förtydligande.

 6. Peter skriver:

  Jag förstår inte…Är Fristads ledsen över att "paragrafryttare" använder deras kläder? Ber de om ursäkt? Eller försöker de säga: "Vem som helst kan ha våra kläder, även om du är dum i huvudet."? Jag vet inte riktigt vad fördelen med Fristads är, att de inte limiterar försäljningen? Blåkläder är slitstarka och Fristads säljer…kläder…och ibland köper någon som är konstig… Eh?