Se Seen, Shin och Gunnel ställa ut sin konst i Stockholm

Jag har varit i Stockholm i helgen. Igen. Det var fint. Bland en hel del annat hann Evelina och jag med en färgsprakande gallerirunda med svenska, amerikanska och japanska inslag. Här är därför tre heta måste-se-tips i Stockholm just nu:

seen

SEEN @ Galleri Jonas Kleerup
Richard Mirando
, född 1961 i New York-stadsdelen Bronx, är mer känd som Seen. Under slutet av 1970-talet tillhörde han de mest betydelsefulla graffitikonstnärerna i New York, och var 1983 bland frontfigurerna i kultfilmen Style Wars. Under 1980-talet ställde han upprepade gånger ut tillsammans med Andy Warhol, Keith Haring och Jean-Michel Basquiat. Nu ställer han ut på Galleri Jonas Kleerup. Utställningen öppnade med en smockfull vernissage i fredags kväll, och vid mitt besök på lördagseftermiddagen minglade Seen fortfarande bland pressfotografer och konstintresserade. Utställningen pågår till och med den 11 oktober. Adressen är Tegnérgatan 6.

Läs också
Allt om Stockholm: Provocerande konst


shin

Shin Tanaka @ Östasiatiska museet
Shin Tanaka, född 1980, började som gatukonstnär och målade väggar. Men han sökte snart andra sammanhang och material. Han började att måla på leksaker. I papper. Hans barndomsövningar i origami kom väl till pass. Shins stil beskrivs ofta som bubblig – och sprängfylld av små mangainspirerade fantasifigurer. Utställningen Kimono Fusion visar flera av hans lekfulla verk. Se till att besöka Östasiatiska museet innan den 10 januari 2010.

Du kan själv skapa Shin Tanaka-figurerna med mallar på webben (i pdf-format). Du kan beställa fler mallar direkt från konstnären.


gunnelwahlstrand

Gunnel Wåhlstrand @ Andréhn-Schiptjenko
Gunnel Wåhlstrand (bilden), född 1974, bearbetar genom sina realistiska tuschlaveringar minnet av sina pappa, som tog livet av sig när hon var ett år gammal. Hennes konstverk är små privata fotografier förvandlade till storformat. Det gör sig fantastiskt väl i det i vitt badande galleriet. Själv fastnar jag länge fram det avbildade fotografiet av hennes mor. Se till att hitta till Andréhn-Schiptjenko, två trappor upp på Hudiksvallsgatan 8. Den 5 oktober är det garanterat försent.

Läs också
DN: På stan möter Gunnel Wåhlstrand

gunnel_mor

Vad gillar du tipsen? Vad inspirerar dig just nu?

***

Till livets goda hör ju också att dricka kaffe. I Stockholm fann jag exceptionellt god bönjuice på Espressino (Götgatan 11) och på Drop Coffee (Wollmar Yxkullsgatan 10 – tipstack till Alexander Forsén). I Göteborg hittar du det godaste kaffet på Bar Centro (Kyrkogatan 31), Bar Italia (Prinsgatan 5), Mahogny (Skånegatan 35) och Bar Piccolino (Lasarettsgatan/Kungsgatan 10).