Folksam får mig att knipa i 45 sekunder

Idag är solsken, piglördag och löning. Då kan man vara glad att man är man. För det är allt som oftast kvinnorna som förlorar på den skeva ekvationen ”lika arbete – olika lön”. Följaktligen får de också en lägre pension. Folksam lyfter fram den orättvisa fördelningen i reklamfilmen där kontorslandskapet förvandlas till en savann med revirpinkande flockdjur. Bakom filmen, som vill få kvinnor att börja pensionsspara tidigt, står ANR BBDO.

Filmen

Copyn
Dagen gryr. Det är en hård miljö att överleva i. Det gäller att visa sig stark, och att passa in i flocken.

En ensam hona har tagit sig in bland de dominanta hannarna, men den äldre hannen markerar snabbt vem som bestämmer.

Det blir oroligt. En hona närmar sig några hannar, och flocken sluter upp bakom ledaren, som visar honan sin praktfulla buk.

När bytet delas så får hannarna mer än honorna, trots att de utför samma arbete. Ingen vet varför.

Text: Lägre lön ger lägre pension
SMS:a ”spara” till 72100 så ringer vi dig

Folksam – spelar roll

Korta reflektioner
Jag är obegripligt svag för den här reklamfilmen. Metaforen, Arne Weise-rösten, bakgrundsljuden och den förlamande träffande slutklämmen ”Ingen vet varför” gör detta till en riktigt bra reklamfilm. Ja, för mig är den är så bra att jag bruka hålla mig 45 sekunder och sedan springa för att pinka när den dyker upp i reklamblocket. I vilken värld som helst är det att betrakta som ett extremt gott betyg. Att filmen inte ens är nominerad till Guldägget är för mig en gåta lika stor som den sneda lönefördelningen. Ingen vet varför, helt enkelt.

Vad tycker du?

***

Läs också
Resumé: Folksam jämför män med djur