Släpp sargen, kom in i minglet, ta en kraschkurs i Twitter

Alla pratar om Twitter, men alltför få verkar fortfarande har fattat grejen. Här försöker jag ge en kort introduktion för dig som vill fatta galoppen.


En lagom självgod t-shirt landade på hallmattan häromdagen. Jag hittade den hos Threadless.

Jag har använt Twitter sedan årsskiftet. Fram till dess var jag extremt tveksam till hela alltet. Jag inbillade mig att Twitter handlade om att berätta för andra precis vad man gjorde just hela tiden. Jag tänkte: det vill jag inte göra, så intressant är knappast mitt liv. Och det finns väldigt få som jag skulle vilja ha sådan järnkoll på. Så, nätack.

Men jag hade fel.

Twitter visade sig vara mer än så. Den bästa jämförelsen jag kan hitta är den med ett mingel. Ett mingel där du själv väljer vilka som ska vara på plats. Och där du har möjlighet att inleda en dialog med vemsomhelst av dessa smarta, intressanta människor. För dig som är intresserad av reklam, kommunikation och medier är Twitter ett paradis; här minglar landets och världens klokaste människor inom dessa områden, och du kan obemärkt (om du vill) stå tätt bredvid dem och lyssna. Hur resonerar de, vad triggar dem, vilka seminarier går de på, vilka böcker läser de, vilka människor tyr de sig till? På allt detta och mer därtill kan du få svar på Twitter.

Jag använder Twitter för att hitta och dela med mig av inspiration, föra diskussioner om reklam och få nys om det vad som händer. Det kräver tid och engagemang, men är betydligt mer givande än jag hade väntat mig. Prova själv så får du se.

En vanlig fråga från den som är grön på Twitter är: vem ska jag följa? Svaret är: de som är intressanta och som du upplever ger dig någonting tillbaka. Själv har jag hittat 300-400 människor på Twitter som är intressanta nog att följa. Bland dem finns många som jag önskar att du också skulle följa. Här är tre av dem:

Ulrika Good, copywriter på reklambyrån Goss. Hon twittrar om reklam, men lika mycket om vardagligheter. Alltid träffsäker, ofta kul. Inte sällan med anknytning till bloggen As Good as it gets.
Twitternamn: @ulrikagood

Gustav von Sydow, planner på Crispin Porter + Bogusky och grundare till ByBurt. Han twittrar om reklamteknik och låter oss följa med på sina resor runt världen. Gustav bloggar dessutom på gustavvonsydow.com.
Twitternamn: @vonsydow

Jonas Peterson, f d copywriter numera bröllopsfotograf i Brisbane, Australien. Han är mer känd som Silverfisken, och twittrar om bröllopsfotografering och livet därunder. Jonas bloggar fortfarande och framgångsrikt på Ett liv i exil. Twitternamn: @jonaspeterson

En fullständigt lista över människor jag följer på Twitter

Har du inte fattat grejen med Twitter? Vill du?
Lugn, du är inte ensam. Och inte kan man beskylla det hela för att ge ett särskilt trevligt eller städat första intryck heller. Men om du har bestämt dig att du vill fatta grejen, ska jag göra det lättare för dig att koppla.

Okej. Twitter är en mikroblogg, där varje inlägg får vara maximalt 140 tecken. Du kan följa andras inlägg – så kallade tweets – och de kan välja att följa vad du har att säga. Du kan svara på andras inlägg, och vemsomhelst kan kommentera dina.

Alla kommentarer riktade till en annan användare inleds med personens namn – till exempel @pleasecopyme – följt av kommentaren. Du ser alla inlägg och alla kommentarer som de du följer skickar; på så sätt blir Twitter väldigt publikt, det går att följa andras diskussioner och dialoger.

Du kan också retweeta (förkortat RT). Det innebär att du skickar en tweet från någon annan vidare till alla som följer dig. Därigenom kan en tweet få stor spridning.

Läs också
Ohsohightech: Vad är Twitter och hur använder man det?

Sju steg för att komma igång med Twitter

 1. Gå till twitter.com och klicka Sign up now.
 2. Fyll i dina uppgifter, välj ett användarnamn och klicka Create my account.
 3. Börja med att söka igenom adressboken i din Gmail (om du har Gmail) efter folk som också använder Twitter. Om inte: klicka Skip this step.
 4. I nästa steg: klicka ur Select all, klicka sedan Finish.
 5. Du är igång! I meddelanderutan kan du nu skriva din första tweet.
 6. Under Find people kan du söka reda på folk du känner eller inte känner genom att skriva in namn eller användarnamn. Söker du på pleasecopyme får du upp min profil, och börjar följa mig genom att klicka Follow.
 7. Lägg nu manken till, testa, och du ska se att du snart får kläm på hur det funkar. Det är lite som att lära sig cykla. Eller som att lära sig måla kroki. Efter ett tag fattar du grejen.

Och du, förresten. Jag rekommenderar vänligt men bestämt att du installerar en så kallad Twitter-klient. Tweetie är den bästa för mac, Tweetdeck den bästa för pc. Ett sådant program gör det enklare för dig att överblicka vad som händer på Twitter.

När du har släppt sargen och kommit in i minglet: leta upp Please copy me och börja följa mina uppdateringar. Du hittar mig på www.twitter.com/pleasecopyme Vi ses där!24 svar till “Släpp sargen, kom in i minglet, ta en kraschkurs i Twitter”

 1. Dabitch skriver:

  Hehehe, en av mina tweets från Cannes Lions var att den där T-shirten hade officiellt 'hoppat över hajen' då var och varannan hade den på sig.

  Men den är säkert jättefin på dig. 😉

 2. deeped skriver:

  Nä, vi har inte fattat grejen 😉

 3. Mattias skriver:

  Dabitch: Ah, syrlighet och komplimang i skön förening. Tack!

 4. Dabitch skriver:

  DabitchSpeak(tm) Patent Pending vettu.

 5. Mattias skriver:

  Dabitch: Haha.

  deeped: Har vi inte?

 6. Dabitch skriver:

  Tror deeped menar att han kursat folk i twitteretc-användande sedan ett par år tillbaks. Twitterholic avslöjar att han varit på banan sedan 2007 – http://twitterholic.com/deeped – ha, jag vann, två månader innan honom Whoohooo! http://twitterholic.com/dabitch/ ;))

 7. Dabitch skriver:

  … och tre dagar senare blev Adland med twitter – undrar om det stämmer… Hmm. Jo det kanske det gör. Minns att jag "slarvade" med den registreringen men inte minns jag att det tog tre dagar att vakna till.
  http://twitterholic.com/adland/

 8. Mattias skriver:

  Dabitch: Jag hävdar ingenstans och aldrig att jag skulle vara först med att presentera "sociala medier". Än mindre utge mig för att vara en fullfjädrad expert. Och i mina ögon är det ointressant vem som varit på banan längs enligt Twitterholic. Vad det handlar om nu är att med enkla ord berätta om vilken nytta människor kan ha av Twitter och andra sociala mötesplatser.

 9. Dabitch skriver:

  oooh, touchy are we? Tare lugnt.

  Jag sa inte att du hävdat det heller, jag försökte belysa vad deeped möjligen kan ha menat med sin kommentar (fast ag vet ju inte, för jag är ju inte han, jag gissar bara) i kommentaren som du undrade över. För du undrade väl vad han menade eller missförstod jag det?

 10. Dabitch skriver:

  Läser min kommentar igen. Signalflaggen "Tror deeped menade" är väl ändå ganska tydlig? Eller? Jag är ju bara en vanlig art director. Det där med att kommunicera vet du, inte alltid det funkar om jag inte har snygga snit att svira med.

 11. Mattias skriver:

  Dabitch: Jag är lugn och fin. Du har rätt: vad deeped egentligen menade får han själv förklara. No hard feelings.

 12. Dabitch skriver:

  Inte ens för mina stavfel? Du var mig en förlåtande copy, jag vet inte om jag kan sova efter att ha skrivit "snit" istället för "snitt". tehe! 🙂

 13. Mattias skriver:

  Jag är förlåtande, eftersom jag vet att det är skillnad på att stava fel och att skriva fel.
  http://pleasecopyme.blogg.se/2006/october/skillnaden-mellan-att-skriva-fel-och-att-stava-fel.html

 14. Dabitch skriver:

  Aha, mycket klokt. (snackar igen bara för att HU tretton kommentarer betyder otur!)

 15. Linus skriver:

  Du fick mig på kroken, efter många månaders tvekan… Nu får vi se om jag ångrar mig eller inte. 😉

 16. Mattias skriver:

  Linus: Kul – välkommen med. Det vore spännande att höra vad du tycker om, säg… en månad.

 17. Dabitch skriver:

  Det finns GOTT om skitroliga, smarta och intressant reklamfolk att följa i alla världsdelar, och även reklamsajter har twitterfeeds där de delar av sig av smakrika länkar, @miamiadschool är ett bra exempel på en sådan. Du kommer nog att trivas.

 18. Ninelin skriver:

  Nope, har inte hittat dit än, det finns ju trots allt så mycket annat 😉

 19. Betelisa skriver:

  Snart kommer arbetsproverna till R&M på på Studium ut. Några tips? blivande sökande copy

 20. Mattias skriver:

  Betelisa: Hej! Jag tror att arbetsproverna brukar variera år från år. Har du möjlighet att skicka arbetsproverna när du fått dem? Kanske skulle vara värt att lyfta dem på sajten. Min adress: mattias@akerberg.com

 21. […] Mattias Åkerberg (twittrar som @pleasecopyme) har författat ett läsvärt blogginlägg om sin relation till Twitter, och vilken nytta han upplever att Twitter erbjuder. I det skriver han […]

 22. Eva skriver:

  Mkt trevlig artikel! Jag har själv andvänt twitter ett tag, men faktiskt aldrig riktigt släppt sargen..=) Jag tycker mkt om facebooks statusar, för där får jag en överblick över vad som händer i mina vänners liv. En stor fördel med facebook är att det är lätt att ”hänga med”och se vad som hänt sedan sist man var inne – något jag tycker är svårt på twitter. Har jag kanske fel inställning? Är kanske poängen inte att man håller koll på vad som händer, utan att man får en bild av vad som sagts precis just nu (och en liten stund tillbaka, beroende på hur många man följer) och att om någon intressant person twittrat något spännande när man inte varit inne så, ja, då har man missat det (eller så retweetas det iaf)? En tråkig sak för mig är att nästan inga av mina vänner använder twitter, och att jag hittills inte känt mig så manad att ge mig in i några debatter, så jag är lite utanför. Det blir mest ett lite passivt registrerande av vad andra snackar om, och någon egen uppdate då och då. Hur råder man bot på det? Som sagt, jag har inte släppt sargen helt ännu.. =)

 23. […] Hoppas att också du får nytta av åtminstone några av dessa tweets. Och är du själv på Twitter, bör du naturligtvis följa samtliga ovan nämnda twittrare. Är du inte på Twitter, borde du kanske göra oss sällskap. En riktigt bra introduktion till Twitter hittar du här. […]