En hyllning till Jan Cederquist 1936-2009

En av Sveriges främsta reklamskribenter genom tiderna har gått bort. Jan Cederquist föddes i Hjo, och hade skrivandet i släkten; hans far var journalist, hans morfar redaktör för den lokala tidningen och hans morfars morfar var nationalskalden Elias Sehlstedt. Längtan ut i världen förde honom till USA, där han bland annat arbetade som stationschef, tv-producent och dj. Intuitionen – och viljan att kunna leva på sitt skrivande – tog honom tillbaka till Sverige, där han fick jobb på reklambyrån Arbmans. Senare kom han att tillsammans med vapendragaren Lars Hall starta den rikligt belönade byrån Hall & Cederquist. Jan Cederquist har genom åren vunnit minst ett tjog med guldägg och skapat klassiska kampanjer för SJ, LRF, Wasabröd och Samarin.

Jag träffade aldrig Jan Cederquist. Han stod näst på tur i Copywritermötet, och vi pratade med varandra i telefon vid två tillfällen, men vårt planerade möte i hans hem på Lidingö hann inte bli av. Han var den främste bland de skrivande reklamrävar jag fascinerad studerade, analyserade och hittade inspiration hos. För mig är han en förebild med både humor, djup och en sällsynt omsorg om det skrivande ordet.

I bokform
I memoarboken Reklown – 30 år i reklamens manege har Jan Cederquist samlat berättelser från sitt liv, och lärdomar av misstag och framgångar. I Slumpen är ingen tillfällighet (nyligen översatt till engelska) frågar han sig om någonting större ligger bakom de märkliga sammanträffanden i våra liv. Cederquist har dessutom skrivit förordet till böckerna Detective Marketing och Köp! Folkhemmets reklam. Om du vill köpa den inbundna Reklown, kolla här och här. Också Köp! Folkhemmets reklam finns på antikvariat.

Läs också
Lasse Collin beskriver Jan Cederquists sätt att skriva reklam i Guldäggsboken 1980.
Inbjudan till internatkurs med Jan Cederquist, arrangerad år 2003 i samarbete med copywriterbyrån Satellit.

Hur minns du Jan Cederquist? Kommentera med dina tankar och minnen.

***

Läs fler inlägg om Jan Cederquist
Boken: Ord till salu (Jan Cederquist) – del I
Hur Cederquist och Forsberg räddade en utrotningshotad art i keps
“Ingen vet hur reklam fungerar”
Reklamhistoriskt (1960-talet): När kungen hette Leon

***

Andra bloggar hyllar Jan Cederquist
Ett liv i exil: RIP
Åkestam Holst: Finns det skrivmaskiner i himlen?
Mine goes to eleven: Janne, här är några ord på resan
Björn Rietz: Om sötman i sur mjölk: Jan Cederquist´s legacy
Fassan Artisten: Copyn, författaren och musikern Jan Cederquist blev 72 år
Write said Fred: Tack, Jan
Copywriter.se: Alla svenska copywriters härmar Jan Cederquist (1936-2009)
Kontaktmannen: Jan Cederquist har lämnat
Copy-Charlotte: Det går inte längre att komma och sitta vid Jans skrivmaskin
Reklamaren: Jan Cederquist, 1936 – 2009