Om att tänka rätt, men stava fel

Bild 15

Ibland går det för raskt helt enkelt. Tanken virvlar fortare än både Långeman och lilla Wenche Myhre. Bokstäverna hoppar fel eller inte alls. Och du som läser den här bloggen med ögonen på skaft vet att det där händer mig också ibland. Ganska ofta till och med. Jag ska därför på intet sätt kasta pil i kuvös. Men nu ska det handla om slarvfel.

Slarvfel, just det. Det är inte samma sak som stavfel*. Slarvfel är att veta hur ordet egentligen stavas, men ändå skriva fel. Stavfel är att stava fel, och inte veta hur det faktiskt stavas. Som att skriva spessielt eller schanger eller ytterliggare. Ah, du fattar.

Jag vet inte vilket – slarv- eller stavfel – som är värst. Men slarvfelet är hursomhelst förargligare. Just ett sådant dök upp idag när jag läste Dagens Industri. “Genii bekäftar bud på Saab”, stod det. Och förutom det roliga i att man kan heta Genii med dubbel-i (smart!), var det tydligt att Slarvfels-Nisse hittat tillbaka till jobbet.

Jag gjorde vad varje modern människa skulle ha gjort. Jag googlade. Och resultatet förvånade mig. Folk slarvar – och skriver “bekäfta”. I infinitiv (bekäfta) får ordet 128 träffar, i imperfekt (bekäftade) 84 och i supinum (bekäftat) 119. Bland slarvrarna finns Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen – och självaste Regeringen.se! Det visar hur mänskligt det är att slarva. Och att det är okej, fast ändå inte. Det enda rätta är att fixa till, göra om, göra rätt (och skämmas en liten smula).

Efter ett tag började bekäfta till och med framstå som ett rätt härligt ord. Jag tyckte det lät som någonting man bekräftar med irritation och ilska i kroppen – “Jajaja, jag bekäftar väl det då!”, medan min kollega Joachim tyckte det skulle betyda att bekräfta muntligt – “Jag har hört honom bekäfta det, men har ännu inte sett det på papper”. Kanske kan slarvfelen i sina bästa stunder föda nya ord.

Vilka ord brukar du stava/slarva fel till?

* Bland de vanligaste felstavade orden i svenskan hittar du orginal, alldrig, föresten, igenkligen, hitills, lungt och ytterliggare.