10 tips som gör din text lättare att läsa (och en bok med fler)
Publik är en pr-byrå i Stockholm som sysslar med utbildning, webb, tidningar och rådgivning. De vill hjälpa sina kunder att ”göra det otydliga tydligt, det osynliga synligt och det obegripliga begripligt”. Och de drar sig inte för att dela med sig av vad de kan. I lagom doser såklart – och i bokform.
Den fjorton medarbetare starka byrån har de senaste åren gett ut en bokserie om fyra böcker. Bok ett och tre handlar mest om byråns kurser och utbildningar, men bok två och fyra ger en drös smarta råd om presentationsteknik och bättre skrivande. Vem som helst kan beställa böckerna (de kostar noll). Här är en användbar checklista ur #2: 405 tips för bättre kommunikation.
GÖR DIN TEXT LÄTTARE ATT LÄSA
Ett rakt och lättfattligt språk ger ett ärligt intryck och visar respekt för läsaren. Facktermer och fikonspråk gör tvärtom. Tänk på det här, så grejar det sig:
Tips 1. Skriv enkelt.
Kom ihåg att läsaren är otrogen och lämnar din text så fort den blir krånglig eller svår att läsa.
Tips 2. Berätta inte allt du vet.
Koncentrera texten. Läsaren vill förmodligen inte veta allt.
Tips 3. Skriv för läsaren.
Skriv inte för att imponera på chefen eller kollegorna. Lämna den skrivkultur som finns i din organisation.
Tips 4. Underskatta inte läsarens intelligens.
… men överskatta inte hennes förkunskaper. Formulera din text så att den blir lättläst och lättförståelig.
Tips 5. Sträva efter “flyt” i texten.
Om en text går snabbt och lätt att läsa är den också lätt att minnas.
Tips 6. Undvik långa ord.
Ord med mer än femton bokstäver är svåra att läsa även för vana läsare. Långa ord sänker läshastigheten. Om du läser snabbt minns vi mer av texten.
Tips 7. Undvik symboler.
Undvik förkortningar eller symboler som inte består bokstäver. Skriv nio procent – inte 9%. Skriv tolv kronor – inte 12:-.
Tips 8. Skriv aktivt.
Använd helst rak ordföljd och aktiva verb – subjektet först, därefter predikat och objekt. Skriv Lasse älskar Lisa – inte Lisa älskas av Lasse.
Tips 9. Inga bisatser.
Undvik inskjutna bisatser. Och sätt punkt ofta.
Tips 10. Läs texten högt.
Kontrollera “flytet” i din text genom att läsa den högt för dig själv. Snubbel, stakningar och tvekan avslöjar svagheterna.
***
Pr-byrån Westander har också gjort en uppskattad handbok, som uppdateras årligen. Den går bra att beställa, ladda ner eller läsa direkt på webben. Rekommenderas!