Här är morgondagens läsplattor och böjbara papper

platt_platta

Förstå-sig-påarna menar att den stundande hösten kommer att innebära genombrottet för e-böcker och – följdaktligen – e-bokläsare på den svenska marknaden. Vissa pratar om ett paradigmskifte. Py Söderström, vd för e-bokdistributören Elib, gissar att läsplattan blir årets julklapp 2010.

Jag är nyfiken på framtiden, och på de möjligheter som kommer att finnas att läsa på någonting annat än papper. Under Bokmässan i helgen letade efter tecken i tiden. Och blev besviken. Jag hade väntat mig betydligt fler andra visionära lösningar.  Jag hittade Nuut 2 – den första läsplattan som nu lanseras i Sverige – men blir bara än mer nyfiken på de kommande, konkurrerande alternativen.

För visst finns det alternativ. Amazon-utvecklade Kindle har du säkert hört om och sett. Men också Sony, Samsung, Fujitsu och en rad betydligt mindre aktörer har utvecklat läsplattor. Ännu återstår en och annan bit som måste falla på plats innan läsplattan blir den nya wokpannan:

Funktionalitet. De första läsplattorna känns som gjorda av ingenjörer för ingenjörer. De måste vara lika läsvänliga som användarvänliga. Eller snarare: användarsjälvklara.
Design. Vi köper med ögonen. Och vi använder produkter för att kommunicera någonting viktigt om oss själva. Därför måste företagen formge sina läsplattor med kärlek och stil.
Pris. I nuläget får du hosta upp två eller tre tusenlappar för en läsplatta. Det säger sig självt att det är i mastigaste laget för en produkt som du “bara” kan läsa böcker och tidningar på. Det ökade utbudet kommer garanterat att pressa priserna de närmaste åren.
Utbud. Och då snackar vi inte på läsplattor, utan på e-böcker. I nuläget är utbudet rätt begränsat, men fler tunga förlag flaggar för att de kommer att digitalisera stora delar av sin utgivning. Då blir det spännande på riktigt. Som när Barnes & Noble i somras berättade att de öppnar världens största e-bokbutik (med närmare en miljon titlar) och dessutom inleder ett samarbete med den engelska läsplattetillverkaren Plastic Logic (se längre ner i inlägget).

***

Och här är alternativen:

Amazon – Kindle

kindle_amazon

Amazon lanserade Kindle i november 2007, och sedan den har varit kronjuveln bland läsplattorna. Kindle är uppkopplad via mobilnätet och användarna kan köpa böcker trådlöst. Plattan är nio millimeter tjock och har en sextumsskärm med sexton gråskalor. Det finns också en storebror – Kindle DX –  med 9,7-tumsskärm, framtagen för att passa studenter och tidningsläsare. Numera går Kindle att köpa i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Sony – Daily Reader

sony_reader

Sony har skapat en serie med tre e-bokläsare. Daily Reader har 3G-uppkoppling, precis  som Kindle. Den har en touchskärm på sju tum, och förutom att köpa böcker trådlöst går det att låna från bibliotek i vissa länder.

SamsungSNE-50K

samsung_papyrus

Samsung har under många år jobbat med prototypen Papyrus; när produkten nu blir verklighet får den det inte fullt så kommunikativa namnet SNE-50K. Läsplattan finns just nu enbart att köpa i Sydkorea, men väntas snart lanseras på den amerikanska marknaden. Den har en mindre skärm (5 tum) än konkurrenterna, och saknar helt uppkoppling. Istället laddar du in böckerna via usb.

Fujitsu – Flepia

flepia

Fujitsu lanserade under april 2009 sin Flepia i hemlandet Japan. Läsplattan är den första med färgskärm; den visar enligt uppgift över en kvarts miljon färger och är 8 tum stor. Den har både blåtand och trådlös uppkoppling.

COOL-ER eReader

coolreader

New York-företaget Coolreaders har satsat på både utsidan och insidan när de skapat sin äsplatta. De har ett yttre som för tankarna till Apple, och slår Kindle på fingrarna både när det gäller vikten och utbudet av e-böcker. Den här sextummaren kan komma att bli en vass utmanare.

Wizpac – Txtr

txtr

Tyska Wizpac har skapat txtr, en tunn läsplatta på sex tum. Den har både wi-fi- och 3G-uppkoppling. Den kommer att lanseras i mitten av oktober månad. 

Plastic Logic eReader

plastic_logic

Med sitt A4-format är Plastic Logic eReader den största på marknaden. Den är tunn (63 mm) och böjbar (nu snackar vi!). Plattan lanseras under första kvartalet 2010, och kommer strax därefter att finnas i handeln.

***

En våt dröm för många vore om Apple utvecklade en läsplatta. Till iPhone finns redan flera läsapplikationer, bland andra Stanza, Kindle, Reader och Barnes & Noble. Men Apple-drömmarna försöker febrilt föreställa sig hur den framtida läsplattan kan komma att se ut. Som här:

apple_ipad
Vad ställer du för krav på din läsplatta? Kommer du att vänta eller vara först ut?