Ensam är klen (och osmart)

john-donne

John Donne
var en engelsk präst och poet på 1500-talet. Han tillhörde barockens lyriker och lyckades överleva den stora pesten i London. Och så sa han någonting klokt. Han sa: ”Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela.”

Det där har vi nästan glömt bort idag. Det mesta handlar om jag, jag, jag. Det är trist såklart. Och väldigt osmart.

De senaste månaderna har jag fått det bekräftat igen,  hur värdefullt det är att ta råd från andra, att våga fråga, visa något halvfärdigt eller slänga ur sig en till synes befängd idé. För det mesta kan någon annan komma med kloka infallsvinklar, bidra med sin erfarenheter och få mig att fatta hur jag borde tänka, göra eller säga. Det brukar blir bättre då. Ordentligt mycket bättre. Det blir som en förlängning av hjärnan, kunskapen och erfarenheten. Och det är smartare än att leka ensam kobbe. För de goda råd behöver inte alls vara dyra. Bara visa sig vara väldigt värdefulla.

Jag vet, det här är världens enklaste grej egentligen. Men också så lätt att låta bli. Så därför: fråga andra oftare! Vägra vara en ö.

Vad tänker du på?6 svar till “Ensam är klen (och osmart)”

 1. Ulf Seijmer skriver:

  Jag instämmer till fullo i det du skriver och framförallt i att det enkla steget att fråga någon annan inte bara är konstruktivt och utvecklande, min erfarenhet är att det ofta leder mig snabbare till målet med bättre resultat.

 2. Cecilia skriver:

  Väl talat!

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Mattias Åkerberg, Fredrik Broman. Fredrik Broman said: Citatet av John Donne kom från den här fina posten av @pleasecopyme: http://bit.ly/9V6BMO. #xovation handlar om att utnyttja gruppens kraft. […]

 4. Rasmus skriver:

  Sant och viktigt!

 5. alex skriver:

  Spännande det där, kan tänka mig två anledningar till jag, jag, jag tänkandet. Först det uppenbara, tidskrävande självförverkligande. Men jag får för mig att det också kan ha med yrkesstolthet och jag-kan-själv-mentalitet. Jag är experten, varför skulle någon annan kunna detta området bättre.

  Nej, jag vet inte. Så enkelt är det troligen inte. Vilket fall har du ju helt rätt, det är uppenbart att alla tjänar på samarbete. Och även det uppenbara måste upprepas ibland.

 6. Karin skriver:

  Mitt första jobb på en annonsbyrå sa chefen till mig att inte fråga andra om hur de tänkte och tyckte. ”Det gör man aldrig på byrå”. På min Berghsutbildning några år senare fick jag tvärtemot beröm för att jag gjorde det.

  Jag tror på det sistnämnda. Två hjärnor är bättre än en. Fyra ögon är bättre än två. Och det är alltid lika roligt att se hur en idé förädlas genom fler händer. Att en tanke man haft blir något man aldrig tänkt sig i slutändan. Alltid bättre.