Fisherman’s Friend tar dig på en vänskapsresa runt jorden

fisherman

Vi människor hänger ihop. På något sätt. Redan för över femtio år sedan lanserades en teori om att vi känner varenda kotte på jorden i sex led. Den teorin kan vi nog ta med en näve salt. Men med internet har åtminstone världen krympt ytterligare. Nu lanserar Fisherman’s Friend en kampanj där du mellanlandar i främmande folks Facebook-profiler i försök att ta dig hem igen (eller åtminstone hittar en person som du har gemensamma vänner med).

I korthet: du väljer den Facebook-vän som du vill resa tillsammans med. Sedan blir du utskickad i världen, och tar dig från land till land hemåt igen. Om du lyckas är du med i utlottningen av en resa längs just den vägen du tagit – tillsammans med din Facebook-vän.

Varning! Sajten är svårt beroendeframkallande och kräver en del tid. Nu var det sagt. Nu kan du testa:

www.fishermansfriend.no

Bakom kampanjen står norska SMFB (Shnel & Melnychuck & Forsman & Bodenfors).

Korta reflektioner
Jag fattar nog inte riktigt hur snabbt och smidigt jag lyckas hitta hem första gången jag provar. Efter 110 profiler i 14 länder hamnar jag hos Alex Schulmans exfru, som känner en tjej på Stureplan som känner en av reklambranschens vänligaste män (som jag också känner). Känslan att hitta hem är lite överväldigande. Därför gillar jag den här kampanjen. Okej, hitta-hem-utmaningen har inte ett skvatt med starka halstabletter att göra (bortsett från payoffen True friendship. Strongest there is.) och balanserar på gränsen att bli riktigt uttråkande, men ändå: snacka om att engagera folk – och få dem att stanna kvar vrållänge på kampanjsajten. Och okej, det här är ett smart sätt att klämma ut max ur Facebook Connect, men ändå: jag har på känn att tekniken kommit först, och sedan fött idén. Och den känns sådär relevant. Tyvärr.

Vad tycker du? Lyckas du ta dig hem?