Navid Modiri vet minst 365 sätt att säga hej till kreativiteten

I parken där Djurgårdsgatan möter Allmänna vägen har Kafé Zenit sin uteservering. Där träffade jag Navid Modiri över en lunch idag. Det blev en lång lunch. Och solen sken. Vi hade mycket att prata om, skulle det visa sig.

Navid Modiri är en mångsysslare. Du har säkert hört hans röst i radioprogrammen Frank och P3 Populär, han har skrivit diktsamlingen Skrik om du brinner och varit programledare för Filmkrönikan. Dessutom har han gett ut en, två, tre skivor med Navid Modiri & Gudarna. Just nu jobbar Navid med 365 saker du kan göra – en slags kreativ folkrörelse och blogg som föreslår en sak att göra eller upptäcka varje dag i ett år. Hela tanken är att uppmuntra och inspirera att göra mer, bli mer aktiva och nyfikna. Vad som den 1 januari 2009 började som ett projekt koncentrerat till Göteborg har på kort tid smittat av sig till andra stora och mindre städer i Sverige. Och till Berlin och till Riga.

365 saker du kan göra är ett initiativ att bli glad av. Det tar vara på webbens möjligheter att engagera och samla människor, men ger resultat som är betydligt mer analoga. Som att gå upp tidigt och beundra gryningen, lägga sig till med en löjlig gångstil eller ha kuddkrig mitt på torget. Det handlar om att släppa kontrollen, våga göra någonting man inte visste att man vågade, och om att ge själva f-n i konventionerna. Om att säga hej till kreativiteten.

Om du inte har upptäckt 365 saker du kan göra: styr dina steg ditåt. Det kommer att förändra dig. Och det här är bara början. Eller fortsättningen på någonting stort och spännande. Det avgör bara du.

Tillbaka till uteserveringen i Majorna. Navid och jag pratar vidare om den eventuella framtiden för lokala dagstidningar och stelbenta organisationer, som har förtvivlat svårt att inse att världen genomgår en förändring som är lika revolutionerande som radikal. Och så snackade vi om street art (Banksy!), sweet art och graffiti. Och om att slå världsrekord i idéskapande. Vi kommer snart få anledning att berätta mycket mer om det.3 svar till “Navid Modiri vet minst 365 sätt att säga hej till kreativiteten”

  1. Oskar Dahlbom skriver:

    Den där tröjan är så fruktansvärt fin. Nu har alltså både min morbror och Navid en sådan. Varför har inte jag någon? Skamligt.

    Rolig och inspirerande bloggpost!

  2. B4 skriver:

    Kul att Byråvärlden äntligen börjat uppmärksamma Banksy och hans sköna kreativitet – frågan är väl hur det han gör kan hanteras eftersom han bygger sitt varumärke genom att INTE bygga sitt varumärke dvs totalt ultraAnti i att avslöja vem han är – det är väldigt sympatiskt – han låter sina ideér tala sitt eget språk. Jag försökte prata om Banksys arbeten på en byrå strax ovanför dig för ca 5 år sedan men jag var ju inte kreatör och då faller den här typen av information platt och bort snabbare än en Art Rat … Jag kommer aldrig att upphöra att förvånas över hur ”efter” Byråvärlden ofta är … och ointresserade av omvärldsbevakning och verkligheten utanför byråboxen. Konventionella och konforma som Lundsbergs internatskola… och Rädda ! Jag hoppas du orkar fortsätta sticka ut med din energi och ditt intresse och mod. heja dig !

  3. […] för att jobba? Tanken blir ännu klarare när Navid Modiri och jag äter lunch på Haiku. Vi sitter vid sushitåget som tuffar runt runt. ”Man måste lära […]