Släpp sargen, kom in i minglet, ta en kraschkurs i Twitter

Alla pratar om Twitter, men alltför få verkar fortfarande har fattat grejen. Här försöker jag ge en kort introduktion för dig som vill fatta galoppen.


En lagom självgod t-shirt landade på hallmattan häromdagen. Jag hittade den hos Threadless.

Jag har använt Twitter sedan årsskiftet. Fram till dess var jag extremt tveksam till hela alltet. Jag inbillade mig att Twitter handlade om att berätta för andra precis vad man gjorde just hela tiden. Jag tänkte: det vill jag inte göra, så intressant är knappast mitt liv. Och det finns väldigt få som jag skulle vilja ha sådan järnkoll på. Så, nätack.

Men jag hade fel.

Twitter visade sig vara mer än så. Den bästa jämförelsen jag kan hitta är den med ett mingel. Ett mingel där du själv väljer vilka som ska vara på plats. Och där du har möjlighet att inleda en dialog med vemsomhelst av dessa smarta, intressanta människor. För dig som är intresserad av reklam, kommunikation och medier är Twitter ett paradis; här minglar landets och världens klokaste människor inom dessa områden, och du kan obemärkt (om du vill) stå tätt bredvid dem och lyssna. Hur resonerar de, vad triggar dem, vilka seminarier går de på, vilka böcker läser de, vilka människor tyr de sig till? På allt detta och mer därtill kan du få svar på Twitter.

Jag använder Twitter för att hitta och dela med mig av inspiration, föra diskussioner om reklam och få nys om det vad som händer. Det kräver tid och engagemang, men är betydligt mer givande än jag hade väntat mig. Prova själv så får du se.

En vanlig fråga från den som är grön på Twitter är: vem ska jag följa? Svaret är: de som är intressanta och som du upplever ger dig någonting tillbaka. Själv har jag hittat 300-400 människor på Twitter som är intressanta nog att följa. Bland dem finns många som jag önskar att du också skulle följa. Här är tre av dem:

Ulrika Good, copywriter på reklambyrån Goss. Hon twittrar om reklam, men lika mycket om vardagligheter. Alltid träffsäker, ofta kul. Inte sällan med anknytning till bloggen As Good as it gets.
Twitternamn: @ulrikagood

Gustav von Sydow, planner på Crispin Porter + Bogusky och grundare till ByBurt. Han twittrar om reklamteknik och låter oss följa med på sina resor runt världen. Gustav bloggar dessutom på gustavvonsydow.com.
Twitternamn: @vonsydow

Jonas Peterson, f d copywriter numera bröllopsfotograf i Brisbane, Australien. Han är mer känd som Silverfisken, och twittrar om bröllopsfotografering och livet därunder. Jonas bloggar fortfarande och framgångsrikt på Ett liv i exil. Twitternamn: @jonaspeterson

En fullständigt lista över människor jag följer på Twitter

Har du inte fattat grejen med Twitter? Vill du?
Lugn, du är inte ensam. Och inte kan man beskylla det hela för att ge ett särskilt trevligt eller städat första intryck heller. Men om du har bestämt dig att du vill fatta grejen, ska jag göra det lättare för dig att koppla.

Okej. Twitter är en mikroblogg, där varje inlägg får vara maximalt 140 tecken. Du kan följa andras inlägg – så kallade tweets – och de kan välja att följa vad du har att säga. Du kan svara på andras inlägg, och vemsomhelst kan kommentera dina.

Alla kommentarer riktade till en annan användare inleds med personens namn – till exempel @pleasecopyme – följt av kommentaren. Du ser alla inlägg och alla kommentarer som de du följer skickar; på så sätt blir Twitter väldigt publikt, det går att följa andras diskussioner och dialoger.

Du kan också retweeta (förkortat RT). Det innebär att du skickar en tweet från någon annan vidare till alla som följer dig. Därigenom kan en tweet få stor spridning.

Läs också
Ohsohightech: Vad är Twitter och hur använder man det?

Sju steg för att komma igång med Twitter

  1. Gå till twitter.com och klicka Sign up now.
  2. Fyll i dina uppgifter, välj ett användarnamn och klicka Create my account.
  3. Börja med att söka igenom adressboken i din Gmail (om du har Gmail) efter folk som också använder Twitter. Om inte: klicka Skip this step.
  4. I nästa steg: klicka ur Select all, klicka sedan Finish.
  5. Du är igång! I meddelanderutan kan du nu skriva din första tweet.
  6. Under Find people kan du söka reda på folk du känner eller inte känner genom att skriva in namn eller användarnamn. Söker du på pleasecopyme får du upp min profil, och börjar följa mig genom att klicka Follow.
  7. Lägg nu manken till, testa, och du ska se att du snart får kläm på hur det funkar. Det är lite som att lära sig cykla. Eller som att lära sig måla kroki. Efter ett tag fattar du grejen.

Och du, förresten. Jag rekommenderar vänligt men bestämt att du installerar en så kallad Twitter-klient. Tweetie är den bästa för mac, Tweetdeck den bästa för pc. Ett sådant program gör det enklare för dig att överblicka vad som händer på Twitter.

När du har släppt sargen och kommit in i minglet: leta upp Please copy me och börja följa mina uppdateringar. Du hittar mig på www.twitter.com/pleasecopyme Vi ses där!