När 60 minuter tickar lika fint med e som a


En klocka utan varken visare eller siffror. För både vägg och iPhone.

Jag gick förbi ett parkeringshus idag. Föga upphetsade. Längs sidan: en bamsebanderoll med budskap om prisvärd parkering. 6 kronor per timma, stod det. Heter det så? Timma? Är det inte timme, tänkte jag. Och bestämde mig för att fråga mina mest pålitliga språkvänner. Först Språkrådet, sedan Svenska Akademiens ordlista. Det eniga svaret: båda funkar lika fint. Timma kan ersätta timme i alla sammanhang. Och vice versa. I skriftspråk är timme dock den vanligaste formen. I talspråket är timme typiskt för sydliga mål och götamål, medan timma är typiskt för sveamål.

Språkrådet berättar dessutom att timme i fornsvenskan var grundform (nominativ) och timma var böjd form, alltså den som till exempel användes när ordet stod som objekt eller efter preposition. Men båda formerna har överlevt och kommit att användas som grundform.

Vad säger du: per timma eller per timme?

***

När jag frågar mina följare på Twitter vinner per timme en jordskredsseger. Tack @copytobbe, @limetreesword, @KikkiHogberg, @Petripetri, @just_tea, @mariafalegard, @LinlinSWE, @2pom, @offentligheten och @Annakaffekanna för värdefulla inspel i debatten.