Mördande bra kampanj räddar cyklister

Varje dag dör eller skadas en cyklist allvarligt i London-trafiken. Den vanligaste orsaken: ouppmärksamhet. Transport for London – som ser till att bussar, bilar, tåg, fotgängare och cyklister kan ta sig fram smidigt och säkert – bestämde sig för försöka ändra på statistiken. Med reklam. Tillsammans med WCRS tog de fram en kampanj om att vara mer uppmärksam. Kampanjen riktade sig till både bilister och cyklister. Först gjorde man en kort film om basket och spred den på den världsvida väven. Utan tydlig avsändare, men en tydlig uppmaning: do the test.

Test Your Awareness: Do The Test

Efter surr och sorl fick filmen en tydlig avsändare i Transport for London och gick under hösten 2008 som reklam på tv och bio. Den fick också en kompis i reklamfilmen Whodunnit? – en klassisk detektivhistoria i miniformat. Där har Lord Smithe blivit mördad – lyckas du lösa fallet?

Test Your Awareness : Whodunnit?

Copyn
It’s easy to miss something you’re not looking for
Look out for cyclists
dothetest.co.uk

Kampanjen handlar om fenomenet förändringsblindhet (eng. change blindness), som innebär att du bara är medveten om en liten del av vad din hjärna tar in. När du koncentrerar dig på någonting missar du saker som du i vanliga fall skulle lagt märke till. Richard Wiseman, professor i psykologi, har bidragit med värdefulla kunskaper till kampanjarbetet. Han är programledare för BBC-programmet The People Watchers, och skriver om fenomenet i boken Quirkology (svensk titel: Hjärnknäppt).

Korta reflektioner
+ Smart och involverande kampanj
+ Väldigt på brief
+ Visar problemet – att det händer mycket framför våra ögon som vi inte uppfattar – på ett ovanligt engagerande sätt

– Gör den här kampanjen verkligen jobbet? Får den människor mer vaksamma och varsamma i trafiken? Kanske.

Vad tror och tycker du?

Tacken för tipset går till Christer Wiklander och Magnus Jakobsson.10 svar till “Mördande bra kampanj räddar cyklister”

 1. Bob skriver:

  Den där idén är sjukt stulen. Det va mycket snack om det i Cannes. Den borde aldrig fått något pris. Research…….

 2. Mattias skriver:

  Bob: Intressant. Och du har rätt: basketfilmen vann ett guldlejon i filmklassen i Cannes Lions 2008. Visst känns det som att man sett den där björnen tidigare. Men menar du att någon har gjort reklam på temat tidigare? Om inte är det väl inte så mycket att snacka om, tycker jag.

 3. Magnus J skriver:

  Björnfilmen är "stulen" från någon typ av koncentrations-studie-tjofräs, och jag tror att det kan ha gjorts reklam på samma tema förut. Men den här var bättre än alla föregångare, och belönades därför i t ex Cannes. Samma sak med Bravia rullen, trumapan osv. MKT snack i Cannes om att det var "gjort" redaktionellt i t ex David Letterman. Alla vet att det är gjort. Men man väljer att belöna utförandet ändå. Bäst vinner, sa morsan en gång. Jag antar att det gäller även i reklambranschen.

 4. Alfred skriver:

  Alltså, idén om björnen var inte bara snodd, utan hela konceptet. Det var ett universitet i USA som gjort en identisk film för 10 år sedan. Professorn sa sedan att det var ok för att det var för en god sak. Me skall man inte belöna kreativitet i Cannes, och inte effektivitet? Då är det väl ändå märkligt med raka stölder? Inte bättre än iPint.

 5. Magnus J skriver:

  Ja, jag tycker iofs också att man kan anstränga sig lite mer. Personligen hade jag gjort det MYCKET bättre. hehe

 6. Mattias skriver:

  Magnus J: Jag håller med. Inte ens i andra försöket är greppet "nytt".

 7. Fredric skriver:

  Oavsett om den är snodd eller inte är det lite synd att stillbilden ovan är en spoiler. Men det kanske man inte förstår förrän man har sett den. 🙂

 8. Bob skriver:

  Alfred har helt rätt. Och det är inte att använda den i reklamsammanhang jag vänder mig emot. Utan just att den vinner ett filmguld i Cannes. Det ska vara svårare än så att få det priset tycker jag.

 9. Magnus J skriver:

  Skulle man förbjuda koppning av redaktionellt material i Cannes, så skulle festivalen aldrig dela ut guld, tyvärr.

  Men visst, i en bättre värld möjligen.

 10. Mattias skriver:

  Fredric: Jag tänkte också på det. Så fantastiskt klantigt/dumt.