Allt handlar inte om pengar.

ff_free1_f

Under jul- och nyårsledigheten har jag fått tid för någonting jag sällan har tid med: att läsa. På riktigt. Inte bara på skärm eller i flyktiga tidskrifter. Nä, jag har läst en bok. Två faktiskt. Och de har båda handlat om någonting som jag inte särskilt intresserad av: ekonomi. Jag har läst Free av Chris Anderson och toppat med den svenska essäsamlingen Gratis? Både kom ut under 2009, och har blivit snackisar (särskilt Free), men jag gissar att ganska få har läst dem (det brukar ju vara så).

Free är given läsning för dig som vill förstå 2000-talets gratis (i motsats till 1900-talets gratis, där “gratis” mest var ett reklamtrick och ett sätt att flytta pengar från en ficka till en annan). Pedagogiskt och underhållande går chefredaktören för Wired igenom gratis som begrepp, dess psykologi, historia och användningsområden. Här finns mängder av exempel på företag som fattat gratis – och hur de ska kunna tjäna pengar på det. Google är ett självklart exempel. Hulu ett annat. Craiglist, Wikipedia, MySpace, YouTube och Skype är en drös till. Och förklaringen till gratis? Enligt Anderson: att den tredubbla uppvisningen av snabbare, bättre och billigare teknik – för processorkraft, lagring och bandbredd – sammanstrålar på nätet.

Bland många andra smarta tankar blir jag fascinerad av resonemanget om uppmärksamhetsekonomi. Det handlar om att människor skapar och delar med sig av inspiration, underhållning och information – utan att få ett öre tillbaka. Att få uppmärksamhet är ett skäl, men det finns oräkneliga andra. Som att det är kul, du gör dig hörda eller får ett större nätverk. Det här är behov som våra arbeten inte alltid tillfredsställer. Istället är det vårt “fria arbete” som ger oss respekt, uppmärksamhet och en publik. Kort sagt blir vi ofta lyckligare av att göra saker vi gillar utan att få betalt än av att arbeta för en lön, skriver Anderson.

Det är lekande lätt att köpa (!) allt som Chris Anderson skriver med hull och hår. Gör inte det. En författare kan knappast ge oss en heltäckande förståelse för det komplexa gratis-begreppet. Men det här är en alldeles utmärkt början.

framsida3D_Gratis_dig_mini
Boken Gratis? får mig att förstå att det hela är långt ifrån enkelt. Sara Öhrvall (chef för Bonniers avdelning för Research & Development), Andreas Ekström (kulturjournalist på Sydsvenskan), Linda Skugge (vd för bokförlaget Vulkan) och Martin Rolinski (BWO-sångare och affärsutvecklare på TeliaSonera) levererar intressanta tankar om konsekvenserna av den nya tidens affärsmodell. Skugge berättar om de usla förhållanden för den som vill leva på att skriva, Rolinski om de lika usla för den som skapar musik. Ekström flaggar för att det förändrande beteendet – “jag tar produkten ändå” – kan ge oss en elitisk skitkultur. Och Öhrvall verkar ha förstått ett och annat om hur medier bör agera för att skapa och behålla en betalningsvillig publik också i framtiden. Rekommenderas!

***

Sugen på att läsa Free? Köp den hos Adlibris. Gör likadant med Gratis?!

Sugnare på lyssna? Free finns på Spotify.

Har du varken ork och tid att läsa hela Free? Läs Wired-artikeln som gav upphov till boken.

***

Dessutom har jag (äntligen!) fått tid att se dokumentären om Helvetica, höra Stina Honkamaa (vd för Google Sverige) prata om Obama-effekten på Public Service-dagen och kolla på Gitarrmongot för säkert femte gången (fortfarande lika bra!). Bland annat. Och då glömde jag att hylla reportaget om rivalerna Stefan Holm och Patrik Sjöberg i senaste numret av Filter. Alla borde läsa!