Lite om en apa och en begåvad copywriter med kuk i namnet

petrus
Petrus Kukulski på taket utanför Storåkers McCann i Stockholm.
Foto: Tobias Rydergren / Resumé.se

På frågan om vem som är landets bästa copywriter ropar många Anna Qvennerstedt (!!!), Magnus Jakobsson (!!!) eller Johan Olivero (!!!). Och de har säkert inte fel. Men de har glömt – eller känner inte ens till – Petrus Kukulski. Det är synd.

Petrus Kukulski är inte mannen som hörs och syns i alla upptänkliga sammanhang. Men om jag berättar vilka kampanjer han har jobbat med kommer du säkert att säga jaha, det hade jag ingen aning om, de är ju riktigt bra. Som reklamsåpan om Telia-familjen till exempel. Eller de nostalgiska dåliga-förlorare-filmer för Riksgälden. Och de vrickade filmerna för Djuice och för Hitta.se. Och sist, men främst och framför allt: filmerna för Intrum Justitia där apan Alejandro Fuentes Bergström förklarar hur du får ordning på din hushållsekonomi.

alejandro_guldaggsbok

Alejandro är värt ett eget stycke. Han föddes 2006 i SVT-programmet Humorlabbet; Kukulski är både upphovsman och gör rösten till den lilla apan. När reklambyrån Storåkers McCann fick uppdraget att få unga att tänka på sin ekonomi, valde kreatörsduon Martin Marklund och Petrus Kukulski att skapa webbreklamfilmer med Alejandro i huvudrollen. Det gick hem. Filmerna vann silverägg i Guldägget 2009, och för sina insatser delade Martin och Petrus Guldskrift – utmärkelsen för årets bästa textmässiga presentation.

Mina vänner och jag har det senaste halvåret skrattat åt och till döddagar härmat Alejandro. Sjuuhuundra kronor. För mat åssåviiidare. Ah, det var SÅ det hade gått till, Virgitta hade inte varit otrogen. Därför är det inte svårt att skriva under på motiveringen som Guldskrift-juryn formulerat: Riktigt bra idéer är ofta så enkla att man blir sur för att man inte kom på dem själv. Så är det inte med årets Guldskriftsvinnare. Juryn måste erkänna att vi själva aldrig hade kommit på tanken. Men utan krångel går årets vinnare rakt in i problemet och lyckas intressera en kritisk målgrupp för ett omöjligt ämne. Det skrivna ordet har aldrig känts så modernt. Eller så viktigt.

Filmen

Petrus Kukulski är dessutom författare, och har under pseudonymen Zbigniew Kuklarz skrivit Hjälp jag heter Zbigniew (2005) och Anteckningar från en liten Fiat (2008). Om du uppskattar ett fantastiskt och lagom vrickat berättande: läs dem! Kukulski står också för illustrationer till feel-bad-boken 21 steg till självstjälp (som Martin Marklund skrev 2006).

Om du inte kände till Petrus Kukulski tidigare gör du det nu. Det är bra.

Läs också
DN På Stan: Bakom Teliakampanjen
The girls of Florida: Breddar skaran med Kukulski