Svensklärare! Nu är du svenskalärare också.

svensklarare

Jag hade en nitisk svensklärare när jag gick i högstadiet. Han präntade in att det hette just så. Och så lät han oss snällt läsa storheter som Carl Snoilsky, Werner Aspenström – och själva vackert dikta på hexameter (daktyler och trokéer!)

Men tiderna förändras. Språket också. När du och alla andra som läser den här bloggen röstade visade sig att svenskalärare numera är vanligare än svensklärare. 57 procent är fler än 43. Men båda formerna är rätt, säger Svenska Akademien och Språkrådet. Nu vet vi det. Tack alla som röstade!

***

Sugen på en till nöt? Okej. Skriver du en punkt efter tusental, alltså: 1.000 eller 1 000? I den senaste omgången av Reklamallsvenskan (tidigare Månadens kampanj i Resumé) har samtliga printannonser på pallen lyckats göra samma ”språkfel”. Rösta i bloggens högerspalt. Nu.2 svar till “Svensklärare! Nu är du svenskalärare också.”

 1. Daniel skriver:

  Intressant utfall. Det trodde jag inte.

  Angående punkt efter tusental använder jag mig av det vid offert- och fakturaskrivning, men skippar det vid all annan skrift. Jag tycker nog att det är renare och ser snyggare ut att skippa punkten. Samma gäller vid användning av förkortningar.

 2. Fredrik skriver:

  Intressant. Personligen tycker jag inte att man ska använda varken punkt eller mellanslag så länge det bara rör sig om fyrsiffriga tal. Jag lägger min röst på 1000.

  Wikipedia tar också upp detta:
  ”Det råder skilda meningar över huruvida fyrsiffriga tal ska följa denna regel då det ibland upplevs som störande då en siffra måste stå för sig själv. Därför väljer man ibland att tillämpa tusentalsavgränsare endast då talet består av fem eller fler heltalssiffror.”