Här är reklamkampanjerna som slår oss andra på fingrarna

Sommarvilan är slut; nu börjar årets andra reklamhalvlek. Vissa tassar igång försiktigt , andra rivstartar med kommunikation som det slår små gnistor om. De där andra sätter en kreativ blåslampa i baken på oss vissa. Här är kampanjerna som utmärkt sig den senaste tiden:

www.sasglobeoffortune.com // Reklambyrå CP+B Europe Uppdragsgivare SAS

Skulle du åka varsomhelst, med vemsomhelst – om det vore gratis? För dig som åtminstone svarar ’kanske’ på den frågan har CP+B Europe och SAS skapat SAS Globe of Fortune, en Facebook-intregerad sajt där ödet bestämmer din destination, medan slumpen väljer resesällskapet bland dina vänner på Facebook. Kombinationerna riskerar att bli festliga; till Reykjavik med exets lillasyster? Till Palanga med chefen? Eller till Manchester med han som gick i din klass på hösten i fyran? Tja. Varför inte?

Kampanjen vill uppmärksamma att det under augusti månad finns 650 000 lågprisbiljetter att boka hos SAS. Av dem är 200 öronmärkta för tävlingen, där de med de bästa motiveringarna vinner tur- och returbiljetter med sin Facebook-vän till den slumpade destinationen.

Korta reflektioner
Asså, den här kampanjen – fii f-n så bra. Utmaningen är kittlande, och av bara farten lyckas SAS berätta om sina destinationer och sina lågpriserbiljetter. Dessutom är det ett alldeles utomordentligt sätt att använda Facebook och användarnas vänner där. Hatten av!

(Däremot tror jag inte ett ögonblick på att ’servarna vek sig’ vid anstormningen till sajten. Det luktar klassiskt pr-trick lång väg. Men det är en annan femma.)

www.svenskakyrkan.se/be // Reklambyrå Forsman & Bodenfors Uppdragsgivare Svenska kyrkan

Uppdraget här? Att få människor, framför allt unga, att rösta i kyrkovalet den 20 september. Och lösningen? Förenkla för människor att formulera sina böner och ta del av andras. På sajten – som sägs vara den första i världen i sitt slag – kan du skriva dina böner och genom nyckelord förlora dig i de önskningar och rop som andra sänder uppåt. Det går också att skicka sin bön med sms eller genom Twitter och Facebook. Besökaren kan också välja att få sin bön skickad till valfri domkyrka i landet. Informationskampanjen innehåller också en reklamfilm regisserad Johan Renck.

Filmen

Korta reflektioner
Att få fler än en av tio att rösta i kyrkovalet låter som en hård nöt. Att Svenska kyrkan därtill inte är känd som den sexigaste av uppdragsgivare gör nöten än hårdare. Ändå har Forsman & Bodenfors klarat av att knäcka den genom att hitta det som i många fall förenar kyrkan med människor. Religiösa och politiska skiljelinjer har suddats ut, och gjort det tydligare vad kyrkan verkligen står för. Jag är fortfarande osäker om kampanjen verkligen får fler att rösta, kanske på sikt, men jag är säker på att den bidrar till att fler ser Svenska kyrkan med något öppnare ögon. Det i sig är ett rejält kliv.

***

Jo, förresten. När vi diskuterade kampanjen på byrån häromdagen gick åsikterna isär. Det lät exakt så här:
Maria
: Sajten är fantastiskt fin. Jag börjar nästan gråta.
Magnus (en sekund senare): Ja, men filmen är trist. Förväntad.
Joachim (två hundradelar av en sekund senare): Ja, men har ni läst boken då? (här brast alla inblandade och åhörare i skratt)

Kalles prickiga kaviar // Reklambyrå Goss Uppdragsgivare Abba Seafood

Efter den ena smakvarianten fantastifullare än den andra lanseras Kalles kaviar nu i en mild, prickig variant. De som provat säger att den passar perfekt på frukostmackan. Och Goss har som alltid axlat uppdraget att kommunicera nyheten. På webben, i annonser, reklamfilmer och utomhus hälsar de svenska folket med käcka hälsningsfraser med pricken över nästan varenda vokal. Det blir Göd mörgön!, Frukösten är klär! och Väknä!

Filmen

Korta reflektioner
Ärligt talat har jag aldrig förstått varför tidigare Goss-kampanjer för Kalles Kaviar har varit pricklösa. Som här till exempel, i den finurliga Kaviatar-kampanjen:

Men nu plötsligt, när prickarna finns överallt, känns det som att Kalles lyckas trycka fram relevansen. Budskapet är roligt och enkelt. Jag gillar det som bara den. Kommunikationen lämnar åt mottagaren att sluta cirkeln. Men kanske blir glappet FÖR stort; trots sin starka signalfärg bygger de kryptiska utomhusbudskapen på att man har sett den något mer förklarande tv-reklamen. Hursomhelst: smart och snabb kampanj det här. Äpplåd!

Philips Versus // Reklambyrå Tribal DDB Uppdragsgivare Philips

Philips tror stenhårt på sina produkter. I kampanjen Philips Versus* uppmanar de därför sina kunder att på under 140 tecken komma på den konstigaste, knäppaste, roligaste eller galnaste idén till att utmana en Philips-produkt. De använder Twitter för att kommunicera utmaningen, och kopplar deltagarnas tweets till kampanjsajten. Priset i tävlingen? En Philips Cinema, en 56-tums-tv (!) i 21:9-format (reklamfilmen för Cinema är förresten lika imponerande som reklamprisbelönad – se den här).

Hur har det då gått? Well. Kampanjen har skapat ordentligt med snack kring Philips och själva kampanjen, men de galna, knäppa, roliga idéerna har nog inte strömmat in i den takt som reklambyrån Tribal DDB hade hoppats på. Därför, och för att inspirera besökarna på sajten, har teamet skapat en reklamfilm för Philips Wake Up Light. Utmaningen: att få en tupp att gala kuckeliku innan solen går upp. Kolla hur det gick:

Filmen

Korta reflektioner
Här har Philips och Tribal DDB hittat ett koncept som är evigt tänjbart; kombinationer av produkter och utmaningar kommer det alltid finnas en till av. Och en till. Därtill tycker jag att reklamfilmen med tuppen är klockren, både dramaturgiskt och i det att en av Philips’ produkter skickligt spelar en av huvudrollerna. Det ska bli spännande att följa den här kampanjen vidare. Heja!

* Tack för tipset till Tobias Grönberg, copywriter på CP+B Europe och Nina Åkestam, copywriter på Garbergs. På Not another planning blog kan du läsa vad hon tycker om Philips Versus-kampanjen.

Och såklart: Vad tycker du?

31 svar till “Här är reklamkampanjerna som slår oss andra på fingrarna”

 1. Robert skriver:

  Hej,

  Tror precis som du att kyrkankampanjen kommer hjälpa till på lite mer sikt. Intressant grej som hände va att vi upptäckte spam som innehöll ordet Fragbite och letade upp var det kom ifrån.

  På forumet många kom ifrån och spammade hittade vi dom här trådarna:

  http://www.fragbite.se/?threadID=804470

  http://www.fragbite.se/?threadID=804443

  Kolla hur trådarna utvecklas om ni orkar.

 2. Mattias skriver:

  Robert: Intressant! Läste om ert ställningstagande till/för(!) spam och näthat på din blogg – bra inställning. Tycker ni har gjort en bra kampanj.

 3. Linus skriver:

  Tjena,

  SAS-globen är en smart grej, men jag fick den aldrig att funka riktigt på två olika datorer med tre olika browsers… Det är ju naturligtvis ingen bra reklam.

  /be är bara att lyfta på hatten för. Underbart koncept som känns väldigt folkligt och hållbart. Superbra tycker jag!

  Källesreklämen är helt suvärän, och här så värit väldigt länge nu. De lyckas otroligt bra med produktlancering i samma andetag som de jobbar in en otroligt stark branding, kampanj efter kampanj. Känns också väldigt hållbart, fast på ett mindre spirituellt plan kanske… 😉

 4. Eh? skriver:

  Första och sista kampanjen är de enda värda namnet. Svenska kyrkan-kampanjen? Den saknar kreativ kraft. Det finns ingen idé. Jaha, plötsligt kan jag maila, ringa och kommunicera med en mottagare som med 99% sannolikhet inte existerar? Vad är idén? E-mail, telefon och sms? Kalles? En bagatell.

 5. Ulrika Good skriver:

  Roligt att du gillar Kalleskampanjen. Några ord om den pricklösa webbkampanjen, bara, den handlade (bland annat) om att samla in internets alla prickar till Kalle, och att gissa vad han skulle ha dem till :).

 6. Anonym skriver:

  Kalles-kampanjen är riktig dålig, och det av flera skäl. 1. Det är exakt samma idé som Två hål i väggen från Vattenfall, fast mycket sämre. Det går inte att påstå att man på byrån inte kan känna till detta, då det är en klassisk kampanj som exakt alla känner till. 2. Man överskattar intresset för Kalles å det grövsta. Tavlor utan avsändare må verka vågat och tufft men med denna lilla utomhusserie blir det bara ett skott i natten. Urdåligt helt enkelt.

 7. Fredrik R skriver:

  Föregående talare: Negativa kommentarer utan avsändare verkar varken vågat eller tufft.

 8. Hans Danielsson skriver:

  Förlåt, Hans Danielsson heter jag. Och Kalles-kampanjen är samma idé som en av Sveriges mest berömda kampanjer genom tiderna. Tycker det är märkligt att inte Mattias kommenterar detta, han brukar ju ha bra koll på kända kampanjer genom tiderna. Jag har full förståelse för att man ofta kommer på en idé som sedan visar sig vara gjord någon annanstans och det är inte att stjäla då det knappt går att ha koll på exakt allt i hela världen. Två hål i väggen är dock så känd att alla måste känna till den. Men SAS-kamapnjen är grym.

 9. Linus skriver:

  Handlar bra reklam om att idén är ny eller om att sälja? Jag gissar att Kallesreklamen säljer många fler tuber kaviar/mjukost än vad SAS-globen säljer lågprisbiljetter. (?)

  Har kollat närmare på Philipskampanjen också och det är ju faktiskt en brilljant idé! Riktigt bra viral marketing, och tuppen gör huvudrollen riktigt bra… 😉

 10. Omer Rosenbaum skriver:

  Gillar Kalles kampanj faktiskt. Stark varumärke som har råd med har en skylt som säger 2 ord utan logotypen eller varumärkes namn.

 11. Hans Danielsson skriver:

  Kalle kampanjen är inte ny och jag tror tyvärr inte att den kommer sälja heller. Den bästa reklamen är både och, vilket var fallet med Två hål i väggen

 12. Mattias skriver:

  Hans Danielsson: Jag håller inte med dig. Kalles-kampanjen är knappast "exakt samma idé som Två hål i väggen". Jag har sett Kalles-enheterna på flera håll nu, och aldrig associerat till den kampanj du nämner. Självklart känner jag till den, men tycker trots att du påtalar det inte att de båda är särskilt lika. I Vattenfalls fall handlar det om hålen i uttaget (högst relevant) och i Kalles om prickarna i kaviaren (högst relevant).

  Och som sagt: med sina starka signalfärger är jag säker på att Kalles går i mål med sina avsändarlösa utomhusenheter.

 13. tioli skriver:

  Jag älskar Kalleskampanjerna, och självklart ska de vara avsändarlösa! Då får man gå och klura tills man får syn på den förklarande stortavlan. Jag tycker det är respektfullt att låta mig som betraktare uppleva den där aha-känslan, istället för att dumförklara mig och vara övertydlig. Samma sak gäller stortavlorna där Kalle kom ut ur ett äggskal.

 14. Kristina skriver:

  Är inte helt 100, men var inte inför-Brüno-reklamen också med pricktema?

 15. Mikael Carlsson skriver:

  I Kalleskampanjen kunde man ersatt "väknä" med "früköst". "Väknä" påminner om McDonalds briljanta kampanj för deras kaffe (kaffe är uppiggande, till skillnad från kaviar = ordet "vakna" är mer relevant för den kampanjen). Dessutom är "früköst" roligare. Tycker jag.

 16. Ted skriver:

  Tjena,

  Mycket åsikter fram och tillbaka. Kan någon nämna en svensk reklambyrå (eller fler) som jobbar för mätbara resultat? (De som är i branschen vet vad som menas.)

  Tackar för tips och blogutrymme.

 17. Mattias skriver:

  Ted: Hej! Intressant att du lyfter frågan. Vi diskuterade den på jobbet häromdagen, och kom fram till man helst vill sticka huvudet i sanden (eller i skämskudden) när frågan dyker upp. Vi snackar självkritik på hög nivå här. Många – både byråer och kunder – hävdar att de jobbar så, men ytterst få har det i sina grundvalar. De byråer som vinner i 100wattaren hör ofta till dem. De senaste åren tycker jag att F&B har utmärkt sig här.

  Var det i närheten av ett svar på din fråga? Andra kan säkert nämna fler reklambyråer.

 18. Micco Grönholm skriver:

  Hej alla,

  Intressant (och lärorikt) att ta del av hur ni resonerar och tycker.

  Själv är jag smått avundsjuk på kommunikationstemat/-konceptet som Philips/Tribal DDB kläckt. Jag kan inte bedöma om idén är unik (vilket jag har svårt att tro att den skulle vara), men så som den tillämpas är den ett riktigt bra exempel på kommunikation som inte bara underhåller, utan som också positionerar.

  Jag gillar också – men av lite varierande skäl – SAS och Kalles (som jag f.ö. har svårt att se som en kopia av "två hål i väggen"). Svenska Kyrkans kampanj gillar jag mest för att det är Svenska Kyrkan som är avsändare. (Tänk förresten om de skulle tillämpa samma idé också utanför webben.!?)

  Men till syvende och sist är det Ted som berör kärnfrågan: Vad är resultatet?

  För ovanstående fyra kampanjer är frågan iofs (sannolikt) för tidigt ställd. Men låt oss bortse från det; problemet är att frågan är betydligt enklare att ställa än att besvara.

  Att mäta effekten av reklam är nämligen inte alls så lätt som det låter. Och orsaken till det, tror jag, beror inte alls på byråers ovilja att mäta. Jag kan så klart ha fel, men mitt intryck är att många byråer vill mäta, men att branschen som sådan fastnat i gamla och ofta irrelevanta mätmetoder (vilket kan förklara att vissa reklamköpare inte längre är beredda att investera i mätningar).

  Exakt det här dilemmat har Mats Rönne, bl.a. ordf i Sveriges Annonsörer, resonerat kring i tre separata blogginlägg (som kan läsas i sin helhet på min blogg).

  I korthet handlar det första problemet om att vi mäter fel saker, eftersom vi tror att syftet med att göra reklam är att sälja mer. Syftet är naturligtvis att sälja lönsammare (vilket så klart kräver en annan sorts mätningar).

  Det andra problemet är följaktligen att några av de vanligaste variablerna, bl.a. Obs-värde, erinran och kännedom, är (på det stora hela) irrelevanta för att bedöma reklamens effektivitet.

  Och det tredje dilemmat handlar om att de mätvärden vi använder när vi planerar och utvärderar våra medieinsatser (räckvidd, frekvens, kontaktkostnad) ger otillräcklig, eller t.o.m. meningslös, information. Den överlägset viktigaste parametern saknas, nämligen påverkansgrad.

  Därmed inte sagt att jag tycker att vi ska sluta med att resonera kring och tycka om reklam. Tvärt om. Resonerandet och tyckandet – särskilt när det görs i öppna forum som här på Please copy me – är absolut nödvändigt för att vi som ska utvecklas som bransch.

 19. Oops. skriver:

  Ja, så har vi ju problemet med att 100 Wattaren helt okritiskt köper det resultat man skrivit på ett papper. Sveriges största skojartävling. Men det vore skönt med en riktig effektivitetstävling, som faktiskt mäter effektivitet, ansvarar för mätningarna och presenterar dom.

 20. Hans Danielsson skriver:

  Till Mattias:
  Jag blir mycket förvånad över hur du resonerar kring Kalles kontra Två hål i väggen. I båda kampanjerna använder man sig av avsändarlösa tavlor och i båda kampanjerna bygger den kommunikativa idén på att lägga till prickar över o och a för att förändra innebörden och skapa ett konstigt ord i syfte att få tittaren att fundera över de två tillförda prickarna. I vattensfalls fall betydde de två prickarna de två hålen i väggen, i kalles fall prickarna i kaviaren. Detta är alltså exakt samma idé men som applicerats på en annan produkt. Dvs plagiat, då det rör sig om en extremt välkänd kampanj.

 21. Kalle skriver:

  Jag tycker SAS sajten lät spännande och bestämde mig för att ge den en chans igår. Dock blev jag mycket besviken när det gång på gång blev resor till Umeå, Luleå, Ängelholm, Tromsö, Kiev, Luleå igen… Det är inget fel på dessa städer men jag hade förväntat mig mer spännande destinationer så för mig föll hela idén när inte innehållet levererade. Hade jag bara otur eller?

 22. Uki skriver:

  SAS-idén är jättebra. Och många rusar ju till när något dyrt och exklusivt blir nästan gratis. Men vad händer när SAS återgår till sina normala priser? Kommer man fortfarande tycka att de är ett modernt och spännande företag? Blir kul att se utvecklingen.

 23. Nicke skriver:

  Kalles-kampanjen är grymt brä som utomhus.

 24. Dabitch skriver:

  Minns jag "två hål i väggen" kampanjen på ett helt annat sätt än er/eller som den var – för jag ser inga som helst likheter med Kalles kampanen. Om inte enbart "två runda cirklar på jämt avstånd från varandra" är likheten, i sånt fall, jösses amalia, tror ni att prickarna i sig är idén?

 25. J.M skriver:

  Calle Lewenhaupts bröstcancerannons är ju samma som Kalles fast tvärtom.

  Å andra sidan spelar det ingen roll. Cancer är cancer och kaviar är kaviar, som farsan brukade säga.

 26. Hans Danielsson skriver:

  Nu får ni ge er. Två hål i väggen-kampanjen (den av dem som vann guldägg 96 eller 97) bestod av ord som drevs av el t ex "lok" som fick två prickar och därmed blev "lök". Sedan togs detta om hand om en annan tavla där det stod "Två hål i väggen". Ni som inte inser att detta är samma idé jobbar antingen på Goss eller så vill ni jobba där. Tack och hej, nu ska jag försöka hitta på lite nya idéer istället även om det inte är det lättaste.

 27. Fredric skriver:

  Hans Danielsson: Du har fastnat lite i reklamvinkelvolten, tycker jag. Fråga dig själv huruvida vanliga människor som ser och tar del av reklam dagligen uppfattar den oerhörda likhet du själv kallar plagiat. En gissning är att om du skulle fråga 1000 av dessa skulle ett fåtal hålla med dig. Faktiskt. Vi får aldrig ha en övertro på reklamen och vi får aldrig tro att så fort en kampanj liknar en annan, slutar den automatiskt att fungera. Folk skiter faktiskt i Guldägg. Det är den bittra sanning vi i reklambranschen måste inse.

  /En som inte jobbar på Goss eller har några planer på att göra det.

 28. Hans Danielsson skriver:

  Fredric:
  Det håller jag med om. Men då vill jag heller inte se kampanjen inskickad till någon tävling heller. Fast det är lite trist om man bara ska hålla på med att kopiera gamla kampanjer hur bra det än skulle funka.

 29. Ted skriver:

  Tjena,

  Mattias: Hejsan! Tackar för svaret till frågan som mer än något annat lades ut för att få nya insikter och perspektiv på reklambranschen (Jag var – och är fortfarande – dåligt insatt i Sverige).

  Micco: Tack för intressant läsning… Kanske inget som inte sagts om reklam förr (gör något åt det, som man säger, Mats!)…

  Rosser Reeves nämns i en artikel skriven av Mats…

  …vilket får mig att undra om inte fler har läst klassiker av Rosser Reeves, John Caples, Claude Hopkins, Eugene Schwartz, Victor Schwab… med fler — gamla sanningar som bör läsas om man vill mäta och motivera värdet av sin service i pengar (notera att fokuset är på direktrespons in i en funnel där kundrelationer kan påverkas drastiskt, i jämnförelse med ständig image/brand advertising).

 30. Micco Grönholm skriver:

  Ted: Kan vi inte hjälpas åt att fundera ut vad som kan göras åt det? Åtminstone göra ett försök.

  Hör av dig om du är intresserad.

 31. Ola skriver:

  Svenska Kyrkan. Jeeesus! Hela idén med Gud, skulle jag säga, är att det bara är att knäppa händerna och tänka en bön. Inte nog med att halva Sverige lägger ut sina innersta tankar på en blogg,, fast de inte skulle drömma om att berätta samma sak ens för bäst vännen. Nu ska allas böner ut på nätet.