“Copybox är det kreativa kom-igång-verktyget som copywriters länge har saknat”

In English, please.

copybox_logo

Jag hörde talas om Copybox för drygt ett år sedan, och blev omedelbums tänd på idén: ett Photoshop för copywriters. Sedan dess har jag följt Burt och framväxten av deras webbverktyg. Under våren satt de till och med i våra lokaler på Vallgatan 30. Men hemlighetsmakeriet var stort (för att inte säga enormt). I somras lyckats jag få Gustav von Sydow att snacka. Och jag skrev vad han hade sagt. Men artikeln hamnade i den berömda malpåsen i väntan på att Copybox skulle bli ännu mer färdigt. Nu äntligen börjar det närma sig. Och här är artikeln:

Luften i Göteborg är pizzaugnsvarm. Det är sen eftermiddag; juni hänger på en skör tråd. Gustav von Sydow kommer gående Kyrkogatan bort mot Bar Centro. Han är avundsvärt solbränd och klädd i chinos och skogsgrön t-shirt. Tillsammans med sin namne Martner (creative director på CP+B Europe) driver han utvecklingsföretaget Burt. Vi träffas för att prata om Copybox. Ännu känns programmet som en väl bevarad hemlighet. Men de få som känner till det har rejält uppskruvade förväntningar.

vonsydowGustav von Sydow, en av två gustavar bakom Copybox. Foto: Net Life Research

Stora ord och svordomar
Att fråga Gustav von Sydow om webbens utmaningar och möjligheter är som att trycka på en knapp. Han pratar engagerat och utan att andas tills baristan över en timme senare börjar stapla stolar och stänga halva grinden in till den lilla kaffegränden. Gustav von Sydow är utbildad vid Handelshögskolan i Göteborg, där han läste ekonomiprogrammet med marknadsföringsinriktning. Det märks. Han är vältalig och blandar behärskat fackuttryck, svordomar och akademiska termer. Han vet att uttrycka sig förståeligt, träffande och korrekt.
– De senaste åren har Gustav och jag insett att det saknas ett kreativt skrivverktyg för copywriters. Därför bestämde vi oss för att skapa ett sådant.

Hjälper dig igång
Copybox är en av tre produkter i Burt-portföljen. Det är en ordbehandlare som är tänkt att ge kreatörer en kick i den kreativa processen.
– Men vi har inga ambitioner att ersätta Word, säger Gustav. Word är väldigt bra på att vara Word, det är ett fantastiskt verktyg för att skriva klart texter och finslipa dem. Copybox däremot hjälper dig att komma igång, ger dig startpunkter och kan till exempel koppla ihop det du börjar skriva i ett dokument med någonting relevant och relaterat som du skrivit i ett annat dokument. Det blir en sökmotor och ett kreativt skrivverktyg i ett.
– Säg till exempel att du klistrar in en brief (kundens uppdragsbeskrivning, min amn.) i Copybox. Då ger programmet dig tänkbara ingångar och mer kött på benen. Vad vet vi om målgruppen? Vilka medier skulle funka? Finns det tankespår att plocka upp och vidare längs? Vad vet vi om tidigare kampanjer för den här uppdragsgivaren? Det handlar om att börja slänga in vedträn i brasan.

copybox_inside

Träffar rättare
Gustav jämför Copybox med ett smart anteckningsblock, som förenklar arbetet med att testa idéer i textform. Programmet gör det också möjligt att i den kreativa processen samarbeta i ett och samma dokument.
– Vi presenterade det som ett ”Photoshop för copywriters”, berättar Gustav. Det har vi till viss del fått äta upp, men faktum kvarstår: det här en katalysator för kreativa idéer som i sin tur skapar webbreklam som är träffande, relevant och effektiv.

Få är utvalda
Allting tog fart när Gustav och Gustav i september 2008 anmälde Copybox till TechCrunch50 – en årlig konferens där företag i uppstartsfasen får presentera sin affärsidé. Över 1000 ville vara med; Burt var bland de 50 företag som fick chansen. Efter en lyckad presentation har det växande Burt-teamet arbetat stenhårt med produkten under våren, sommaren och hösten. Gustav räknar med att Burt kommer att lansera Copybox under början av 2010.
– Under utvecklingsfasen har tusentals människor hört av sig och velat betatesta programmet, berättar von Sydow. Vi själva har dock velat få arbetsro och har därför bara låtit ett fåtal följa utvecklingen på nära håll. Däremot har jag ägnat en stor del av min tid att träffa företrädare för världens största reklambyråer och annonsörer för att presentera och diskutera produkterna i portföljen. Det har varit värdefullt för utvecklingen av produkterna.


Trestegspaket

De andra två produkterna är annonsplattformen Meme Machine och analysverktyget Rich. Dessa finns redan på marknaden; till exempel spelar Meme Machine en avgörande roll i webbkampanjer för SAS (bilden), Posten och Telia Sonera.
– Våra tre produkter är tänkta att fungera tillsammans, som 1, 2, 3; först då ser de till att reklambyråer kan krama skiten ur webbens möjligheter. I det arbetet kommer Copybox att fungera som en katalysator.

***

Nyfiken? Vill du vara bland de första att testa Copybox? Anmäl ditt intresse på Copyboxapp.com. Håll sedan tummarna och vänta. I början av 2010 skickar Burt ut de första inbjudningarna. Tills dess kan du följa Burt på bloggen. Och på Twitter.

***

Vad tror du om Copybox? Vad önskar du ska finnas i ett sådant skrivverktyg?