Dagens hajpord är ’roasta’


Foto: http://rheborg.blogspot.com

Som ord är ’roast’ allt annat än nytt; du som höll dig vaken på engelsklektionerna vet att det betyder steka eller rosta. Du som lever med öppna sinnen vet att ordet också har andra betydelser – både olagliga och samlagliga. Men glöm det för en stund, för nu har ordet gått och blivit svenskt (okej, det var ett tag sedan, men först nu kommer hajpen).

En roast är när en känd person blir offentligt förolämpad, hyllad, häcklad, smutskastad och firad på scen. För behandlingen står en samlad svensk komikerelit under ledning av en – tada! – roastmaster. Det hör till vanligheterna att paneldeltagarna också ger varandra en släng av sleven, och till ordningen att den roastade får tillfälle att otyglad ta revansch framåt slutet. Den hjärtsvage kan inte nog poängtera att en roast minsann är en kärleksfull hyllning; den som blir roastad kan vara förvissad om att han eller hon gjort någonting riktigt bra för att förtjäna det här.

Under mars har Kanal 5 spelat in Roast på Berns, och kommer att sända det hela efter sommaren. I programmet blir bland andra Henrik Schyffert (som får räknas som pappa till den svenska roasten), Björn Gustafsson, Pernilla Wahlgren och Bert Karlsson roastade.


Men SVT hinner före: den 13 mars drar man igång den direktsända fredagsunderhållningen Grillad, som det snällare namnet till trots bygger på samma hårda principer. Per Morberg, Sanna Bråding och Peter Harryson är först till avhyvling.

Roasta var ordet.3 svar till “Dagens hajpord är ’roasta’”

  1. MJ skriver:

    Och missa inte Rost-mästarinnan, och tillika den bästa förebild alla unga tjejer kan ha, Sarah Silverman:

    http://www.youtube.com/watch?v=PXfODgtROwI

  2. Desiré skriver:

    En väl rotad kultur i USA sen år år år tillbaka. Så det var på tiden!