Svensklärare! Nu är du svenskalärare också.

svensklarare

Jag hade en nitisk svensklärare när jag gick i högstadiet. Han präntade in att det hette just så. Och så lät han oss snällt läsa storheter som Carl Snoilsky, Werner Aspenström – och själva vackert dikta på hexameter (daktyler och trokéer!)

Men tiderna förändras. Språket också. När du och alla andra som läser den här bloggen röstade visade sig att svenskalärare numera är vanligare än svensklärare. 57 procent är fler än 43. Men båda formerna är rätt, säger Svenska Akademien och Språkrådet. Nu vet vi det. Tack alla som röstade!

***

Sugen på en till nöt? Okej. Skriver du en punkt efter tusental, alltså: 1.000 eller 1 000? I den senaste omgången av Reklamallsvenskan (tidigare Månadens kampanj i Resumé) har samtliga printannonser på pallen lyckats göra samma “språkfel”. Rösta i bloggens högerspalt. Nu.