Chris Anderson: “Internet + människor = fysiska produkter”

chris_1
Foto: Anna Werner, Västsvenska Industri- och Handelskammaren

Chris Anderson är i Sverige! Häromkvällen stod han på scenen vid Industri- och Handelskammardagen på Svenska Mässan i Göteborg. Men han pratade inte om gratisekonomi. Istället gav han oss en halvtimme (för kort!) om den nästa industriella revolutionen, den där crowdsourcing och opensource möter möjligheten att tillverka och sälja fysiska produkter på nischade marknader. Där – som han säger – atoms are the new bits.

manufact

De senaste tio år har handlat om hur internet har gjort det möjligt för alla att publicera, distribuera och kommunicera. Vi har sett ett ökat deltagande, en slags demokratisering på det digitala området. De närmaste tio åren kommer, om Chris Anderson och många av oss andra har rätt, att handla om en liknande utveckling inom tillverkning. Att producera fysiska produkter har länge varit en syssla enbart för företag med stora muskler och plånböcker. Men inte längre.

I takt med att verktygen för att skapa prototyper blir tillgängliga för oss alla, och mikrofabriker (framför allt i Kina) kan producera i mindre upplagor kan vem som helst med en briljant idé nå ut med sin produkt på en nischad marknad. Internet är det självklara navet i maskineriet, och möjliggör samarbetet genom gemensamma plattformar och lättanvända verktyg.

Det är huvuddragen i Chris Andersons senaste makrotrendspaning, som han nyligen presenterade i artikeln In the Next Industrial Revolution, Atoms Are the New Bits i Wired. Hans föreläsning på Industri- och Handelskammardagen var en repris av reportaget. Det känns också som en lågoddsare att det framöver kommer en bok med titeln Atoms Are the New Bits.

atoms

Och mer? Glöm companies, säger Chris Anderson. Tänk istället communities. Skillnaden är stor; companies är (ofta) byråkratiska och hyllar fasta strukturer och processer. Communities samlar människor med gemensamma intressen och behov, som tillsammans skapar den process de behöver för det specifika projektet. Kalla det crowdsourcing om du vill. Eller deltagarkultur, masskreation och grupparbete om det känns bättre.

lego_vapen

Oavsett vilket, visar Chris Anderson oss många ”företag” som valt att låta de skarpaste hjärnorna – anställda eller inte – bidra med sin kunskap och kreativitet för att tillverka nyskapande produkter. Som Rally Fighter till exempel, som är världens första bil med Creative Commons-licens. Närmare 3 000 medlemmar från 100 länder har bidragit med designförslag och haft åsikter och tankar om utformningen. Eller som Brick Arms, som gör det som Lego själva verkar vägra göra: tillverka pistoler, gevär, bazookas och handgranater (!). Eller SparkFun, som ser till att vem som helst – ingenjörer, studenter, uppfinnare och andra tänkare – får möjlighet att skapa elektroniska prylar. Nördigt? Möjligen. Fantastiskt? Ja. En utveckling att bli ett med? Absolut.

***

Det var fullsatt i Kongresshallen – 700 personer – när Chris Anderson berättade om den nästa revolutionen. Det var gott om gråa kostymer där. Men också Navid Modiri, Jesper Larsson, Ola Laurin, Johan Grundin, Jonas Larsson, Pierre Chamat, Olle Bjerkås, Gustaf Josefsson, Marie Alsér och Mattias Wiberg. Under kvällen fick Jan Åke Jonsson, vd för Saab Spyker, ta emot Handelskammarens utmärkelse för avgörande insatser för det västsvenska näringslivet. Och Victor Muller, styrelseordförande i det nybildade bolaget, fanns på plats för ett kort panelsamtal.