Här är reklamkampanjerna som slår oss andra på fingrarna

Sommarvilan är slut; nu börjar årets andra reklamhalvlek. Vissa tassar igång försiktigt , andra rivstartar med kommunikation som det slår små gnistor om. De där andra sätter en kreativ blåslampa i baken på oss vissa. Här är kampanjerna som utmärkt sig den senaste tiden:

www.sasglobeoffortune.com // Reklambyrå CP+B Europe Uppdragsgivare SAS

Skulle du åka varsomhelst, med vemsomhelst – om det vore gratis? För dig som åtminstone svarar ‘kanske’ på den frågan har CP+B Europe och SAS skapat SAS Globe of Fortune, en Facebook-intregerad sajt där ödet bestämmer din destination, medan slumpen väljer resesällskapet bland dina vänner på Facebook. Kombinationerna riskerar att bli festliga; till Reykjavik med exets lillasyster? Till Palanga med chefen? Eller till Manchester med han som gick i din klass på hösten i fyran? Tja. Varför inte?

Kampanjen vill uppmärksamma att det under augusti månad finns 650 000 lågprisbiljetter att boka hos SAS. Av dem är 200 öronmärkta för tävlingen, där de med de bästa motiveringarna vinner tur- och returbiljetter med sin Facebook-vän till den slumpade destinationen.

Korta reflektioner
Asså, den här kampanjen – fii f-n så bra. Utmaningen är kittlande, och av bara farten lyckas SAS berätta om sina destinationer och sina lågpriserbiljetter. Dessutom är det ett alldeles utomordentligt sätt att använda Facebook och användarnas vänner där. Hatten av!

(Däremot tror jag inte ett ögonblick på att ‘servarna vek sig’ vid anstormningen till sajten. Det luktar klassiskt pr-trick lång väg. Men det är en annan femma.)

www.svenskakyrkan.se/be // Reklambyrå Forsman & Bodenfors Uppdragsgivare Svenska kyrkan

Uppdraget här? Att få människor, framför allt unga, att rösta i kyrkovalet den 20 september. Och lösningen? Förenkla för människor att formulera sina böner och ta del av andras. På sajten – som sägs vara den första i världen i sitt slag – kan du skriva dina böner och genom nyckelord förlora dig i de önskningar och rop som andra sänder uppåt. Det går också att skicka sin bön med sms eller genom Twitter och Facebook. Besökaren kan också välja att få sin bön skickad till valfri domkyrka i landet. Informationskampanjen innehåller också en reklamfilm regisserad Johan Renck.

Filmen

Korta reflektioner
Att få fler än en av tio att rösta i kyrkovalet låter som en hård nöt. Att Svenska kyrkan därtill inte är känd som den sexigaste av uppdragsgivare gör nöten än hårdare. Ändå har Forsman & Bodenfors klarat av att knäcka den genom att hitta det som i många fall förenar kyrkan med människor. Religiösa och politiska skiljelinjer har suddats ut, och gjort det tydligare vad kyrkan verkligen står för. Jag är fortfarande osäker om kampanjen verkligen får fler att rösta, kanske på sikt, men jag är säker på att den bidrar till att fler ser Svenska kyrkan med något öppnare ögon. Det i sig är ett rejält kliv.

***

Jo, förresten. När vi diskuterade kampanjen på byrån häromdagen gick åsikterna isär. Det lät exakt så här:
Maria
: Sajten är fantastiskt fin. Jag börjar nästan gråta.
Magnus (en sekund senare): Ja, men filmen är trist. Förväntad.
Joachim (två hundradelar av en sekund senare): Ja, men har ni läst boken då? (här brast alla inblandade och åhörare i skratt)

Kalles prickiga kaviar // Reklambyrå Goss Uppdragsgivare Abba Seafood

Efter den ena smakvarianten fantastifullare än den andra lanseras Kalles kaviar nu i en mild, prickig variant. De som provat säger att den passar perfekt på frukostmackan. Och Goss har som alltid axlat uppdraget att kommunicera nyheten. På webben, i annonser, reklamfilmer och utomhus hälsar de svenska folket med käcka hälsningsfraser med pricken över nästan varenda vokal. Det blir Göd mörgön!, Frukösten är klär! och Väknä!

Filmen

Korta reflektioner
Ärligt talat har jag aldrig förstått varför tidigare Goss-kampanjer för Kalles Kaviar har varit pricklösa. Som här till exempel, i den finurliga Kaviatar-kampanjen:

Men nu plötsligt, när prickarna finns överallt, känns det som att Kalles lyckas trycka fram relevansen. Budskapet är roligt och enkelt. Jag gillar det som bara den. Kommunikationen lämnar åt mottagaren att sluta cirkeln. Men kanske blir glappet FÖR stort; trots sin starka signalfärg bygger de kryptiska utomhusbudskapen på att man har sett den något mer förklarande tv-reklamen. Hursomhelst: smart och snabb kampanj det här. Äpplåd!

Philips Versus // Reklambyrå Tribal DDB Uppdragsgivare Philips

Philips tror stenhårt på sina produkter. I kampanjen Philips Versus* uppmanar de därför sina kunder att på under 140 tecken komma på den konstigaste, knäppaste, roligaste eller galnaste idén till att utmana en Philips-produkt. De använder Twitter för att kommunicera utmaningen, och kopplar deltagarnas tweets till kampanjsajten. Priset i tävlingen? En Philips Cinema, en 56-tums-tv (!) i 21:9-format (reklamfilmen för Cinema är förresten lika imponerande som reklamprisbelönad – se den här).

Hur har det då gått? Well. Kampanjen har skapat ordentligt med snack kring Philips och själva kampanjen, men de galna, knäppa, roliga idéerna har nog inte strömmat in i den takt som reklambyrån Tribal DDB hade hoppats på. Därför, och för att inspirera besökarna på sajten, har teamet skapat en reklamfilm för Philips Wake Up Light. Utmaningen: att få en tupp att gala kuckeliku innan solen går upp. Kolla hur det gick:

Filmen

Korta reflektioner
Här har Philips och Tribal DDB hittat ett koncept som är evigt tänjbart; kombinationer av produkter och utmaningar kommer det alltid finnas en till av. Och en till. Därtill tycker jag att reklamfilmen med tuppen är klockren, både dramaturgiskt och i det att en av Philips’ produkter skickligt spelar en av huvudrollerna. Det ska bli spännande att följa den här kampanjen vidare. Heja!

* Tack för tipset till Tobias Grönberg, copywriter på CP+B Europe och Nina Åkestam, copywriter på Garbergs. På Not another planning blog kan du läsa vad hon tycker om Philips Versus-kampanjen.

Och såklart: Vad tycker du?