Ord kan vara helt oviktiga

karelin

Jag rensar. Rensar och slänger. Slänger det mesta faktiskt. Och hittar samtidigt ord som jag glömt bort att jag hade. På små lappar har jag skrivit tankar om någonting som kanske skulle bli ett inlägg, men som fastnat i censuren eller drunkat bland allt det andra. När jag började blogga levde jag med hård självcensur; jag kunde gå i dagar och värka på ett inlägg eller en formulering. Därför har jag många oskrivna inlägg – i lådor, i huvudet och i utkastmappen. Här är ett av dem. Det har hunnit bli ganska gammalt nu, jag tror skrev det för över två år sedan. Men jag väljer att publicera det, eftersom jag hoppas att det kommer att ge dig och andra som läser åtminstone någonting.

Det här är egentligen inte en blogg om att skriva. Det är en blogg om att tänka. För ytterst handlar det om det: att få en idé – stark som Karelin och tänjbar som ett gummiband – och med ord, bilder eller annat sprängstoff förmedla den på bästa sätt. Om det krävs tre, trettio eller inga ord för att lösa uppgiften är helt oviktigt. Orden är redskapen, men de är inte lösningen. Det blir alltmer klart för mig.

Egentligen borde det vara självklart för var och en, men ett självrannsakande faktum är att jag länge – för länge – haft en övertro till orden.
Och nog är de viktiga.  Ord är till för att läsas, och förtjänar därför största möjliga omsorg från dig och mig som skriver. De ska ha rätt ton, rätt vikt och det rätta gunget. De ska förmedla budskapet och idén – med rätt känsla. Varken mer eller mindre ska orden göra.

För det är viktigare, menade den engelske reklammannen David Ogilvy, vad du skriver än hur du skriver det. Idén kommer först, aldrig orden. Därför: att tänka är viktigare än att skriva. En vass hjärna vinner över en vass penna. Kombinationen är att betrakta som oslagbar.

Hade Ogilvy fel? Har jag? Vad tycker du?

4 svar till “Ord kan vara helt oviktiga”

 1. Att ha förmågan att omvandla det den vassa hjärnan tänker till ord som andra kan förstå och ta till sig är ju inte alltid lätt utan en konst.

 2. Eric Lindesvärd skriver:

  Jag tror det det kan vara så men inte alltid. Hänvisar till vår vän Per Öhlin som hävdar att alla dramer bygger på redan kända karaktärer, med protagonister och antagonister som de mest framträdande, och då handlar storyn mer om huret än om vadet.

  Men jag håller helt klart med om att vadet är viktigt i betydelsen vad kommunikationen ska uppnå. Kommunikation ska helst fungera som en slags stafettpinne som överlämnas för att starta en tanke i någon annans hjärna. Helst också ett beteende på lång sikt. För om det inte händer något i någon annans hjärna så uppstår aldrig kommunikation.

 3. elwira kotowska skriver:

  ”Idén kommer först, aldrig orden. Därför: att tänka är viktigare än att skriva”.
  Jag är född i en land där Szymborska lärde oss att visa respekt för ord. Men man kan alltid ställa en fråga varför läser vi ord (en bok, en dikt, en reklam, en insändare på en blogg..)Jag tror att vi läser för att förstå eller för att börja förstå, vi läser för att vi är nyfikna eller för att vi vill vara aktiverade till att bli nyfikna.
  En skribent, författare,bloggare visar mot mig respekt när han/hon skriver något som har en substans, som gör mig klokare eller som informerar mig om något som kan vara till nytta för mig.
  Därför krävs det att vi ska veta vad vi vill skriva innan vi gör det. Sedan under resans gång kan vi utveckla själva grundtanken till något mera eller rent av något helt annat. Men nog är det så att i början måste vara en tanke… Annars skulle vi falla tillbaka till dadaismen eller hur?
  elwira kotowska

 4. AttitudeKiddo skriver:

  ”Motståndarna kallar mig för björn eller bergsman.

  Fast min intelligens är mycket starkare än min fysik.”

  /”Feltolkad” av Alexander Karelin