The Ladders spelar folk ett pengaspratt

TheLadders.com har som jobb att para ihop människor som tjänar mer än 65 000 kronor i månaden med arbetsgivare som vill anställa toppfolk. Rekryteringsföretaget har byggt upp en databas med kompetenta, högavlönade människor; där kan arbetsgivarna kan hitta precis den de söker. Hur berättar man det på ett intresseväckande sätt? Jadu, det finns säkert tusen sådana, men Fallon i Minneapolis valde i juli 2008 att göra så här: ställa ut en utställningskub med 100 000 dollarsedlar bakom okrossbart glas i en park i New York – övervakad av tio dolda kameror. Hur folk reagerade? Kolla själv (den tar tre minuter):

Copyn
In July 2008, The Ladders.com conducted a social experiment.
$100,000 in cash, and nobody to watch over it… expect 10 hidden cameras.

The conclusion? $100,000 will attract a lot of people.
The Ladders.com helps you attract the right people.
With the largest database with pre-screened $100k+ talent, The Ladders.com is the market leader in $100k+ online recruitment
Call (866) 799 6973 to find out how
The Ladders.com can help your company.

Arbetsgruppen
Reklambyrå: Fallon Minneapolis
Creative director: Al Kelly
Art director: Bobby Appleby
Copywriter: Simon Roseblade

Korta reflektioner
Jag gillar den här kampanjen, framför allt för att den visar någonting djupt mänskligt; hur vi reagerar när vi ser en ansenlig bunt pengar, och hjärtinnerligt önskar att de var våra, att vi kunde spara och spendera dem hur vi ville. För att i samma stund bli brutalt medvetna om att pengarna inte är våra, och inte heller går att nå. Det triggar tanken. Att de sedan har lyckats knyta säcken med ren briljans gör inte saken sämre. Det gör att jag kan se den här filmen om igen utan att tröttna. Strålande!

Men… kampanjen har fått kritik för att den saknar en tydlig koppling till sociala medier. Det är till exempel olyckligt att filmen avslutas med ett telefonnummer, istället för att peka mot kampanjsajten eller ta plats på företagets webbplats. Många menar också att reklambyrån mycket väl skulle kunnat ta konceptet ”ett steg vidare”, genom att till exempel låta kuben turnera till andra städer eller engagera människor i en omröstning om vilken välgörenhetsorganisation man borde skänka pengarna till. Jag har böjd att hålla med; kampanjen skulle säkert fått en större spridning om den haft fler engagerande inslag. Som det är nu har bara drygt 10 000 sett filmen på YouTube. Det är synd på en film som handlar om tusenfalt mer.

Vad tycker du?

***

År 2005 gjorde kanadensiska Rethink Communications (grymt namn!) en liknande kampanj för 3M:s okrossbara säkerhetsglas. Deras utomhusenhet var fylld med tre miljoner i dollarsedlar och såg ut ungefär så här:

via The Inspiration Room