Det skrivs 1 000, punkt slut?

tusen
Det blev inget jämnt skägg alls när jag frågade er läsare om det skrivs 1.000 eller 1 000. Hundra personer röstade på några timmar fram det övertygande resultatet: 93 röster för 1 000, och bara sju (7) för punktalternativet. Inget snack med andra ord.

Språkrådet skriver i boken Svenska skrivregler: Stora tal so skrivs med siffror delas för tydlighetens skull upp i tresiffriga grupper räknat från höger. Grupperna skiljs åt med mellanrum (vid ordbehandling fast mellanrum). Att skilja grupperna åt med punkt i stället för mellanrum är mindre lämpligt, särskilt i internationella sammanhang, där punkt används som decimaltecken. I engelskan används ofta komma för att gruppera stora tal, vilket inte kan tillämpas i svenskan, där komma används som decimaltecken.

Trots detta har etablerade tidningar som Dagens NyheterDagens Industri och Veckans Affärer – för att nämna några – valt att sätta punkt. Varför? Bra fråga! Jag har skickat den vidare till Catharina Grünbaum, som är språkvårdare på Dagens Nyheter. Jag återkommer med hennes svar.

UPPDATERAT: Nu har Catharina Grünbaum svarat att 1 000 ska skrivas utan punkt. Hon lovar att påminna redaktionen. Men påpekar senare att man på webben ”tvingas använda punkt, för att man inte på annat sätt kan ordna ett fast mellanslag.” Okej.11 svar till “Det skrivs 1 000, punkt slut?”

 1. Bo skriver:

  Jag och en kollega diskuterade detta livligt. Jag hävdade att punkten inte existerade i Sverige, en efteråt har jag sett att den minsann dyker upp titt som tätt, som i DI tex.

  Hävdar fortfarande att jag tycker att det är helt fel sätt att skriva.

 2. GrodanBlogg skriver:

  Om punkten dyker upp på webben är ju inte så konstigt, man vill ju inte ha en radbrytning mitt i talet.

 3. Lotten Bergman skriver:

  Pssssst, det ska vara mellanslag före %-tecknet eftersom det är en enhet precis som km, cm och kg. (Fast det kanske du vet och inte kan påverka eftersom ”pollen” gjorde uträkningen?)

 4. GrodanBlogg skriver:

  Psssst, samma sak där. På webben tvingas man vara lite inkorrekt ibland…

 5. noone skriver:

  Jag håller med om mellanslag. Men det finns en naturlig förklaring till varför folk använder punkt…
  http://www.anvandbart.se/ab/ej-avdela

 6. Tommy Sundström skriver:

  Att jag rekommenderar punkt istället för mellanslag på http://www.anvandbart.se/ab/ej-avdela beror på att jag pratade med Svenska Språknämnden, och de då rekommenderade den varianten. Uppenbart har de ändrat sig sedan dess.

 7. Petter skriver:

  Tack för att du bringade klarhet i frågan! Angående punkt för att undvika oönskade radbrytningar så finns det i vissa publiceringsverktyg möjligheten att skapa ett hårt mellanslag (vet att i alla fall SiteVision har stöd för det) och det borde rimligtvis tidningars publiceringsverktyg också ha. På så sätt kan man skriva 1 000 utan att raden bryts.

 8. Mattias skriver:

  GrodanBlogg: Du är nog inne på rätt spår.

  Lotten: Haha, jag vet! Kan tyvärr inte styra det. Men gillar dina noggranna ögon.

  noone och Tommy: Tack för välbehövliga inspel i frågan.

 9. Mattias skriver:

  Petter: Varsågod! Klart att tidningar borde ha publiceringssystem med stöd för hårt mellanslag. Och du, SNYGG blogg du har!

 10. Micke skriver:

  Det är inte sant att man inte kan använda fast mellanslag på webben. Det går alldeles utmärkt och koden (dess HTML-entity) är vilket står för Non Breaking SPace, dvs ickebrytande mellanslag.

 11. Petter skriver:

  @Mattias Tack för det! Lite segladdad av någon anledning och har varit det rätt länge. Inte alls lika rapp som din. Men jag misstänker att det har med webbhotellet att göra. Eller något bökigt plugin-problem som jag inte orkar rota i.