En insikt om insikt om insikt

odenplan

Insikt är ett vacker ord. Det är också någonting som kännetecknar bra kommunikation. Insikt.

Tyvärr är den rätt sällsynt. Jag antar att det ofta har med tid och tålamod att göra, sällan med kunskap. Och många av oss vet hur lätt det är att bli kär i sin första idé (eller lättad över att ha kommit på en). Eller hur allting alltid skulle varit klart igår – och dessutom få just det berättat för sig av människor som är betydligt mer intresserade av att hålla tidsplanen än att nå insikten. Kanske är det därför som insikt ofta bara blir ett vackert flummigt ord.

Men så behöver det kanske inte vara.

Men vad ska vi göra liksom? Det är ju som det är. Jag önskar att jag satt inne med hela lösningen. Det gör jag inte. Jag vet bara att det kräver en hel del för att på djupet förstå problemet. Att det i grund och botten handlar om tid och tålamod – och om att inte ge sig. Och om att uppdragsgivaren, arbetsgruppen (alla i arbetsgruppen!) och du själv är beredda att göra research, vara ärliga, lyssna, diskutera, fråga igen, tänk om – och om igen. Och inte säga ja-okej-då-kör-vi! förrän vi har hittat insikten som föder idén som bli reklamen. Låt det ta tid! Vi borde börja kräva det av varandra. För som Steve Trygg sa har “all reklam, bra och dålig, två föräldrar. Det är ett delat ansvar”. Och om resultatet av den där tiden, det tålamodet och inte-ge-sig är fantastiskt mycket bättre reklam, då måste det väl ändå vara värt det?

Eller vad tycker du?