Vetenskapsfestivalen: Folk Forever!

Jag var 17 år och nyfiken på typ allt. På nya ord, på det stressade samhället och på hur universum kröker sig. Då kändes den årliga vetenskapsfestivalen, med lika knasig som användbar kunskap att hämta, bara för bra för att vara sann. Jag behövde inga pengar och inga högskolepoäng för att få lyssna på kul föreläsare inom än det ena, än det andra intressanta ämnet. Jag gick dit och blev hög på kunskap. Det var då.

Nu, tio år senare – fortfarande nyfiken, får jag jobba med att marknadsföra Vetenskapsfestivalen till varenda kotte som vill lyssna och titta. Tillsammans med Malin Augustsson (art director), Ann McManus (operativ projektledare) och Fredrik Simson (illustratör) har jag varit med och tagit fram kampanjen för festivalen, som börjar idag måndag.

Uppdraget var att förmedla årets tema – civilisationer igår, idag, imorgon – på ett kommunikativt, lekfullt och förtroendeingivande sätt. Vi valde temanamnet Folk Forever!, och lät Fredrik Simson illustrera Darwin och munkar och läkare, utomjordingar, robotar, riddare och Reinfeldt. Kampanjen går i dagspress, utomhus, på webben, affischer och med program på 200 platser i Göteborg.

Temanamn

Manér

Annonser

Den 4 maj börjar Sveriges folkligaste kunskapsfest i Göteborg. Då kommer hela världen hit för att delta i föreläsningar, workshops, debatter och aktiviteter på stan. Kom du också! Nästan allt är gratis. Årets tema är Folk Forever! och handlar om civilisationer idag, igår och imorgon. Kom hit och lär dig någonting du inte redan visste. Om hur olika vi är. Och om hur lika vi är.
I april släpper vi det öppna programmet. Men redan nu kan du läsa det mesta om Sveriges folkligaste kunskapsfest på www.goteborg.com/vetenskapsfestivalen

Utomhus

Sveriges folkligaste kunskapsfest!
Programmet finns överallt och på www.goteborg.com/vetenskapsfestivalen

Programmet

Bläddra i programmet.

Vad tycker du?

***

Läs också
Göteborgs-Posten: 75-årig apforskare i fokus
SVT Play: Folk Forever! i fokus på festival4 svar till “Vetenskapsfestivalen: Folk Forever!”

 1. Anonym skriver:

  Kan vi diskutera den här kampanjen utan förbehåll?

  Jag tycker att festivalen som fenomen är super! Men att ni i punchline träffade snett. "Folk forever" låter proggigt (tänk folk music, a la mindre kända versioner av bob dylan) och utförandet följer lite samma linje, som att ni marknadsför en folkmusikfestival eller en abf-utbildning om mångfald. Civilisationer har ju en mycket större och bredare impact, att ni inte valde att arbeta utifrån det namnet! Nu känner jag ju inte till programmet, men utbudet kunde ju gett material till inspiration, samtidigt som ni kunde lyft vetenskapsfestivalen i sig (inför kommande år).

 2. Hans Danielsson skriver:

  Huvudproblemet med denna kampanj är att den helt saknar idé och tydlighet i vad det handlar om och vad man faktiskt vill. Det är min åsikt.

 3. Mattias skriver:

  Anonym: Självklart kan vi diskutera kampanjen utanför förbehåll. Jag vet att det innebär att ge mig ut och dansa riverdance på minfältet. Vi har valt ett temanamn som med två slagkraftiga ord fångar "Civilisationer – igår, idag och imorgon". Just ordet "civilisationer" är inte självklart, utan istället elitiskt och ger vitt skilda associationer hos människor. Dessutom är det långt och föga slagkraftigt. Folk Forever! däremot är ett mantra som ska hylla människor, och föra tankarna till ungdomlig beundran och fascination.

  Hans Danielsson: Tack för din åsikt. Självklart är det trist att du ser det så, men jag tänker inte lägga kraft på att förklara vad som är idé och vad det hela handlar om. En idé ska förstås, inte förklaras.

 4. oskar skriver:

  Jag har sett den och orkar inte riktigt titta på den, då den är så jävla plåttrig. Det hade kanske fungerat om inte även bilderna var så ruffigt skissade. (förstår att det inte har med dåliga skills att göra)

  kungen och timbuktu….eeh…