Blurb ger nytt liv åt dödade älsklingar

Bra idéer är alltid svårsålda. De är farliga, utmanande, banbrytande och kräver ofta ett stort mod av köparen. Dåliga idéer är däremot lätta att sälja. Och köpa. De utmanar inte, slår ingen på käften, slickar ingen i örat utan susar nätt förbi som en fis i hård medvind.
Fredrik Olsson, copywriter, och kontaktman, Miami Guerrilla Agency

Många av oss som jobbar med reklam är nog böjda att hålla med; både en och annan fullständigt briljant idé får möta döden innan den hunnit bli verklighet. Det är förbaskat synd. Därför har gör-det-själv-bokförlaget Blurb startat Killed Ideas – en tävling där skrotade idéer får livet åter. De idéer som besökarna gillar mest får plats i den kommande boken Killed Ideas Volume 1. Tävlingen pågår till och med den 9 juli. In och rösta – eller tävla med din dödade idé!           

www.killedideas.com5 svar till “Blurb ger nytt liv åt dödade älsklingar”

 1. Eric Lindesvärd skriver:

  Intressant ämne som man kan prata mycket om. En designer i bekantskapskretsen jobbar på ett välkänt modeföretag. Hon säger att hon jobbat så många år nu, att hon inte längre gör det stora misstaget att ta ut svängarna för mycket. Det handlar snarare om att ha känsla för vilka detaljer och idéer som bör jobbas vidare med. De yngre är mer inne på att göra plagg som skakar om modevärlden. Såna grejer är det dock ingen som köper när de kommer ut i handeln.

  Nånstans är vi i reklambranschen också ansvariga för att grejorna funkar på marknaden. Annars är de ju värdelösa. Det betyder inte att våra jobb ska stryka medhårs. Men det handlar kanske om känsla för vilka detaljer och idéer som fungerar och bör jobbas vidare med. Snarare än att vända upp och ner på världen och göra revolution.

 2. Anjo skriver:

  Kan inte riktigt köpa att bra idéer alltid är svårsålda.

  Om en idé är riktigt bra och vi inte lyckas sälja in den – är det per automatik köparen som är dålig då, eller är det vi som inte kan argumentera för vår idé?

 3. Eric Lindesvärd skriver:

  Anjo: Jag kan hålla med dig om det. Både att göra och köpa kreativa förslag brukar kräva ett visst mått av mod eftersom det är förknippat med risk. (Sett ur den aspekten är det ofta är roligare att jobba med uppstickare som vill mycket, än med marknadsledare som är fat cats, tycker jag. Å andra sidan har uppstickaren ofta mindre resurser och kunskaper.)

  Min slutsats är att den byrå som har förmågan att överföra eller framkalla mod hos köparen har lättare att sälja djärva idéer. "Ja för fan, vi ska göra det!" Den känslan liksom. Men det beror på köparpersonens personlighet naturligtvis.

  När jag gick på säljskola för många år sen så sa läraren, som själv var übersäljare, att försäljning är överföring av entusiasm. Det tror jag på. Entusiasm och övertygelse väcker slumrande mod till liv. Presentationstekniken tror jag är central. Det är i mötesrummet det händer.

 4. Fredrik H skriver:

  Jag tycker att det är precis tvärtom: Det är lätt att sälja in bra idéer och svårt att sälja in dåliga. Tycker inte att man behöver vara särskilt "säljande" heller. Det är bara att berätta hur man har tänkt, visa förslagen och föra en vettig diskussion med kunden.

  Sedan handlar det också om tid. Dels tar det tid att lära sig en kund. Utan kunskap, ingen idéhöjd (enligt t ex Jan Cederquist). Dels tar det tid innan kunden får förtroende för en fullt ut. Det är också viktigt om man som marknadschef ska våga köpa "utmanande" reklam.

 5. Eric Lindesvärd skriver:

  Fredrik H: Det har du helt rätt i. Det är när du agerar så som du är säljande.