Mutewatch påminner om kreativiteten

Har du svårt att fokusera? Undersökningar visar att det tar mellan 10 och 20 minuter inom du är helt koncentrerad på det du gör. Problemet är att du i genomsnitt var åttonde minut blir avbruten av sms, telefonsamtal och e-post. Lösningen kan vara Mutewatch, ett armband som vibrerar påminnande först när du faktiskt behöver bli avbruten. Ett stockholmsbaserat företag med samma namn utvecklar just nu produkten, och räknar med att lansera den under sommaren 2010.

När Please copy me möter grundarna Mai-Li Hammargren och Oscar Ritzén Praglowski (bilden) på Copenhagen Fashion Week i början av augusti är de entusiastiska, men aningen hemlighetsfulla. På en pannå finns en stilren bild av produkten, mer vill de inte visa – ännu. 
– Vi vill uppmuntra folk att lägga bort mobilen ibland och fokusera på en sak i taget istället, säger Mai-Li Hammargren.
Situationerna då produkten kan komma till sin rätt är närmast oändliga. Den kan påminna om möten och mediciner, hålla koll på tiden vid presentationer, eller användas som en tyst väckarklocka. 

Säkert kan Mutewatch också vara användbar i kreativa möten; när armbanden vibrerar är det läge att komma på ytterligare en idé, och en till och en till. Per Öhlin, författare till Fuck Logic (som nu kommer i en uppdaterad andra upplaga), kallar denna kreativa tempohöjare för boxmetoden.
– Den handlar om att på mycket kort tid kläcka många idéer. Kravet på hastighet och kvantitet gör att du tar bort värderingsfunktionen. Då händer någonting spännande, säger han.

Mutewatch handlar om tidseffektivitet, en svårighet i mina – och säkert också dina – dagar. Den använder kreativitet för att lösa ett problem. Dessutom väljer företaget att lanser varumärket i design- och modekretsar, fylla det med coolhet och omge den med hemlighetsmakeri och förväntan. Det verkar lovande. Please copy me lär därför få anledning att skriva mer om Mutewatch framöver.

Vad tycker du? Kommer du ha nytta av en Mutewatch?

***

Ja, just det: Mutewatch finns både på Twitter och Facebook.