När 60 minuter tickar lika fint med e som a


En klocka utan varken visare eller siffror. För både vägg och iPhone.

Jag gick förbi ett parkeringshus idag. Föga upphetsade. Längs sidan: en bamsebanderoll med budskap om prisvärd parkering. 6 kronor per timma, stod det. Heter det så? Timma? Är det inte timme, tänkte jag. Och bestämde mig för att fråga mina mest pålitliga språkvänner. Först Språkrådet, sedan Svenska Akademiens ordlista. Det eniga svaret: båda funkar lika fint. Timma kan ersätta timme i alla sammanhang. Och vice versa. I skriftspråk är timme dock den vanligaste formen. I talspråket är timme typiskt för sydliga mål och götamål, medan timma är typiskt för sveamål.

Språkrådet berättar dessutom att timme i fornsvenskan var grundform (nominativ) och timma var böjd form, alltså den som till exempel användes när ordet stod som objekt eller efter preposition. Men båda formerna har överlevt och kommit att användas som grundform.

Vad säger du: per timma eller per timme?

***

När jag frågar mina följare på Twitter vinner per timme en jordskredsseger. Tack @copytobbe, @limetreesword, @KikkiHogberg, @Petripetri, @just_tea, @mariafalegard, @LinlinSWE, @2pom, @offentligheten och @Annakaffekanna för värdefulla inspel i debatten.6 svar till “När 60 minuter tickar lika fint med e som a”

 1. Mathias skriver:

  Jag kollade själv upp det här helt nyligen eftersom jag tycker att timma känns fel. Men jag fick ge mig, även om jag själv alltid använder timme.

 2. Thomas skriver:

  Beror helt på vilken del av landet du kommer ifrån. Mina föräldrar är norrifrån och de säger vi ses om en "timma" (helt okej) men jag som bott längre söderut ett tag säger.. vi ses om en timme.. även om jag säkert säger timma efter ett par dagar i norr 😉

 3. Elisabet skriver:

  Fräsig klocka! Trist att den kostar runt en tio tusen kronor bara.

 4. Hasse skriver:

  Som västgöte säger jag timme.

  Ps det finns en skön semestervariant av klockan till iPhone. Den heter "About Time" ds

 5. Linda skriver:

  Oj, vilken underbar klocka! Ord, så mycket bättre än siffror … Vill också passa på att säga tack för blogg, rapportering och tänkvärda tankar under hela våren – du är väl förtjänt dina utmärkelser och uppdrag. Trevlig semester!!

 6. Mattias skriver:

  Linda: Stort tack! Ha en skön semester du också.