Vad glor du på? ICA-reklamen.

Det fanns en tid när det i reklambranschen var okej att hylla ICA-såpan, att jämt lyfta fram den som ett skolboksexempel på banbrytande reklam. Sedan hände någonting: svennebanan, dina päron och vartenda blåbär fattade. Och sa att ”ICA-reklamen, det är väl riktigt bra reklam. Eller?”. Och du sa: ”nja, nje, jag vet inte, tycker den börjar tappa nu.” Nu har någonting hänt igen. Det är åter legitimt i branschen att hylla ICA-reklamen. Det är som om vi har kapitulerat. Det har gått snart åtta (8!) år sedan reklambyrån King och produktionsbolaget Tre Vänner sände det första avsnittet. Och gång efter annan har vi – skadeglatt? – räknat ut den. Men den håller ännu. Det, om någonting, är imponerande.

Kolla först så snackar vi sedan:

ICA – Praktikanten

Det här är den sortens reklamfilm man inte ser särskilt ofta. Den får folk att sätta sitt kokheta kvällste i halsen och känslorna att svalla. Stopp och belägg! Man får väl inte driva med ett mongo?

Efter att tänkt ett varv till – det är ju så populärt i den här branschen – inser jag att det inte handlar om att gå sig lustig över en utvecklingsstörd praktikant. Istället handlar det om att vända på våra förutfattade meningar om vem som är normal och vem som inte är det. Det handlar om mod. Och en sak är klar: Jerry tar ingen skit. Han får oss att skratta åt oss själva, när vi inser att vi (förmodligen) hade stått där och glott med samma störda stelleende som han Ulf. Och säkert som berget kommer vi att få se en fortsättning på det här. För jag hoppas innerligt att Jerry blir kung i den där lilla inskränkta butiken. Jag tror jag kommer att få rätt. Och jag tror att ICA och King har tänkt efter både en och två gånger innan de skapade den här episoden. Och de har faktiskt lyckats igen. Trots att vi tvivlade på att det skulle gå. Den här gången blev det reklam för reklam som vågar. Hatten av.

Ah, glömde nästan säga: det kanske bästa i hela filmen är det tre lååånga sekunder av piiinsam tystnad som uppstår i slutet av filmen. Jag står kvar med hatten i handen.

Så tycker jag. Vad tycker du?

Läs också
Dagens Media: Jerry tar plats i Ica-såpan
Word up, Anjo! Särskilda
Heja Abbe: Respekt