Äntligen!!

!

Språkrådet är fantastiskt på många sätt. Inte bara genom att de har telefonrådgivning, frågelåda och står bakom Språktidningen, utan också för att de varje vecka levererar ett handfast språkråd. Den här veckan handlar det om frågetecken och utropstecken. Och om det är okej att använda upprepa dem ibland (som !! och ??).

Jag visste nästan vad svaret skulle bli. Det var liksom en lågoddsare att de myndigt skulle säga “ej ej ej, håll dina hästar”. Det skulle skuldbelägga mitt trotsiga otyg att titt som tätt avsluta med !! och ?? (det har jag börjat med sedan en kollega förklarade att det är ETT eller TRE sådana som gäller, inget däremellan). Men: Språkrådet säger att två visst får och kan användas – om det är ett kraftigt uttryck med mycket stark betoning. Okejokej, bara i undantagsfall, men ändå!! Språkrådet ger till och med grönt ljus för att skriva utropstecken efter frågetecken (?!). Skönt, nu vet vi.

Hur gör du med fråge- och utropstecken? Två ibland? Tre?

via Kommunikationsloppan