Äntligen!!

!

Språkrådet är fantastiskt på många sätt. Inte bara genom att de har telefonrådgivning, frågelåda och står bakom Språktidningen, utan också för att de varje vecka levererar ett handfast språkråd. Den här veckan handlar det om frågetecken och utropstecken. Och om det är okej att använda upprepa dem ibland (som !! och ??).

Jag visste nästan vad svaret skulle bli. Det var liksom en lågoddsare att de myndigt skulle säga ”ej ej ej, håll dina hästar”. Det skulle skuldbelägga mitt trotsiga otyg att titt som tätt avsluta med !! och ?? (det har jag börjat med sedan en kollega förklarade att det är ETT eller TRE sådana som gäller, inget däremellan). Men: Språkrådet säger att två visst får och kan användas – om det är ett kraftigt uttryck med mycket stark betoning. Okejokej, bara i undantagsfall, men ändå!! Språkrådet ger till och med grönt ljus för att skriva utropstecken efter frågetecken (?!). Skönt, nu vet vi.

Hur gör du med fråge- och utropstecken? Två ibland? Tre?

via Kommunikationsloppan7 svar till “Äntligen!!”

 1. Stellan skriver:

  Aldrig dubbla. Men ?! kör jag ibland, när det är befogat.

 2. Andreas Norman skriver:

  Om man ska bli ”djup” så är ju skrivspråket inget mer än ett stöd till talspråket och då e de la inte så himla noga hur man skriva ännu vettu 😉

  Men det e ju kul att det finns organisationer som sitter i möten och beslutar om saker som det här. Undrar hur dessa möten går till egentligen? Sitter de där och är über-seriösa tillsammans?

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Mattias Åkerberg and Elisabeth Lahti, Maria. Maria said: RT @pleasecopyme: Äntligen!! http://bit.ly/7pIHjG #pleasecopyme […]

 4. Christel skriver:

  Jag är ett stor fan av utropstecken+frågetecken när man både är förvånad och upprörd över nånting. Exempel: Är det bara jag som har reagerat på Shakiras senaste video?!

 5. Fredrik R skriver:

  Håller med Christel om att ?! verkligen fyller en funktion. Då är det viktigt att de kommer i just den ordningen, eftersom det är en fråga som blir till ett utrop – inte tvärtom.

  Alla andra kombinationer av utrops- och frågetecken är jag mycket tveksam till.

 6. Per T skriver:

  Själv skriver jag preciiis så som jag tycker att det blir tydligast. Allt annat är skit samma.

 7. Är det inte dags för Språkrådet att börja twittra? Jag vill kunna ställa frågor även där.