Sociala medier knockar traditionella på Marknadsföringens dag

Idag är en fin dag, en solig fredag med ovanligt mycket pengar på lönekontot. Tillsammans med kollega-Johan har jag ägnat förmiddagen på Marknadsföringens dag på Svenska Mässan. Där hade MiG – Marknadsföringsföreningen i Göteborg – samlat närmare 400 marknadsförare, reklamfolk och studenter för en dag om konsten att marknadsföra sig i mer eller mindre nya medier.


Niclas Strandh, creative planner, under Marknadsföringens dag i april 2009. Foto: Christer Hedberg.

Det blev en match mellan de traditionella medierna och de sociala medierna. I ena ringhörnan: Tomas Brunegård, som är chef för Stampen-gruppen, en av landets största mediekoncerner. I den andra: Niclas Strandh och Brit Stakston, som är sociala-medier-missionärer verksamma inom Niclas Strandh DigitalPR och kommunikationsbyrån JMW. Och trots att det enda rätta alternativet varken är enbart det ena eller enbart det andra vann de sociala på poäng.

Akt 1
Tomas Brunegård pratar först om sig själv som representant för ”gammelmedia”, och frågar oroligt sin informationschef på första raden om det är ett okej sätt att uttrycka saken. Hon skakar på huvudet. ”Gamla medier, då?” försöker han och får nej på nytt. ”Okej då – jag representerar traditionella medier”. Han berättar att Stampen-gruppen sedan 2005 driver det digitala affärsutvecklingsbolaget Mktmedia (med Mktwebb, Mkttv och Mktmobil), och att de senaste åren förvärvat Familjeliv, Bröllopstorget, Odla.nu och SvenskaFans.com. Men ingenting av detta får mig att trilla av stolen. Brunegård pratar om medborgarjournalistik och användargenerat innehåll, men mycket lite om hur man inom koncernen arbetar för att nyttja den kraften. Och han undviker helt att berätta om hur koncernens flaggskepp Göteborgs-Posten jobbar för att möta det förändrade medielandskapet (bland annat saknar landets näst största morgontidning Twitter-konto, Twingly-länkar, kommentarfunktion och permalänkar).

Akt 2
Efter Brunegård tar Niclas Strandh och Brit Stakston över stafettpinnen, scenen – och showen. Och för dig som har följt de båda kommer det inte som någon nyhet att de är frustrerade över den tröghet som svenska mediebranschen visar när det kommer till att använda sociala medier. De inleder med att prata om den kommunikativa revolutionen som vi nu upplever, en revolution där människor inte bara kräver, utan ser till att ta aktiv del. Genom bloggar, mikrobloggar, forum, nätverk och användargenerade webbplatser. Inför en publik som – skulle jag gissa – är tämligen obevandrad (bara ett 20-tal i publiken räcker upp handen vid frågan om de har konto på Twitter) inom det sociala medielandskapet berättar Niclas och Brit pedagogiskt och inspirerande om hur företag kan använda sociala medier för att ta del i de konversationer som handlar om deras varumärke.

De exemplifierar med tummen-upp-insatserna Ford Fiesta Movement och Wells Fargo, och tummen-ner-hanteringen av Försäkringskassan inifrån och Däckhuset i Kalmar. Niclas passade också på att ger en känga till reklambyråer som (fortfarande) vill skapa snygg reklam hellre än reklam som engagerar människor på riktigt. För det är den reklamen, den äkta engagerande och konverserande, som vi behöver skapa och som människor som tar del av den vill ha. Det innebär en utmaning för oss skapar reklam (kom igen, upp på tårna!) – och för de reklamköpare som beställer den. Och jag går ut i fredagssolen, övertygad om att vi lever i den mest spännande av tider – proppfull av möjlighetsskapande verktyg och människor som vill mötas, utvecklas, prata och påverka.

Vad tror du?

Mer från Marknadsföringens dag
digitalPR: Sociala medier är inte längre underground
digitalPR: Sociala medier utmanar traditionella media
JMW: Sociala medier underground?!

Läs också
Digisocial: Håller sociala medier vad de lovar?
Online-pr: Sociala medier klarar sig inte utan kampanjer
Socialamedier.com: 1,5 miljoner svenskar läser bloggar varje vecka
Göteborgs-Posten: Medierna måste lyssna mer

***

Följ Please copy meTwitter.