När reklamen förändrade upplevelsen av Shreddies

hunter_248242a

Advertising changes the perception of everything. Det säger George Lois i reklamdokumentären Art & Copy. Att han har rätt visar en kanadensisk kampanj för fullkornsflingor. Det är några år sedan – 2006 – men den är fortfarande fantastisk. Rory Sutherland kallade kampanjen för “a work of genius” när han i somras TED-pratade om att skapa upplevt värde. Han berättade att:

There was a young intern at Ogilvy Canada called Hunter Somerville (bilden), who was working in improv in Canada, and got a part-time job in advertising, and was given the job of advertising Shreddies. Now this is the most perfect case of creating intangible added value without changing the product the slightest. Shreddies is a strange, square, whole-grain cereal only available in New Zealand, Canada and Britian. It’s Kraft’s peculiar way of rewarding loyalty to the crown.

In working out how you could relaunch Shreddies he came up with this:

Shreddies is supposed to be square.
Have any of these diamond shapes gone out?

I’m not sure this isn’t the most perfect example of intangible value creation. All it requires is photons, neurons, and a great idea to create this thing. I would say it’s a work of genius. But naturally, you can’t this kind of thing without a little bit of market research.

We need more of this kind of value. We need to spend more time apprectiating what already exists, and less time agonizing over what else we can do.

Reflektioner
Det här är lite galet. Men framför allt är det någonting så sällsynt bra som en kampanj som skapar produkten. Vi fattar alla att diamanten är samma sak som kvadraten, men upplever den ändå annorlunda. (I parentes: jag ÄLSKAR den där komboförpackningen med både diamantformade och fyrkantiga bitar!) Kampanjen engagerade människor, fick igång snacket och gjorde att försäljningen ökade riktigt ordentligt. Dessutom vann den dubbla brons i One Show, brons i Cannes Lions, dubbla guld i London International Awards – och det finaste av priser i Clio. Men andra ord: det här är kul, kreativ och effekt reklam. Kanske till och med genialisk.

Vad tycker du?

(Påminnelsetack till Magnus Jakobsson, copywriter på DDB Stockholm och ordförande i Guldäggets filmjury 2010.)