Pecha Kucha – välkommen inspiration på andras villkor

3283556893_934e07c215_b

Pecha Kucha är svårt att uttala*, men lätt att tycka om. Det som började som en mötesplats för unga designers i Tokyo 2003 har undan för undan blivit en global jättegrej, och finns nu i närmare 300 (!) städer. I Sverige finns Pecha Kucha i Göteborg, Malmö, Växjö och Stockholm. För dig som fortfarande undrar vad jag snackar om: Pecha Kucha är ett presentationsevent, där lokala och besökande kreatörer från alla olika områden presenterar 20 bilder som var och en visas i 20 sekunder (det blir 400 sekunder). Under en kväll hinner du höra åtta till tolv presentatörer – och träffa en hela radda trevliga, inspirerande människor över ett glas.

3416939569_97c9de8d77_b

I veckan som gick var det Pecha Kucha #18 på Park Lane i Göteborg. Över 500 konstnärer, designers, reklamarbetare, musiker, arkitekter och studenter hade hittat dit för att höra en fotograf, en uppfinnare, en minnesmästare och en trio entreprenörer berätta om sina tankar, planer, drömmar och projekt.

Men den mest uppskattade presentationen var nog den som vann den internationella presentationsduellen, som Pecha Kucha-ambassadören Jesper Larsson (bilden) introducerade under kvällen. Två presentationer från andra städer fick duellera i en klassisk handuppräckning. Flest händer upp fick Transformer Apartment, som Tokyo-arkitekten Gary Cheng höll i samband Tokyo Design Week 2009. Presentationen, som såklart är sex minuter och fyrtio sekunder lång, handlar om den lägenhet på 32 kvadratmeter där Cheng har bott i decennier. Det är ett fascinerande bygge, som endast och bara överträffas av hans smittande skratt. Se!

På den internationella webbplatsen för Pecha Kucha hittar du 60 presentationer till. Har du svårt att välja? Se Failure av Bob Berkebile, som förlorade (!) duellen mot Gary Cheng. Och nästa gång det är Pecha Kucha i en stad skapligt nära dig: gå. Om du är riktigt modig: gör en presentation. Nästa Pecha Kucha i Göteborg är redan den 13 april. Och nästa efter det är 6 juni. Vi ses där!

* Så svårt att de flesta svenskar (jag också) uttalar det petcha-kotcha, trots att det ska uttalas pe-chak-cha. Mitt råd: säg som du vill. Förresten: det är japanska och betyder ’ljudet av konversation’.Ett svar till “Pecha Kucha – välkommen inspiration på andras villkor”

  1. David Stiernholm skriver:

    Strålande enkel och elegant introduktion till Pecha Kucha, Mattias.

    Jag var på mitt första Pecha Kucha Night i tisdags och blev verkligen förtjust i konceptet.

    Det fick mig att fundera kring kreativitet inom fasta ramar, så jag skrev några rader om det här: http://stiernholm.com/blogg/struktur-och-kreativitet-ar-goda-vanner

    (Är något av kommentatornewbie, så om det är netikettsbrott att länka till eget blogginlägg, ta då bort detta.)