Isabelle Funck ger dig kreativ läsning om kreativ låsning

isabelleIsabelle Funck är bara 27, men har redan hunnit med att arbeta på Farfar, utvecklat tjejsajten Stardoll och varit creative director på Wisely. Nu arbetar hon som frilansade art director och illustratör. Isabelle medverkade nyligen i CAP & Design-eventet Bli mer kreativ, där hon berättade hur du utmanar dina kreativa låsningar. Nu delar hon med sig av sina råd till dig som läser Please copy me.

***

kreativlasning

SÅ UTMANAR DU DINA KREATIVA LÅSNINGAR

Kreativa låsningar drabbar oss alla då och då – under en kort stund eller en längre period. Själv upplever jag dem som helt oregelbundna. Men jag gillar att analysera mig själv och gå till botten med varför jag reagerar eller känner vissa saker, för att se hur jag kan lösa problemet. När jag tittar på mig själv och människor omkring mig har jag märkt att en av de största faktorerna som påverkar kreativiteten är självbilden. Är du rädd för att misslyckas mynnar det ofta ut i olika hämmande ageranden, exempelvis prestationsångest, prestige och stolthet.

Erfarenhet och kunskap
Med en dålig självbild och många års erfarenhet kommer du säkert försöka skydda dig och din rädsla genom att luta dig mot din kunskap och erfarenhet. Men det är knappast kreativitet. Erfarenhet och kunskap är viktigt, men inte utan en ödmjuk inställning. Ur ett filosofiskt perspektiv är kreativitet förmågan att spränga ramar och vidga horisonter. Jag skulle säga att du gör det genom att vara nyfiken! Jag brukar säga att man ska ”rumpnissa” sig själv och andra, och att man måste släppa på stoltheten och låta sig bli ”rumpnissad”. ”Rumpnissa” för mig betyder att ifrågasätta – fast på ett mer positivt och nyfiket vis.

grodorimunnen

Prestationsångest
Prestationsångest träder in när det ställs krav på oss. Forskare menar att de flesta människor har missuppfattat sitt egenvärde under barndomen, och eftersom vi lär oss att förknippa vårt värde med våra prestationer blir många väldigt angelägna om att ”lyckas” i livet.
Har du en skev bild av ditt egenvärde så jobba på den biten, istället för att undvika situationer som framkallar prestationsångesten. Vi som kreatörer måste hela tiden röra oss framåt och utvecklas för att inte fastna i gamla mönster eller tankebanor. Har du svårt att ta tag i det själv: ta hjälp! Läs böcker, skaffa en mentor, encoach eller enterapeut. Var inte för stolt för att ta tag i dina utmaningar!

Rädsla för att misslyckas
Bara 2-3 procent av alla idéer är högkvalitativa med stor genomslagskraft. Det visar statistik från Imaginatik Inc. Detta innebär att vi måste komma på många idéer, eftersom en så liten del av dem faktiskt är riktigt bra. Dessutom visar det på hur viktigt det är att vi vågar misslyckas. Albert Einstein sa att ”Den som aldrig misslyckats har aldrig gjort något nytt”. För oss kreatörer (speciellt i idéutvecklingen) är det extremt viktigt att vi släpper på våra hämningar och rädslor. Här ska vi vara oförnuftiga; tala först och tänka sedan. Släpp loss grodorna i munnen! Håll alltid en positiv stämning och ta emot varje idé positivt i ett idémöte. Det skapar en positiv spiral som inspirerar och tar gruppen ut från låsta och korrekta mönster.

Jag tycker att mycket snack och lite verkstad är ett positivt ordspråk. Inte minst för oss kreatörer. Vi behöver hålla igång våra tankar och idéer. Jag tror att det är extremt viktigt för oss att drömma och prata om de inte alltid så rimliga idéerna. Det inspirerar oss att tänka igen och igen och igen. Allt måste inte bli verklighet, allt måste inte bli verkstad.

ram-minne

Oorganiserat
Så till mitt absoluta viktigaste råd: skriv ner alla verkliga och overkliga idéer och drömmar! Låt dem inte stanna i huvudet! Då riskerar du att få en annan blockering: fullt RAM-minne.

I boken Få det gjort skriver David Allen att medvetandet är som datorskärmen. Precis som datorskärmen är medvetandet en hjälp att fokusera uppmärksamheten, inte en förvaringsplats. Han menar att den fortfarande har ett korttidsminne, om än begränsat. Vid överbelastning går det betydligt trögare. Han påstår att alla idéer och tankar om saker du ska göra blir som lösa trådar i hjärnan om du inte tar tag i dem. Hjärnan vill finna ett svar på varje lös tråd och med för många lösa trådar i hjärnan får den jobba i högvarv för att påminna dig om att den vill ha ett svar. Alla dessa lösa trådar som man lägger i RAM-minnet begränsar möjligheten för att tänka på annat, att tänka nytt och att släppa loss kreativiteten.

Nuförtiden ser jag till att alltid skriva ner idéer och tankar på speciella platser. Jag sparar allt från affärsidéer till idéer på presenter jag ska köpa, resemål eller restauranger jag vill besöka, kläder jag vill sy… allt!

onething

Det gäller även saker jag ska göra. Nu har jag ett system för att alltid skriva upp när något tar slut, samtal jag måste ringa, saker jag vill fixa i hemmet… och så vidare. Jag tror inte på papper och post- it- lappar här; mobilen är nog den bästa lösningen. Den har du alltid med dig och den har du svårare att tappa bort än ett papper.

Min att-göra-lista har utvecklats till tre listor:
En där jag ständigt samlar in allt jag ska göra. Då och då går jag igenom listan och bestämmer om det är akuta saker som måste göras idag eller morgon, då går den till att-göra!-listan. Om det är något som kan göras när jag får tid över så skrivs den upp under tid-över-listan. Snart efter det att jag började strukturera mitt nystan av tankar och idéer märkte jag skillnaden. Jag fick ork och tid att släppa in andra tankar i huvudet. Utrymmet i hjärnan kändes större, forsen började porla, tankarna blev klarare och kreativiteten satte fart.

Sammanfattning

  • Släpp på prestigen och rädslan för inte vara bäst, bli mer nyfiken och ödmjuk, se samtidigt till att skaffa dig en trygg och positiv självbild.
  • Snacka mycket och strunta i vad som är möjligt och realistiskt, det inspirerar och tar dig framåt.
  • Hitta bra system för att organisera dina idéer och tankar. För varje idé du kommit på och sedan skrivit upp, lämnar du plats för fler idéer att ploppa upp i hjärnan.


Boktips

Få det gjort – David Allen
7 Habits of Highly effective people – Stephen R. Covey
Boxen – Micael Dahlén
Idébok – Fredrik Härén
Att växa genom möten – Kay Pollack

Verktyg för struktur

Iphone-applikationen Things! och tjänsten Todoist.