Till dig som INTE såg mig på Pecha Kucha:


Foto: Pontus Brenner

Den 12 augusti medverkade jag på Pecha Kucha #15 i Göteborg. Över 650 människor kom till Park Lane för att se och höras kvällens nio 400-sekunderspresentationer. Om du inte hann, kunde, orkade komma dit: här är mina ord och mina 20 bilder.

(Har du hamnat fel? Kanske ska du läsa inlägget Till dig som såg mig på Pecha Kucha istället.)


Jag heter Mattias Åkerberg och är 27 år. Jag jobbar med reklam. När jag inte jobbar med reklam skriver jag en blogg om hur det är att jobba med reklam. Jag kommer att prata om nyfikenhet och hur jag lyckades få världens roligaste jobb. Men vi börjar som sig bör – från början.


När jag var liten ville jag bli svetsare. Det trodde jag att min pappa var. Tills det visade sig att han var försäljare. Långt senare insåg jag att det var ett jobb där man fick skriva för att överraska, engagera och övertyga andra människor. Då visste jag att jag ville bli copywriter.


Många tror att en copywriter skriver roliga reklamslogans dagarna i ända. Sanningen är en annan. Att vara copywriter handlar om att tillsammans med andra skapa idéer som löser kommunikationsproblem. Och om att formulera ord som förför, övertygar – och säljer produkter och tjänster.


Jag gick i skola för att lära mig hur reklam fungerar, hur människor tänker och hur företag agerar. Den här amerikanska reklammannen har sagt att reklam är det roligaste man kan göra med kläderna på. Han har rätt. Jag började att äta, sova, knarka reklam.


I samma veva startade jag en blogg. Mest för mig själv såklart, det säger alla som startar en blogg. Men till en början ville jag mest samla saker som var värda att samla. Jag hoppades också att bloggen skulle göra mig till en sjuhelvetes duktig copywriter.


På Please copy me skriver jag om konsten att skriva reklam. Jag samlar skrivråd, smarta citat, lästips och tar upp reklamkampanjer som sticker ut. Det har blivit närmare 700 inlägg nu.


Mitt allra första inlägg var ett par väl valda ord från Lasse Collin. Under 70- och 80-talen var han kungen av copywriters i Göteborg. I en tidningsartikel hade han fått frågan vilket råd han skulle ge till dagens unga copywriters. Han sa:


”Ifrågasätt hela skiten, stå på konsumenternas sida mot kapitalets manipulationer, rådfråga ditt samvete om vad som är rätt och fel, ge fan i vad kunder och kollegor ska tycka, skit i löner och bonusar, glöm tid och rum och lite till, sätt dig sen och skriv det du kommer på. Försvara sen det du gjort tills det sitter där det är tänkt att sitta.”


Jag var våldsamt skoltrött när jag gick på reklamskola, och jag skippade många lektioner för att istället leta fram dammiga reklamböcker på biblioteket, riva ut annonser jag gillade, och skriva om dem på bloggen. Och jag tror att jag lärt mig lika mycket på det som att gå i skolan.


Genom att analysera och fråga har jag med min blogg försökt knäcka någon slags kod. Jag började att göra intervjuer med copywriters, som i sin tur fick föreslå nästa person att intervjua. Därigenom lärde jag mig att om man har svårt att få upp dörren på egen hand kan man med fördel be någon annan att öppna den åt en.


Med tiden kom fler att upptäcka bloggen. Och den bidrog snart till att jag fick göra praktik på en av landets största reklambyråer. Den blev ett verktyg som skapade kontakter i branschen. Och ett halvår senare fick jag ett erbjudande som jag inte kunde motstå. Jag fick jobb som copywriter.


Plötsligt hade nått mina drömmars horisont. Nä, såklart inte. På mornarna, kvällarna, nätterna, helgerna fortsatte jag att skriva bloggen. Mest för att den ger mig så sjukt mycket tillbaka. Och att många verkar känna likadant. Då är det värt det.


Vad är då det viktigaste för att bli en duktig copywriter? Det bästa tipset jag har fått är: Var nyfiken på allt och alla. Jag försöker verkligen vara nyfiken på allt jag inte vet någonting om. För den här världen är en sjukt spännande, vacker, hisnande plats att upptäcka.


Det finns knappt 1000 copywriters i det här landet. Varje dag läser 600 människor min blogg. Jag gör mitt bästa för att skriva läsvärda inlägg, men som tur är är de som läser både smartare och mer erfarna än vad jag är, och bidrar till intressanta diskussioner. Tillsammans är man bättre, helt enkelt.


I februari i år var mina läsare med och röstade fram Please copy me till Sveriges bästa blogg om marknadsföring. Här tar jag emot priset på Rival i Stockholm. Det var ett erkännande för en blogg om någonting så oviktigt och samtidigt så ofantligt meningsfullt som reklamtexter.


Samtidigt fick jag erbjudande om att bli krönikör i branschtidningen Resumé. Mina fem fem krönikor, som har publicerats nu under våren, har kommit att handla om hur branschen bör förändras för att kunna leverera bättre reklam. De har skapat en sund debatt och lär förhoppningsvis fortsätta att göra så.


Med min blogg vill utveckla mig själv och andra. Då är hålla-handen-för alltid en dålig idé. Istället har jag har insett att folk är oändligt generösa om de märker att man själv är likadan. Därför är Please copy me open-source. Vem som helst får sno vad som helst, eller bidra med sina tankar och förslag. Det blir så mycket bättre då.


Jag tjänar inga pengar på min blogg. Det är ett högst medvetet val. Pengar är kul, att få göra någonting som