Jesper Larsson inför Pecha Kucha: ”Göteborg behöver kreativitet – och en vision”

pk2

Ikväll, tisdagen den 8 december, är det säsongsfinal för Pecha Kucha på Park Lane i Göteborg. På scenen står musiker, trädklättrare, brevrevolutionärer, norrmän och konstnärer. Jesper Larsson är ambassadör för presentationseventet. Här berättar han om sitt engagemang, sina drivkrafter och sina tankar om Göteborg som kreativ stad.

jesper
Jesper Larsson på Next Century Modern-kontoret. Foto: Rob Vanstone

JESPER LARSSON
Ålder: Nyss fyllda 30 år
Bor: I lägenhet tillsammans med flickvännen Rong och katten Gizmo
Jobbar med: Människor och datorer – och olika former av kommunikation däremellan
Vill: Utmana sig själv och vinna
Kan: Lite om mycket
Kan snart: Lite mer

linje

Jesper Larsson tycker det är oförlåtligt att Göteborg saknar en tydlig vision. För genom att vara naiva, tillåtande och öppna för kontraster är han övertygad om att vi kan få en mer spännande och livfull stad. Själv skapar han mötesplatser för kreatörer – och erbjuder dem någonstans att sova.

Efter två veckors semester i Tokyo och Hong Kong är Jesper Larsson hemma igen. Han sitter vid rullbandet på ett centralt sushiställe. Utanför har hösten intagit Drottninggatan. Han bär en skogshuggarskjorta i gult, brunt och cyan. Och ett av de fem par glasögon han köpte i Tokyo.
– Jag köpte dem i Tokyo. Det är världens bästa stad. Den är allt som du vill att den ska vara. Hur jag vet att den är världens bästa? Tja, hur vet du att du är kär? Det går inte att förklara, det känner man bara. Jag tror det här var min sjunde resa dit på bara några år.

Stolta småstad
Men det är Göteborg som är hemma för Jesper Larsson. Trots att han är född och uppvuxen i Helsingborg.
– Jag känner ett engagemang för Göteborg som jag aldrig känt för min barndomsstad. Jag har bott här sedan 2002, och trivs väldigt bra. För mig är Göteborg en stor småstad – och det ska vi vara stolta över. Det gör det lätt att skaffa sig ett nätverk och människor här är villiga att samarbeta. Jag tror att det är därför många hitflyttade trivs.

pk1

Inspiration i 20×20-format
Jesper Larsson har gjort för vana att verka utan att själv synas särskilt mycket. Tillsammans med tre vänner driver han designbyrån Next Century Modern. Han är dessutom inblandad i en rad projekt som bidrar till att göra Göteborg till en mer kreativ stad. Pecha Kucha GBG är ett av dem.
– Det är ett presentationsevent med rötter i Japan, men som nu finns i städer över hela världen, förklarar Jesper. Varannan månad träffas hundratals människor på Park Lane för att lyssna på inbjudna kreatörer. Varje deltagare får välja 20 bilder som förklarar projektet, och talar 20 sekunder till varje bild. Det blir som ett kalejdoskop av inspiration och idéer. Och väldigt demokratiskt: alla får exakt 6 minuter och 40 sekunder på sig att presentera.

Magiska möten
Pecha Kucha har funnits i Göteborg sedan december 2006. Sedan starten har närmare 200 konstnärer, poeter, filmskapare, serietecknare, formgivare och arkitekter gett andra en inblick i sitt arbete.
– Det har kommit att bli en äkta social plattform, där olika människor möts på riktigt. Det är fantastiskt. Det finns någonting magiskt i det personliga mötet, säger Jesper. Och min förhoppning är att ännu fler ska hitta dit – det är ju gratis och öppet för alla.

jesper_pk

”Ta dig vatten över huvudet!”
Med åren har Jesper Larsson fått rutin på att skapa och genomföra kreativa projekt. Hans första – uppskattade Tokyo Style in Gothenburg 2004 – visade i föreläsningar, filmer, konserter och utställningar upp den japanska samtidskulturen.
– Jag hoppade av universitetet, eftersom jag insåg att det skulle ge mig mer kunskap, erfarenhet och kontakter att jobba i sådana projekt. Jag var naiv och visste ingenting om de grupperingar och gränser som fanns – det var befriande! Dessutom tog jag mig vatten över huvudet, och det rekommenderar jag verkligen andra att också göra. Det är faktiskt enormt lärorikt och utvecklande.

linje

JESPERS TOPP-TRE KREATIVA STÄDER I VÄRLDEN
1. Tokyo
2. Tokyo
3. Tokyo

linje

Gratis boende för kreatörer
Att förverkliga sig själv och andra verkar vara en drivkraft för Jesper. Det visar sig tydligt i designbyråns senaste projekt: Creators Inn by Elvine. Tillsammans med det lokala klädmärket Elvine har Next Century Modern skapat en övernattningslägenhet, där kreatörer får bo gratis under en kortare period.
– Vi vill uppmuntra och förenkla för de kreatörer som besöker Göteborg. Det gör vi genom att visa lite hederlig gästvänlighet. Dessutom får de som bor över också tillgång till en tillfällig arbetsplats och verkstad. Och vi fixar med en bit choklad på kudden!

creatorsinn_2

Göteborgs Stad – vakna!
Under det senaste året har både kreatörer och medier runt om i världen visat ett stort intresse för Creators Inn by Elvine. Bland många andra har New York Times, The Guardian, Newsweek och svenska TV4 gjort reportage om projektet.
– Hittills har mellan 60 och 70 kreatörer övernattat här, säger Jesper. Och många fler hör av sig med förfrågningar om att få bo här i samband med att de arbetar i Göteborg. Här finns en gyllene möjlighet för Göteborgs Stad att bidra till att en mer kreativ region. Jag tror också att den här formen av kultursponsring kommer att bli intressant för många företag framöver.

Ge och ta
Genom projekt som Pecha Kucha och Creators Inn by Elvine går Göteborg från tomma ord till handling, menar Jesper Larsson.
– Vi behöver ju en tydlig vision för att komma framåt. Att inte ha någon alls är oförlåtligt. Om vi på allvar vill vara en kreativ stad måste vi ta reda på vad de kreativa branscherna efterfrågar – och ge dem det! Vi har faktiskt redan kommit långt, och har många framgångsrika företag här som kan driva utvecklingen. Vad vi behöver är kanske unga, hungriga och naiva människor som rör om – och vågar misslyckas. Hellre det än att ingenting göra.
– Jag tror att vi kan komma långt bara genom att vara tillåtande, och acceptera både det hypersofistikerade OCH det utflippade. Då kan vi tillsammans forma en vision för Göteborg. En vision med utrymme för kontrasterna.