Om att tänka rätt, men stava fel

Bild 15

Ibland går det för raskt helt enkelt. Tanken virvlar fortare än både Långeman och lilla Wenche Myhre. Bokstäverna hoppar fel eller inte alls. Och du som läser den här bloggen med ögonen på skaft vet att det där händer mig också ibland. Ganska ofta till och med. Jag ska därför på intet sätt kasta pil i kuvös. Men nu ska det handla om slarvfel.

Slarvfel, just det. Det är inte samma sak som stavfel*. Slarvfel är att veta hur ordet egentligen stavas, men ändå skriva fel. Stavfel är att stava fel, och inte veta hur det faktiskt stavas. Som att skriva spessielt eller schanger eller ytterliggare. Ah, du fattar.

Jag vet inte vilket – slarv- eller stavfel – som är värst. Men slarvfelet är hursomhelst förargligare. Just ett sådant dök upp idag när jag läste Dagens Industri. ”Genii bekäftar bud på Saab”, stod det. Och förutom det roliga i att man kan heta Genii med dubbel-i (smart!), var det tydligt att Slarvfels-Nisse hittat tillbaka till jobbet.

Jag gjorde vad varje modern människa skulle ha gjort. Jag googlade. Och resultatet förvånade mig. Folk slarvar – och skriver ”bekäfta”. I infinitiv (bekäfta) får ordet 128 träffar, i imperfekt (bekäftade) 84 och i supinum (bekäftat) 119. Bland slarvrarna finns Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen – och självaste Regeringen.se! Det visar hur mänskligt det är att slarva. Och att det är okej, fast ändå inte. Det enda rätta är att fixa till, göra om, göra rätt (och skämmas en liten smula).

Efter ett tag började bekäfta till och med framstå som ett rätt härligt ord. Jag tyckte det lät som någonting man bekräftar med irritation och ilska i kroppen – ”Jajaja, jag bekäftar väl det då!”, medan min kollega Joachim tyckte det skulle betyda att bekräfta muntligt – ”Jag har hört honom bekäfta det, men har ännu inte sett det på papper”. Kanske kan slarvfelen i sina bästa stunder föda nya ord.

Vilka ord brukar du stava/slarva fel till?

* Bland de vanligaste felstavade orden i svenskan hittar du orginal, alldrig, föresten, igenkligen, hitills, lungt och ytterliggare.11 svar till “Om att tänka rätt, men stava fel”

 1. Anjo skriver:

  Gillar det här slarvfelet från gp.se

  http://img131.yfrog.com/i/bf4g.jpg/

 2. Marcus skriver:

  Jag tycker det låter som att någon som har förmågan att slänga käft. Och gör man det för att få uppmärksamhet har man väl, antar jag, ett bekäftelsebehov…

 3. Pontus skriver:

  Vi diskuterade precis här på konteret hur ”ändå” stavas. Jag trodde ”endå”… Tji fick jag.

 4. Oskar skriver:

  Skriver nog markand oftare än marknad. Och jag är inte ensam har jag sett.

 5. Fredrik R skriver:

  Ofta kan man sätta be- framför ett verb istället för att använda verb + preposition. Man kan begråta något (istället för gråta över), betvivla något (istället för tvivla på) osv. Alltså skulle bekäfta kunna betyda ”käfta med”. Härligt ord!

 6. Pontus skriver:

  Haha! Och så passade jag på att stava fel här till ”kontoret”.

 7. Fredric skriver:

  Jag slarvar aldrig med ord. Däremot har jag fruktansvärt svårt att stava rätt till semester. Det blir oftast semster eller semseter. Men det beror bara på att tangenterna sitter fel. Inget annat.

 8. Camilla Boruvka skriver:

  Jag har hört honom bekäfta det, men har ännu inte sett det på papper – kul! Själv stavar jag vissa ord fel vissa dagar, andra ord fel om och om igen andra dagar – liksom i dagsvisa buggar. Spegelvänder ibland, så ett d kan bli k och tvärtom, tänker engelska och stavar svenska så hand blir händ etc. Hjärnan är m a o lurig. Men alltid har jag en ordbok i närheten, för orden jag är osäker på.

 9. Krillz skriver:

  Riktig bra blogg du har. Den är relevant och man märker att du har dina hästar hemma.

 10. Mattias skriver:

  Krillz: Stort tack! De där orden gjorde mig riktigt j*kla glad.

 11. Anders skriver:

  Vad kallas det när man korrigerar någons stavning men själv stavar fel i korrigeringen?
  Tror att det är uppkallat efter någon, ungefär som Murphys lag.