En bolid flyger fram ur förrådet

Du som känner mig vet att jag älskar nya ord. Och om jag känner dig rätt är du lite likadan. Nu är väl bolid inte nytt, men eftersom fenomenet är ovanligt ligger också ordet slängt i det passiva ordförrådet. Under helgen flög det fram ur gömmorna. Först fenomenet. Sedan ordet.

Detta har hänt
Runt 20-tiden på lördagskvällen (17 november 2009) syntes ett mäktigt ljussken över himlen. Enligt uppgift blev många tusen människor i södra och västra Sverige vittne till himlafenomenet. En lycklig man i Hörby lyckas till och med fånga den tre sekunder korta härligheten på rörliga bilder.

Detta var det
Efter att ha strukit ufo, stjärnfall och meteor från vad-kan-det-vara-listan återstod bara bolid. Det hela är en rymdsten som med full sprutt mot jorden brinner upp i atmosfären, lägger sig till med en par hundra meter lång eldsvans och bjuder förvånade på en ljusshow innan den slocknar. Ordet kommer från grekiskans bolis, som betyder projektil. Och bolider är ovanliga; under ett år ser Norden inte fler än händernas fingrar. Håll uppkik.

Bolid, sa Bill. Vad sa Bull?4 svar till “En bolid flyger fram ur förrådet”

 1. Ida skriver:

  Bodil, sa Bull. Det var Bodil som for runt på himlvalvet. Hon vi hade i kursen interpersonell kommunikation, om du minns.

 2. Mattias skriver:

  Ida: Helt riktigt. Det är Bodil – som jag minns – som ska in på lodrätt fyra.

 3. Anton skriver:

  17 november(?) 2009.

  Den gamla korrekturläsaren i mig kunde bara inte låta bli.

  🙂

 4. Christian R. Conrad skriver:

  Fast stjärnfall och meteor är väl synonymer till bolid, eller?

  Nu blir jag förresten förvirrad: Gruvbolaget, heter det så för att de började med att bryta malm från någon nedfallen bolid (i bestämd form Bolid-en), eller för att det grundades på någon Lid-ort där någon bott (Bo-liden)?