Extrainkallat sammanträde ang. gemen jul

1 § Undertecknad förklarar mötet för öppnat.

2 § Undertecknad föreslår att de församlade fattar ett enat beslut om att – med omedelbar verkan – upphöra med det utbredda otyget att stava jul med versal begynnelsebokstav (som i den vanligt förekommande, och alltså tillika felaktiga, formen God Jul). Redan utförda klavertramp kan naturligtvis förlåtas, dock under förutsättning att slarvet icke upprepas. I tillägg kan nämnas att Språkrådet å det bestämdaste avråder från versalbruk: Hälsningen blir lika trevlig och övertygande om man följer skrivreglerna, som säger att helg- och kalenderdagar skrivs med små begynnelsebokstäver.

Kan de församlade fatta ett enat beslut i frågan? Någon däremot?20 svar till “Extrainkallat sammanträde ang. gemen jul”

 1. Anjo skriver:

  Hehe, när det gäller det här verkar jag vara brännmärkt boskap.

  Jag undviker gärna de vanliga fraserna (god jul och gott nytt år) till förmån för annat, men när jag väl skriver dem är det som om jag har en stämpel i pannan och bara dunkar skallen i bordet. PANG – och så kryllar det av versaler.

  Ska bättra mig, för jag tycker verkligen att du har rätt.

  Ha nu en särskrivningsfri jul, mellandagar som inte är mellandagar och ett 2009 fritt från puckade korrektur 🙂

 2. Helena skriver:

  Det var banne mig det bästa jag hört sen jag konfirmerades. God jul. Vill du ha ett fikon?

 3. Fredrik R skriver:

  Jag är Gärna med och Röstar bort alla omotiverade versaler, när Vi ändå är igång. Det Finns få saker som stör mig så mycket i En text.

 4. Stefan skriver:

  Äntligen! Jag uttrycker mitt medhåll med ett rungande jovisst! Det är ju inte bara j:et som folk envisas med att versalera (japp, jag hittar på verben i förbifarten), utan även g:et i god när inte god är begynnelseord. Vi hälsar God Jul. Jag tror att hälsningen har blivit lite ikoniserad och därför är det lätt att tänka bort språkregler och se den som en bild istället, typ som en logotyp, liksom, typ, alltså… äh, skit samma. God jul för helvete!

 5. Klara skriver:

  Naturligtvis ska inte omedvetna versaler i fel sammanhang förekomma. Men, och denna aspekt verkar jag vara ensam om att se; det finns stilistiska sammanhang där man av form eller designskäl vill bryta mot skrivreglerna och det tycker jag är helt ok. På samma sätt som det ibland förekommer felaktiga avstavningar för att ett bindestreck skulle förstöra designen måste man också kunna skriva God Jul.

  När det gäller språkrådets svar på frågan tycker jag det är förvånansvärt trångsynt och kategoriskt för att vara en myndighet som skall vaka över hur språket faktiskt används, inte bara agera språkpoliser.

  Så, allt är beroende av kontext och skrivregler är inte alltid till för att hållas; de är till för att medvetet följas eller brytas mot beroende på vad man själv finner lämpligast för sitt budskap vid ett givet tillfälle.

 6. Mattias skriver:

  Klara: Kul att vi inte är helt eniga! Jag tycker däremot att du säger emot dig själv när du å ena sidan pratar om att undvika omedvetna versaler (är de någonsin omedvetna?), och å andra sidan okejar språkfel av stilistiska skäl. I min bok finns det inga skäl att skriva fel för ”att det är snyggt” eller skulle vara mer lämpligt för budskapet. Dessutom tycker jag att skillnaden i ”budskapet” mellan God jul! Och God Jul! är marginell (bortsett från att det senare inte är okej). Och inte borde Språkrådet få skit. Det enda de säger är att ”helg- och kalenderdagar skrivs med små begynnelsebokstäver”. Inte många skulle väl tycka att meningen ”Vi har öppet Måndagar och Torsdagar” är tipptopp?

 7. Dajjen skriver:

  God Jul och Gott Nytt År!

 8. Mattias skriver:

  Dajjen: Din kommentar var en lågoddsare. Frågan var mest vem som först skulle göra detta dubbla dubbelfel. Det blev du.

  God jul och gott nytt år!

 9. Stefan skriver:

  Nja, kontexten är väl inte alls så intressant. Då skulle man ju kunna skriva hur som helst och skylla på kontexten. Jag tycker att det är bättre att följa de regler som finns just för att vi då slipper diskussioner som denna. Det är uppenbarligen många som stör sig på dessa onödiga versaler, emedan det troligen inte är någon som höjer så mycket som ett ögonbryn om orden skrivs med gemener. Varför riskera att någon stör sig?

 10. Pontus skriver:

  Happy Hanukkah!

 11. Mattias skriver:

  Pontus: Kul att du tog upp frågan! Det är säkert utländska högtider i kombination med engelskan som gör att många skriver God Jul och Gott Nytt År. På svenska skrivs hanukkah med liten begynnelsebokstav, precis som ramadan, id al-adha och noruz.

 12. Pontus skriver:

  Säkert är det så ja.

  Hur är det med andra högtider? Påsk m.fl.

 13. Mattias skriver:

  Pontus: Kalenderdagar och högtider (som inte innehåller något egennamn) skrivs med små bokstäver i svenskan. Man skriver alltså pingst, precis som påsk, midsommar och jul.

  Exempel på dag med ett egennamn är Kristi himmelsfärdsdag.

  (Källa: Språkrådet)

 14. frodo skriver:

  HE he, den där matchen gick jag med en kund förra veckan.

 15. Mattias skriver:

  frodo: Vi är nyfikna på hur det gick.

 16. Kontaktmannen skriver:

  Har gått många sådana kundmatcher. Det mest effektiva brukar vara att fråga kunden om h*n vill framstå som en analfabet. Få vill det.

 17. Per T skriver:

  Jag har fram till i år alltid skrivit God jul. I år har jag ändrat mig, mest för att följa konvenansen.

  Men jag kan se två anledningar till versalerna:

  1) Betoningen. Det är Jul som är det väsentliga, men som andra ord riskerar det att hamna lite i skymundan. Det kan man undvika genom versaliseringen.

  2) I kalligrafisk skrift blir det mer intressant och vackrare med ett versalt J i jul.

  Julen hoppas jag för övrigt varit alldeles u n d e r b a r och

  f a n t a s t i s k för din och alla dina läsares del. Gott slut!

 18. Mattias skriver:

  Anjo: Jag ser fram emot bot och bättring från dig.

  Helena: Klart jag vill ha ett fikon. Man tackar.

  Per T: Ja, min jul har varit riktigt skön. Hoppas att du också haft det ledigt och slappt. Snart går vi in i ett nytt spännande år!

  Faktum är att många idag skriver God jul som God Jul. Det betyder inte att det är rätt och riktigt – ännu.

  1) Om man konsekvent skulle förklara betoningen med en versal skulle skriftspråket se rätt galet ut. De flesta vet ju att betoningen ligger på jul och inte på god. Hur skulle det vara med Hej Då! eller Trevlig Resa!?

  2) Nu pratar vi utseende igen. Och språkfel kan inte försvaras bara för att det är snyggt. Mer intressant och vackrare? Kanske. Men rätt?