Seth Godin utmanar dig och mig att leda

Läs den här boken, uppmanade min högskolelärare mig när vi möttes nyligen. Den fick mig att förstå varför Blondinbella finns.

Den här boken heter Tribes. Det är Seth Godin som har skrivit den. Han är ett unikum, en amerikansk entreprenör och författare med ett alldeles makalöst driv.

Boken handlar om hur ditt ledarskap kan förändra världen. Inte nödvändigtvis hela världen, men hela världen för den stam som väljer att följa dig. För genom alla tider har vi människor haft ett behov att knyta oss till andra med samma passion och drömmar; vi behöver en idé eller sammanhang att tro på. En explosion av sociala verktyg* har gjort det enklare än någonsin att hitta människor att dela drömmen med. Och stammarna – stora som små – blir fler. Men utan en ledare kan stammen aldrig attrahera följare, aldrig nå drömmen. You’re a leader, skriver Seth Godin. We need you.


Illustration: Hugh MacLeod

Genom boken exemplifierar han med moderna ledare, inte av den sort vi är vana vid, utan gräsrötter som valt att leda eftersom de längtar efter förändring. De skiljer dem från lejonparten av traditionella företagsledare, som är rädd för förändring och istället klamrar sig fast vid status quo (så som det är nu och alltid har varit). De ledare som Seth Godin lyfter fram har inte mycket gemensamt – bara viljan att leda – i övrigt delar de ingen gen, är inte uppfostrade på liknande sätt, har inte samma yrke och bor inte på samma plätt. Leaders aren’t born. I’m sure of it.

Tribes är så sjukt inspirerande och proppad med smartord att jag storknar. Ibland blir det bara för mycket – svårt att ta in – men på det stora hela är det en bok som utmanar till stordåd. Läs den du också!

Seth Godin pratar om Tribes på TED (18 min)

Hos Audible kan du ladda hem Tribes som ljudbok – gratis och alldeles lagligt. (Tack Johan Ronnestam för tipset!)

***

I slutet av boken uppmanar Seth Godin läsaren att lämna boken vidare. Det gör jag genom en utlottning bland mina följare på Twitter. Jakob Nyman i Umeå vann den (grattis!). Följ mig på Twitter för att få tips, inspiration och chans att vinna kommande utlottningar.

* Det är lätt att tro att allt har med internet att göra. Det har det inte. Seth Godin skriver: The Internet is just a tool, an easy way to enable some tactics. The real power of tribes has nothing to do with the Internet and everything to do with people. Amen.3 svar till “Seth Godin utmanar dig och mig att leda”

 1. David Meredith skriver:

  Brilliant post Mattias! Thank you. You just got another Twitter follower.

 2. Eric Lindesvärd skriver:

  Tack för tipset, Mattias. Ska genast kasta mig över den.

 3. Johan Ronnestam skriver:

  En strålande bok. Tipsade för ett tag bla om hur du man lyssna på den gratis (lagligt):

  http://www.ronnestam.com/2009/01/30/listen-to-seth-godins-%E2%80%98tribes%E2%80%99-for-free/